Akagi Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Cześć. Na wstępie krótka historia. Za namową córki postanowiłem wrócić do modelarstwa. Ostatni model jaki zrobiłem to Tygrys I od Tamiya (model 56010) który wyszedł spod moich skrzydeł w 2015 / 2016 roku. Wcześniej w latach 90tych zrobiłem kilkanaście modeli - głównie samoloty z okresu I i II Wojny Światowej. Obecnie składam gotowce od DeAgostini: Dodge Charger w skali 1:8 oraz Iron Man w skali 1:3. Ale do rzeczy! W moje ręce wpadło takie cudo: Model składa się (dosłownie) jak z klocków - zero kleju. W pierwszym etapie postanowiłem złożyć model bez malowania i innych ewentualnych usprawnień. Jestem pod ogromnym wrażeniem wyprasek, jakości poszczególnych elementów oraz rozwiązań technicznych (ruchome elementy). Obecnie po kilku godzinach prac model prezentuje się następująco: Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Akagi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akagi Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Rezultat z kilku kolejnych godzin prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akagi Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Tak prezentuje się złożony model prosto z pudełka: Model pomalowane ma tylko złote elementy, które i tak kwalifikują się do poprawy, cała reszta (czerwony, szary, brązowy) to lekko spolerowany plastik. Pożądany efekt: Zaczynam rozglądać się za odpowiednią chemią. Ogólne założenie: 1. Korekta przy użyciu żywicy UV + opcjonalnie dodatkowe oświetlenie 2. Całość - Podkład (Surfacer 1500) + opcjonalnie czarny połysk (Gunze GX2) 3. Całość - Kolor żelaza - połysk (Gunze SM203 + inne) tu mam pewien plan 4. Czerwone panele - Clear Red (Tamiya X-27) 5. Złote panele - Champagne Gold (Tamiya PS-52) 6. Weathering Jeżeli macie jakieś propozycje / sugestie bardzo proszę o komentarz Edytowane 1 Lutego 2022 przez Akagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi