łsobota Napisano 13 Listopada 2007 Share Napisano 13 Listopada 2007 Jest to dość stary - formy z 1973, ale całkiem przyzwoity zestaw Tamiyi (31212) umożliwiający zbudowanie repliki japońskiego lotniskowca Junyo (jeden z dwóch lotniskowców klasy Hiyo). Lotniskowiec zwodowano 26 czerwca 1941 (jego budowę rozpoczęto w marcu 1939 w stoczni w Nagasaki na bazie statku handlowego "Kashikawa Maru"), a 5 maja 1942 trafił do służby. Był to jeden z niewielu japońskich lotniskowców, które przetrwały wojnę (pomimo storpedowania przez amerykański okręt podwodny Redfish, co miało miejsce 9 grudnia 1944). Po wojnie użyto go do transportu żołnierzy japońskich z Chin. W 1947 został zezłomowany w stoczni Sasebo. Tyle tytułem krótkiego wstępu (więcej będzie jak wezmę się za budowę modelu). A teraz czas zajrzeć do pudła. Instrukcja: Kalkomania: Kadłub: Ramki: I tradycyjnie trochę szczegółów: Do modelu dołączone są także dwie uniwersalne ramki z wodnosamolotami, szalupami i uzbrojeniem - pokazywałem je już przy okazji wcześniejszych "in box'ów" - tam więc odsyłam zainteresowanych. Na koniec jeszcze zdjęcie oryginału (Junyo w Sasebo, 26 września 1945): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Jest to dość stary - formy z 1973, ale całkiem przyzwoity zestaw Tamiyi przynajmniej część zaślepek jest już na kadłubie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 14 Listopada 2007 Autor Share Napisano 14 Listopada 2007 Jest to dość stary - formy z 1973, ale całkiem przyzwoity zestaw Tamiyi przynajmniej część zaślepek jest już na kadłubie Tak, to niewątpliwie skróci nieco czas pracy nad okrętem. Chociaż fototrawione zaślepki mają po kilka nitów (widoczne co prawda tylko w dużym zbliżeniu, ale zawsze), ale trudno, na pewno nie będę ścierał tych gotowych dla tych kilku ledwie widocznych nitów. ps. wolałbym, żeby tutaj nie było tych zaślepek a za to były iluminatory (albo chociaż naznaczone punkty gdzie być powinny) na kadłubie Hosho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi