David77 Napisano 21 Listopada 2015 Share Napisano 21 Listopada 2015 Witam! Potrzebuję waszej rady w wyborze koloru farb do modelu ze stajni Tamiyi - Pz.Kpf II Ausf. F/G. Chciałbym go zrobić w barwach Afrika Korps. Żeby nie było, na opakowaniu i w instrukcji nie ma podanych kolorów potrzebnych farb. Jeśli coś znajdziecie lub zaproponujecie, wspomnę że interesują mnie numerki farb Tamiya, Vallejo lub Vallejo Air. P.S. Będę malował aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 kurde a w moim egzemplarzu były podane numer farb FX .. to własnie numer farby drugi sposób to znajdz np na stronie http://www.mojehobby.pl/ ten model czasem podają numery farb jesli nie to znając ten model pojazdu innego producenta i tam w instrukcji pod pacz często producenci farb oprócz numeru podjął nazwę już po tym można się połapać bardziej zaawansowana technika to w necie dowiedzieć się o nazwę farby która był malowany prawdziwy pojazd i dobrać farbkę do miniatury porostu mugłbym podac ci poprostu numer ale w ten sposub nauczysz sie myslec i samodzielnie rozwionzywac problemy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David77 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Dziwne. Wcześniej przestudiowałem stronę ze 100 razy i nic nie znalazłem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David77 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Kolory są błędne. Nie są potrzebne do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Sam robiłem tego Panzer II w tym roku http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=49653. Ja akurat malowałem farbami AMMO of Mig jako kolor bazowy A.MIG-016 RAL 8020. Jeżeli chodzi o farbki Tamiya to znalazłem kiedyś przepis na RAL 8020 na missing-lynx.com: 12% XF2 Flat White 17% XF3 Flat Yellow 5% XF7 Flat Red 46% XF59 Desert Yellow 20% XF60 Dark Yellow Podobno kolorek wychodzi super, a jak chcesz coś prostszego to kombinowałbym z XF-57 z niewielkim dodatkiem XF-60. Jeżeli chodzi o Vallejo to sprawa jest prosta z serii Air masz gotowy kolorek 71.117. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi