Arkos22 Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: A jak z pyłem powstałym podczas cięcia? Masz jakiś odciąg? Leży mi w składziku trochę żywicy, ale nie chcę pylicy dostać 7TP to polecam z First to Fight. Dobranoc jakosc w przystępnej cenie. Troche się pyli ale idzie to wytrzymać. W końcu to nie żyrafa do gipsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkos22 Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 11 godzin temu, R_Mazzi napisał: No i namówili Razem z 10TP zamówiłem sobie też do kompletu 4TP, a co się szczypać A 7TP na półce jak nie było tak nie ma. Macie jakieś konkretne modele tych szlifierek? Firma Dispae. Ja wziąłem wersję z dwiema szerokościami trzpienia, węzsza i szersza. Gąbki z papierem ściernym są samoprzylepne do tych trzpieni i łatwo je się sciąga 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarthModellbau Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego W dniu 30.12.2025 o 20:39, Arkos22 napisał: Dziękuje, przy takiej skali takie szczegóły robią robotę. Inaczej model się prezentuje Pytanie techniczne - JAK zrobić takie reflektory? Wracam po latach do modelarstwa pancernego w 1/72 i pancerka współczesna, ale mam np. trochę pojazdów z ZSRR z "pustymi" reflektorami IR Łuna i się zastanawiam, jak je sensownie zrobić. Pomalować srebrnym i na to klej CA? Czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) 26 minut temu, DarthModellbau napisał: Pytanie techniczne - JAK zrobić takie reflektory? Wracam po latach do modelarstwa pancernego w 1/72 i pancerka współczesna, ale mam np. trochę pojazdów z ZSRR z "pustymi" reflektorami IR Łuna i się zastanawiam, jak je sensownie zrobić. Pomalować srebrnym i na to klej CA? Czy jakoś inaczej? Nie wiem jak robił autor wątku ale możesz pomalować kolorem chrom i na to kropelka żywicy UV Green Stuff World UV Resin - CLEAR Ja tak robiłem ostatnio i jestem zadowolony z efektu. Trzeba tylko zainwestować w latarkę UV. Edytowane 17 Lutego przez WPR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkos22 Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 58 minut temu, DarthModellbau napisał: Pytanie techniczne - JAK zrobić takie reflektory? Wracam po latach do modelarstwa pancernego w 1/72 i pancerka współczesna, ale mam np. trochę pojazdów z ZSRR z "pustymi" reflektorami IR Łuna i się zastanawiam, jak je sensownie zrobić. Pomalować srebrnym i na to klej CA? Czy jakoś inaczej? Kupujesz żywice UV z Green Stuff i latarkę UV. Środek lampy maluje markerem z Mołotowa Chrome( są różne średnice końcówki) Czekam aż malowany reflektor wyschnie i daje krople żywicy i używam latarki i masz piękny reflektor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarthModellbau Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Dzięki za podpowiedź! Taka latarka to pewnie z Temu, Aliexpress ewentualnie z Alledrogo... a żywica i farba to spróbuję na mojehobby, tam ostatnio kupuję prawie hurtowo... O nawet widzę, że jest: https://www.mojehobby.pl/products/2020-UV-Resin-CLEAR.html?srsltid=AfmBOop8YZ5MxlQkXwbJrLU9w_8fnchz5FWfewI3oj_67x9sOKy75-0z A z chromu co polecacie? Mam klasyczny srebrny od Revella, ale to chyba nie zawsze da ten efekt... https://www.mojehobby.pl/catalog/Farby-i-Lakiery-100814.html?search_keywords=Chrome&inp_div_val_0=Chrome&inp_div_cat_name_0=Farby&inp_div_cat_0=100814&inp_div_val_1=Chrome&inp_div_cat_name_1=RC&inp_div_cat_1=101360&inp_div_val_2=Chrome+4&inp_div_cat_name_2=tmp&inp_div_cat_2=3597968&inp_div_val_3=Chrome&inp_div_cat_3=0&inp_div_val_4=Chromed&inp_div_cat_4=0&dk_szt[29672743]=1&last_active_input=search_keywords&przedm=29672743&_gl=1*11b1f9t*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiA49XMBhDRARIsAOOKJHaXtJJz1gdlYk9dCjTixKJWn9dbiHk5LzvXLnkVstMcsSMg6mHAgO0aAl7xEALw_wcB&gbraid=0AAAAABSYzE19aWLPKvBqhcXW4oaE3rj7L&redirected_mode=cat Edytowane 18 Lutego przez DarthModellbau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkos22 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego Godzinę temu, DarthModellbau napisał: Dzięki za podpowiedź! Taka latarka to pewnie z Temu, Aliexpress ewentualnie z Alledrogo... a żywica i farba to spróbuję na mojehobby, tam ostatnio kupuję prawie hurtowo... O nawet widzę, że jest: https://www.mojehobby.pl/products/2020-UV-Resin-CLEAR.html?srsltid=AfmBOop8YZ5MxlQkXwbJrLU9w_8fnchz5FWfewI3oj_67x9sOKy75-0z A z chromu co polecacie? Mam klasyczny srebrny od Revella, ale to chyba nie zawsze da ten efekt... https://www.mojehobby.pl/catalog/Farby-i-Lakiery-100814.html?search_keywords=Chrome&inp_div_val_0=Chrome&inp_div_cat_name_0=Farby&inp_div_cat_0=100814&inp_div_val_1=Chrome&inp_div_cat_name_1=RC&inp_div_cat_1=101360&inp_div_val_2=Chrome+4&inp_div_cat_name_2=tmp&inp_div_cat_2=3597968&inp_div_val_3=Chrome&inp_div_cat_3=0&inp_div_val_4=Chromed&inp_div_cat_4=0&dk_szt[29672743]=1&last_active_input=search_keywords&przedm=29672743&_gl=1*11b1f9t*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiA49XMBhDRARIsAOOKJHaXtJJz1gdlYk9dCjTixKJWn9dbiHk5LzvXLnkVstMcsSMg6mHAgO0aAl7xEALw_wcB&gbraid=0AAAAABSYzE19aWLPKvBqhcXW4oaE3rj7L&redirected_mode=cat Latarkę kupiłem na Aledrogo. Do malowania reflektorów to używam markerów Mołotowa Liquid Chrome 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarthModellbau Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Godzinę temu, Arkos22 napisał: Latarkę kupiłem na Aledrogo. Do malowania reflektorów to używam markerów Mołotowa Liquid Chrome Okej. Chyba jednak wolę malować pędzelkami, mam cały zestaw Taka latarka wystarczy? (jeśli chodzi o snop światła, moc itp.) https://allegro.pl/produkt/mocna-latarka-uv-taktyczna-do-bursztynu-paznokci-banknotow-kleju-usb-c-cf4a731c-2124-4dec-a9eb-aec2108c984a?offerId=18199042953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkos22 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 10 minut temu, DarthModellbau napisał: Okej. Chyba jednak wolę malować pędzelkami, mam cały zestaw Taka latarka wystarczy? (jeśli chodzi o snop światła, moc itp.) https://allegro.pl/produkt/mocna-latarka-uv-taktyczna-do-bursztynu-paznokci-banknotow-kleju-usb-c-cf4a731c-2124-4dec-a9eb-aec2108c984a?offerId=18199042953 Wystarczy. Taką samą mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi