Gość Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Cześć. Od jakiegoś czasu kisi mi się w magazynie naczepa Nooteboom Euro 78/04. Nie jest ona już dostępna w sprzedaży (ostatnia edycja wyszła w styczniu tego roku), ale kilka osób buduje bądź chce budować tą naczepę od podstaw, postanowiłem więc pokazać zawartość pudła - może będzie to dla nich jakaś wskazówka. Możliwe, że KFS wypuści jakąś inną wersję Nooteboom'ki - pożyjemy, zobaczymy. Dorzucę też krotki opis kilku podstawowych cech tego kitu. 1. Pudło, zawartość: 2. Instrukcja - jak w przypadku każdego większego kitu KFS, instrukcja jest "zdjęciowa", co znacznie pomaga w budowie: 3. Naczepę można wykonać w wersji rozsuwanej o trzech długościach - w przypadku średniej lub długiej dostawia się segmenty podłogi. Wersja krótka ma około 70cm długości: Wesrja długa to ponad 80cm długości: 4. Elementy podłogi platformy - te 2 mniejsze segmenty to właśnie warianty długości: Od spodu: Segmenty: Podłoga w całości w wersji rozciągniętej: Oraz od spodu: 5. Tył naczepy - wózek jezdny: 6. Przód naczepy - jest odpinany, jak w prawdziwej naczepie: 7. Elementy przedniej zabudowy - panel sterujący, burty oraz dostawki, poszerzające podłogę naczepy - podnoszone i opuszczane w modelu, co umożliwia postawienie ładunku o różnej szerokości: 8. Resory, osie - model ma osie skręcające: 9. Elementy układu kierowniczego, podpórki pod dostawki poszerzające podłogę: 10. Elementy układu kierowniczego (metalowe): 11. Koła, niestety w wersji stałej - nie obracają się. Ale może uda się to przerobić, żeby się obracały: 12. Profile, płytki, rurki, listewki drewniane, balsa - to nie jest gotowy model, do wycięcia z ramek i poskładania - tu trzeba pewne rzeczy sobie samemu dorobić, dociąć. Kit jest przeznaczony raczej dla zaawansowanych modelarzy. Balsa (1mm grubości - tak się to nazywa?) służy do wykonania podłogi naczepy: 13. Druty, żyłki (na przewody), światła: 14. Jest nawet blaszka (więc i zginarka będzie potrzebna): 15. Kalkomania: Na koniec parę słów... Jakość wykonania kitu jest całkiem niezła - jest wprawdzie trochę nadlewek i jam skurczowych, ale to można łatwo usunąć. Należy pamiętać, że to żywica - na szczęście nie ma żadnych pęcherzyków powietrza. Najgorzej co do jakości, jak zawsze, jest z tymi elementami metalowymi - nie wiem, z czego to zrobione, ale to bardzo miękki metal (choć nie tak miękki jak cyna). Tragedii jednak nie ma... Nie będę polemizował odnośnie ceny, bo każdy ma na ten temat swoje zdanie, ja nie żałuję, że kupiłem ten kit. Jak ktoś ma jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Jarku dajesz czadu. Wiedziałem, że ma dużo kitów, ale to to istne cudo. . Ale co fakt to fakt rok składanie jak nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toommaszeek Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Jarku WIELKIE dzięki Tego szukałem i nigdzie nie mogłem znaleźć. Czy mógłbyś zrobić jeszcze fotki isntrukcji montażu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Czy mógłbyś zrobić jeszcze fotki isntrukcji montażu?? Ok, wrzucam miniaturki poniżej, żeby nie rozwalić strony rozmiarem zdjęć. Zdjęć nie zmniejszam, bo w instrukcji jest dużo napisane, przy tej rozdzielczości bez problemu przeczytasz. Sama instrukcja również nie jest prosta - wymaga myślenia Tak nawiasem mówiąc, to w KFS można kupić samą kalkę do Nooteboomki, taką jak w zestawie - KFS77 za 6,50 funta. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi