JWM Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Witam, Drugi z moich ubiegłorocznych Latecoerów (po 28.1)- rozwojowa wersja wojskowa Latecoere 28 nosząca oznaczenie Latecoere 290. Bazowała na wariancie 28.5 z którego zaczerpnięto skrzydło o większej cięciwie. Model to domowa konwersja, dosyć istotnie pozmieniany model 28.5 z SBS (żywica) w 1/72. https://www.sbsmodel.com/model/SBS-7002/latecoere-28-5--la-fregate---full-resin-kit- Można zabawić się w grę znajdź 100 różnic... Zasadniczo Latecoery 290 wycofano w 1939 roku ze służby, ale wobec braków sprzętowych kilka sztuk wróciło do służby patrolowej w Cherbourgu i dotrwało do kapitulacji w czerwcu 1940 roku. Oprócz samolotu, całkowicie od podstaw zrobiona jest platforma transportowa. Bazowałem tu tylko na zdjęciach, mimo starań nie udało mi się znależć rysunków. Zrobiłem dwie platformy, drugą dla Latecoere 298... Serdecznie pozdrawiam Jerzy-Wojtek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi