Skocz do zawartości

"Orły bez piórek", Revell + Hasegawa i inni, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

A więc stało się... Po zachęcających głosach od paru kolegów z forum postanowiłem zrealizować wielki projekt który od dawna siedział mi w głowie - 3 x F-15E w skali 1/72.

Jeszcze nie mam przybliżonego wyglądu całej makiety, ale mam już główne założenia. Na dioramie będą się znajdowały trzy F-15E firmy Revell/Hasegawa:

- pierwszy będzie całkowicie zamknięty i gotowy do lotu z pełnym uzbrojeniem,

- drugi będzie miał otwarty kokpit, hamulec aerodynamiczny oraz będzie w trakcie podwieszania amunicji,

- trzeci będzie z otwartym kokpitem oraz z widocznym radarem, bez uzbrojenia.

kopiamarek.jpg

Tak wygląda wstępny in-box. Na razie jestem w posiadaniu tylko jednej F-15E, ponieważ reszta dopiero do mnie leci. Podobna sytuacja jest z figurkami i pojazdami, które zasilą mój projekt. Chciałbym też bardzo podziękować Mariuszowi (vel Fliper_nx) za wykonanie zdjęć do in-boxa, które zostaną tu zamieszczone wkrótce. Samą pracę nad dioramą zacznę ok. drugiego tygodnia listopada ze względu na remont okna w mojej pracowni.

Napisano

Planowałem ustawić je na płycie lotniska, ponieważ sam hangar zasłaniałby je od boku, co ograniczałoby ich widoczność podczas wystaw. A co do samolotu z odsłoniętym radarem, to w książce wyd. Bellona "Myśliwce i samoloty stealth" na stronie 11 jest zdjęcie gdzie F-16 jest w trakcie przeglądu na świeżym powietrzu i ma zdjętą osłonę radaru. Ale jestem gotów na wszelkie propozycje, które ułatwiłyby mi moją pracę.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Oto pierwsza część regulaminowego in-boxa. Jest to model F-15E z Revella w skali 1/72. Dokładnie mówiąc jest to przepak Hasegawy, zawierający jej wszystkie błędy oraz naprawiając parę. W porównaniu do modelu Hasegawy jest on tańszy, zawiera lepsze jakościowo kalkomanie oraz, co jest najważniejsze, jest o wiele łatwiej dostępny. Natomiast jego wadą jest instrukcja obsługi, która podaje tylko kolory Revella, co dla modelarza może być czasem kłopotliwe (np. mieszanie różnych odcieni).

Model składa się z 207 części odlanych w ciemnoszarym plastiku plus 5 z przezroczystego tworzywa. Detale odlane są ładnie, ale szokuje ilość nadlewek. Nie wiem, czy mam model z końcowej fazy produkcji, ale nie wygląda to estetycznie. Kalkomanie pozwalają na wykonanie dwóch maszyn:

- 391st FS, 366th WG,Mountain Home AB (87-210)

- 90th FS, 3rd WG, Elmendorf AB (90-233)

Teraz pora na zdjęcia:

80578154.th.jpg

48715795.th.jpg

58017634.th.jpg

11x.th.jpg

65182060.th.jpg

68550768.th.jpg

Teraz parę detali:

14xh.th.jpg

57570543.th.jpg

91881002.th.jpg

13xa.th.jpg

12x.th.jpg

10xh.th.jpg

29326784.th.jpg

88629906.th.jpg

15xk.th.jpg

Niestety ten model zawiera parę wad, które trzeba skorygować, by uzyskać replikę F-15E. Do tych rzeczy należą:

- zły hak do lądowania awaryjnego

- niepoprawne CFT

- za płaskie pokrywy komory podwozia głównego

- owiewka powinna być obła

Ale te wady zostaną poprawione przez zestawy waloryzacyjne, które umieszczę w następnym poście.

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)

A teraz pora na dodatki:

Pierwszym z nich jest zestaw Isracast 72001. Formalnie służy on do przerobienia powyższej F-15E na F-15I. Jednak ja zamierzam wykorzystać tylko części, które pomogą mi skorygować mój model to lepszej postaci.

Zestaw zawiera:

- poprawne CFT

- wypukłe pokrywy podwozia

- dysze do wersji F-15I (których nie wykorzystam)

- antena GPS

- elementy do izraelskiego systemu samoobrony, jaki jest montowany na F-15I (też zostawiam)

42942009.th.jpg

60457964.th.jpg

12209109.th.jpg

33256512.th.jpg

24949937.th.jpg

11295079.th.jpg

Kolejny zestaw do dysze do F-15E z Airesa (7113). Są one przepięknie wykonane i przebijają zestawowe milion razy.

70645285.th.jpg

95231026.th.jpg

60594814.th.jpg

Następnym zestawem jest kokpit z firmy Aires (7189). Jest on jednak decydowany do Academy, więc czekają mnie przeróbki. Wolę się potrudzić bowiem są doskonałą alternatywą do kiepskiej jakości kokpitu w modelu Revell/Hasegawa czy do pięknie pomalowanych, ale w 2D blach Eduarda.

15818312.th.jpg

44298285.th.jpg

80851409.th.jpg

69633009.th.jpg

15610510.th.jpg

57984940.th.jpg

95923580.th.jpg

42303171.th.jpg

15384589.th.jpg

Ostatnim zestawem są blaszki Eduarda nr 73204. Szczególnie przydadzą mi się części do komór podwozia i elementy zewnętrzne.

81127931.th.jpg

19049452.th.jpg

Może to kogoś zdziwi, ale to jeszcze nie wszystko. Czekam jeszcze na zasobniki LANTIRN, Sniper xr, Litening oraz blachy parta. Oprócz tego każdy z tych zestawów będzie w trzech sztukach (w tej chwili mam komplet zestawów do jednej F-15E, oraz drugi taki model, ale tylko z kokpitem - czekam na wypłatę).

Edytowane przez Gość
Napisano

A teraz ostatnia część dodatków. Są to kalki oraz maski, które się przydadzą do ostatecznego efektu.

Pierwszy zestaw to kalki Twobobs (72-039). Co z tego wykorzystam - jeszcze nie wiem. Zestaw pozwala na wykonanie dwóch maszyn z sześciu dostępnych propozycji.

kalkaw.th.jpg

kalka3w.th.jpg

kalka2w.th.jpg

Kolejny zestaw kalek to czarne napisy eksploatacyjne do F-15E (Superscale 72-673). Zestaw pozwala na obklejenie dwóch modeli.

kalkiq.th.jpg

kalki3q.th.jpg

kalki2q.th.jpg

Ostatni zestaw dedykowany do F-15E to maski Eduarda CX 153.

maski2t.th.jpg

maski.th.jpg

Chciałbym podziękować jeszcze raz Mariuszowi, który wykonał dla mnie te zdjęcia.

• 3 weeks later...
Napisano

Teraz seria in-boxów zestawów pomocnych do wykonania dioramy. W tej chwili dysponuje zdjęciami tylko zestawu z figurkami. Na resztę trzeba będzie poczekać do końca następnego tygodnia.

Jest to zestaw figurek z Hasegawy (X72-7). Oprócz figurek zawiera parę przydatnych rzeczy do dioram m.in. wóz do przewozu załogi. W moim zestawie dwie figurki pilotów wypadły z ramek, więc są na osobnym zdjęciu.

79644940.th.jpg

60936470.th.jpg

10491268.th.jpg

20271175.th.jpg

66441852.th.jpg

22587998.th.jpg

Przez ten czas trenowałem malowanie figurek. W wyniku tych epickich starć powstała jedna figurka. Na razie prezentuje jedno zdjęcie z mego warsztatu, bowiem jeszcze nie miałem okazji by dać ją Mariuszowi, by zrobił jej sesję fotograficzną (jest lepszym fotografem).

dsc04899i.th.jpg