Szymeeeek Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 oto mój pierwszy samolot to spitfireMK.IXc airfixa w skali 1/48. proszę o sugestie i opinie, malowany farbkami humbrola 30,64,106(pędzlem)Pozdrawiam Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 Jak na pierwzszy model to bardzo dobże tylko mam pytanie czy robiłeś maskowanie czy robiłeś od ręki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 26 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2006 malowany od ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 tak myślałem na przyszłość rób maskowanie ja używam taśmy maskującej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 26 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2006 a o których miejscach konkretni mówisz??? a i jeszcze jedno kupie jakiś kontretny madel do 20zł i jakiejś małej skali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 no to kup sobie jakiegoś myśliwca z II wojny revell skala 1:72 jest po 15 n_17 zł, a chodzi mi o śmigło dokładniej o te końcówki łopat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 27 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2006 no czemu nikt nie ocenia mojego modelu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 może zrób jeszcze zdjęcia spodu modelu i zbliżenia różnych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Grudnia 2006 Share Napisano 28 Grudnia 2006 Na podstawie tych zdjęć mogę przyczepić się do malowania. Nie pasuje mi zieleń. Może to zdjęcia... Ale wygląda, jakbyś malował Humbrolem 30, który w wielu instrukcjach pokutuje jako właściwy. Malowałeś pędzlem? Zdaje się, że na płatach widzę smugi. Sama forma kamuflażu też wydaje się niezbyt właściwa. Chciałeś oceny, to ją masz. Ale każde początki są trudne, więc błędy początkujących są wybaczane. Nie bierz tego jako przytyk, ale powiedzmy jako radę starszego kolegi po fachu . Jak będziesz malował plamy, użyj szablonów. można je zrobić z ksero instrukcji powiększonej do odpowiedniej skali. Jeśli malujesz pędzlem, używaj przy dużych powierzchniach pędzli płaskich o bardzo miękkim włosiu, a farbę nałóż przynajmniej dwukrotnie kładąc warstwy "na krzyż". W takim przypadku farbę należy rozcieńczyć, a szablony zrobić z taśmy maskującej (ja używam malarskiej). Przy malowaniach plamistych stosuj zasadę malowania :ciemny na jaśniejszy. Pomaluj całą górną powierzchnię kolorem jaśniejszym kamuflażu, później za pomocą szablonów nałóż ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 28 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2006 nawiązując do wypowiedzi fiedotow'a zielony to humbrolek nr 30 taki jak zaleca airfix(jest tak napisane w instrukcji) a kamuflaż też tak jak zaleca airfix były 3 wersje malawań.Farbki były rozcieńczane w proporcji 1-farba do 2-rozcieńczalnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 29 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2006 to jaki jest niby dobry kolor kamuflażu (proszę o nr farbek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 29 Grudnia 2006 Share Napisano 29 Grudnia 2006 A ja mam pytanie o łopaty smigła czy one nie sa wkljone odwrotnie Pytanie moje uzasadniam tym ze kiedys tez tak zrobiełem i powiedziano mi ze jest zile Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 30 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2006 z tego co jest nrysowane w instrukcji to wszystko jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 „Siakiś taki” troszkę za dużo żółtego na śmigle dałeś , ale każdy kiedyś zaczynał , do maskowania polecam plastelinę techniczną , efekt do zobaczenia w mojej galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 A gdzie mozna zakupic takowa plasteline :>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 31 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2006 juz próbowałem plateliną taką szkolną i mi to nie wychodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 Absolutnie plastelina szkolna nie wchodzi w grę, ona jest tłusta. Tamta, dla plastyków nie jest tłusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 Kup sobie to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 Ja kupiłem w "Realu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 Kup sobie to: Ja tez zakupiłem tego pattafixa trza go wyprówbować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 1 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2007 Rafhart-oglądałem twojego spita i mam pytanko to cieniowanie to pędzlem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Stycznia 2007 Share Napisano 1 Stycznia 2007 Malowany aerografem "najlepszejszym" http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?p=236845#236845 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 3 Stycznia 2007 Share Napisano 3 Stycznia 2007 Kup sobie to: Kuziwa zwiedzilem wszystkie okoliczne markety w Olsztynie i nigdzie niema tego czegoś Mozna to zastapic czyms innym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 3 Stycznia 2007 Share Napisano 3 Stycznia 2007 Spróbuj poszukać masy blue tack to chyba to samo tylko i inna nazwa i produkcja innej firmy!Ja swoejgo pattafixa zakupiłem w modelarskim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Stycznia 2007 Share Napisano 3 Stycznia 2007 Sorki... Dopiero wstałem . Wystarczy kawałek taśmy do maskowania - nawet malarskiej i Dosiego roku (czy jakoś tak...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi