Gość Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 (edytowane) W przerwie od Apache, klejąc ADMIRAŁA VINOGRADOVA (jeszcze nie skończony) zastanawiałem się jak zrobić ładną dioramkę morską bez bawienia się z silikonem. Będąc dziś w pracy (a dokładnie wchodząc do firmowej łazienki) wpadłem na (moim zdaniem) niezły pomysł. Drzwi w łazience w mojej firmie nie są przeźroczyste. "Szyba" w nich jest zrobiona z plexi karbowanej. Widać że ktoś w łazience jest ale nic więcej. Napewno w którymś z waszych domów też tak jest. Jak na moje oko to plexi wyglądało jak fale na morzu. Niestety drzwi nie mogłem wyjąć więc udałem się do OBI (dobry jest jakikolwiek market budowlany). Znalazłem tam szeroki wybór plexi w różnych rozmiarach i o różnych systemach karbowania. Były np fale przyboju (przynajmniej tak na moje oko wyglądały). Ponieważ chciałem VINOGRADOVA zrobić na morzu więc wybrałem odpowiednią dla mnie płytkę. Wymiary jej to jakieś 30 x 40 cm.Zapłaciłem za nią 5 zł. Zakupiłem jeszcze korkową ramkę (10 zł).W domu dzięki miniszlifierce i brzeszczotowi do metalu wyciąłem obrys mojego VINOGRADOVA w plexi. Zajęło mi to około godziny gdyż plexi tak na oko ma grubość 3 mm ale jest twarda(chyba że brzeszczot miałem tępy ). Po tej procedurze wziąłem niebieską transparentną VALLEJO i pomalowałem plexi od spodu. Jeszcze muszę zmodyfikować ramkę korkową bo była za duża i powiększyć otwór na okręt w kilku miejscach ale już teraz widać że efekt jest ciekawy (jak dla mnie ) i nietrudny w wykonaniu. Może z falami przyboju byłoby lepiej ale tak też jest fajnie Fale przyboju nadają się gdy chcemy zrobić np okręt w porcie. Wadą jest brak możliwości zrobienia efektu "płynięcia" okrętu ale zawsze można założyć że porusza się z minimalną prędkością i zmieniać odcienie niebieskiego w kilwaterze. Oto zdjęcia: Edytowane 13 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 niegłupi patent. może pokaż już z gotowym modelem i wycieniuj nieco fale. a że nie ma efektu płynięcia...łajba może stać na kotwicy zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmm5 Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 firma Faller robi podobne ustrojstwo z przeżroczystego plastiku ,oczywiście koszt szyby jest mniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 to nie jest szyba. To tworzywo sztuczne , dziko twarde. Nie wiem ile kosztuje to cudo FALLER-a ale kawałek takiej plexi o wymiarach około 100 cm na 70 cm kosztuje u mnie w OBI 13 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi