Piotrek W. Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Witam, wreszcie pojawił się model Snowspedeer’a firmy Fine Molds w skali 1/48. „Premierę” najpierw zapowiadano na lipiec, później na wrzesień jednak model w sprzedaży pojawił się z początkiem października. Mój został wysłany z Japonii 7 października a w piątek dotarł do mnie. Po otwarciu pudełka można zobaczyć takie „cuś”: W pudełku otrzymujemy cztery wypraski z szarego plastiku, jedną z elementami przeźroczystymi kabiny. Łącznie do budowy mamy do dyspozycji 74 części. Są również kalkomanie: No i teraz mała zagwozdka. Na kalkomaniach mamy obok firmowego numeru katalogowego (SW-10) mamy podaną skalę 1/72. Czyżby japończycy w skrytości przygotowywali model Snowspeeder’a w 72? Mam nadzieję, że tak i wkrótce ta delikatna sugestia okaże się prawdą . I jeszcze kilka zbliżeń: Wraz z modelem otrzymujemy instrukcję w jakże zrozumiałym języku kraju kwitnącej wiśni. Na szczęście instrukcja jest przejrzysta i bez trudu można się zorientować jak zbudować model. Do wyboru mamy dwie wersje malowania różniące się detalami wykończeń: szarym i pomarańczowym. Podsumowując model na pierwszy rzut oka wygląda naprawdę dobrze i mając już doświadczenie z innymi produkcjami firmy Fine Molds można oczekiwać bezstresowego zbudowania modelu Snowspeeder’a. Jedna tylko łyżka dziegciu do tej beczki miodu. Możemy zbudować model speeder’a tylko w locie. Nie ma możliwości postawienia go na „kołach” i zrobienia np. dioramy z rebeilianckiej bazy na Hoth. No ale cóż nie można mieć wszystkiego. Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 A to on miał "koła" ?? Do mnie też dotarła już paczka, ale za diabła nie mogę sobie przypomnieć jak one parkowały na postoju. Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 A to on miał "koła" ?? Mea culpa, biję się w piersi za wprowadzenie kolegów w błąd. Wygląda na to, że Snowspeeder nie miał "kół". Przejrzałem szybko sceny z bazy rebeliantów na Hoth i nigdzie nie widać dokładnie jak "parkowały". Jednak Wookieepedia podaje, że były napędzane przez repulsory czyli silniki antygrawitacyjne. Czyli na mój rozum mogły unosić się nad powierzchnią gruntu w momencie parkowania i nie musiały mieć podwozia . Dostaliśmy więc beczkę miodu w postaci modelu Snowspeeder'a bez łyżki dziegciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi