Skocz do zawartości

W bazie na Shumushu (A6M2N Tamiya 1/48)

piotr_5e3

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że pod choinką znalazłem model Tamyi: "Nakajima A6M2N type 2 float plane" w skali 1/48, postanowiłem wystartować w konkursie. Moja diorama będzie przedstawiała wspomniany samolot, oraz żołnierzy oczekujących na sygnał do ataku.

Tak więc przepisowy inbox:

Opakowanie:

06721eead8cc4c21med.jpg

Instrukcja:

afd2d16e4bcc5e3cmed.jpg

Silniczek:

bc08433014440842med.jpg

Podstawka:

331fdd0ab562d9famed.jpg

6 ramek:

6821733bbfde2893med.jpg

332ebe0a83be5f95med.jpg

a7a90587532cbfcfmed.jpg

c206f0817cf378b0med.jpg

60a4eaa2117e9f80med.jpg

6c69d8944ef6cac5med.jpg

Ludziki:

f3272151373ee0efmed.jpg

fcd5fd9fb6d92752med.jpg

Kalkomanie:

3334b5163f78c0cfmed.jpg

Oraz, w co ciężko mi uwierzyć, w pudełku znajdowały sie 2 farby i klej:

0d71cc6f981487a2med.jpg

Oto źródła z Google:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nakajima_A6M2-N

http://www.daveswarbirds.com/Nippon/aircraft/Rufe.htm

I fotki:

2d15b6b280d03e5e.jpg

615f30c862513bb5.jpg

483b371d35953491.jpg

333a6f558a2a0c04.jpg

I szkic:

bebfaf2afd92e1b3med.jpg

W marcu, po urodzinach dojdzie pewnia kilka figurek. Np: http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=655968

Przepraszam za jakość-zdjęcia z komórki.

Edytowane przez Gość

Podglądał będę musowo, sam też sobie dłubię A6M2N, njapiękniejszy myśliwiec pływakowy świata. Nie jestem ekspertem od Japońców, ale czy Rufe'y były na pewno użyte w ataku na Pearl Harbor? Pokładowe zerówki z lotniskowców (A6M2 typ 21 na podwoziu kołowowym) owszem, jako myśliwce osłonowe dla torpedowców, ale Rufe'y?

Obawiam się, że kolega zaliczył małą wtopę...

piotr_5e3 - sam zlinkowałeś artykuł o Rufe z Wikipedii, a chyba go nie przeczytałeś...

Role ----------- Interceptor/Fighter-Bomber

Manufacturer ----------- Nakajima

Designed by ----------- Shinobu Mitsutake and Atsushi Tajima

Introduced ----------- 1942

Primary user ----------- Japan

Number built ----------- 327

Developed from ----------- A6M Zero

Jak chyba pamiętasz, atak na PH odbył się 7 grudnia 1941, więc chyba nici z dioramki.

pzdr.

Zmieniłem temat. Niezła wtopa...

Chodziło mi o oczekiwanie na sygnał wypowiedzenia wojny, a nie atak na PH...

Dobra...

będzie stał w porcie i czekał na sygnał do wylotu

No to nie musi być Pearl Harbor. Wystarczy poszukać gdzie brały udział te samoloty i wybrać coś atrakcyjnego.

Temat nadal nie poprawny.

e.) Zakładając relację konkursową, należy zatytułować ją według następującego wzorca: Nazwa obiektu lub nazwa modelu - Producent - Skala.

Oto efekty dzisiejszej pracy:

Obudowa silnika:

1f29020dee105a9fmed.jpg

Sam silnik:

adcbd0f4317216cemed.jpg

I silnik w obudowie:

1d382415f4662ca0med.jpg

Figurki (pomalowane głównym kolorem, zaczynam detalować):

4092ff35e8902a6cmed.jpg

759a53250b4f8350med.jpg

Kabina (70% ukończenia):

a3309d03d3605701med.jpg

Pozdrawiam.

PS: Zna ktoś jakiś ciekawy zestaw dodatków (upiększaczy ) portowych, to prosiłbym o linka do artykułu w sklepie internetowym.

Zna ktoś jakiś ciekawy zestaw dodatków (upiększaczy ) portowych

Zdaje się, iż nie masz świadomości, jak wyglądały jednostki IJNAF stacjonujące na wyspach. W wersji łopatą - koszary z bambusu, w cieniu palm. Obok piaszczysta plaża, a przy brzegu przycumowane samoloty pływakowe - Rufe'y, Pete'y etc. Zresztą sam przytoczyłeś powyżej fotkę takiej "jednostki"/"bazy", pewnie gdzieś w archipelagu wysp Salomona, na którym widać mechaników "taplających się" w wodzie dookoła A6M2N.

Jak chcesz wiedzieć, które jednostki używały Rufe'ów, poszperaj na j.aircraft.com. Jest tam wykaz wszystkich kokutai etc. z podanymi typami samolotów używanych przez daną jednostkę.

Czymżeś tą kabinę malował, bo na Nakajima Interior Green (Bamboo Green) to mi nie wygląda?

Mógłbyś chociaż zwaloryzować silnik - kable, laski popychaczy...

I zasada modelarstwa - NIE SPIESZYĆ SIĘ!!!

Czymżeś tą kabinę malował, bo na Nakajima Interior Green (Bamboo Green) to mi nie wygląda?

Mógłbyś chociaż zwaloryzować silnik - kable, laski popychaczy...

I zasada modelarstwa - NIE SPIESZYĆ SIĘ!!!

Popieram, a jeśli nie walorka silnika to chociaż pomalować go na czarno/gunmetal i przetrzeć na sucho srebrnym.

Hmmm...

Według instrukcji miał być to niebieski metalizowany...

Zobaczę, co da się zrobić

OK

co do makiety, to nie wiedziałem dokładnie jak to wyglądało, więc dzięki.

A jeżeli chodzi o silnik, to jest to gun metal z dodatkami silwera.

A jak mam zrobić tę waloryzację?

Czyli będzie plaża z palmami, molo, domkami z bambusa... Normalnie sielanka

Chyba kupię jeszcze jakiś zestaw narzędzi ręcznych dla mechaników.

W zestawie mam 2 silniki. Wie ktoś jak mógł wyglądać uszkodzony silnik?

Piotrek

Według instrukcji miał być to niebieski metalizowany

Aotake iro, bo tak się ten kolor nazywa, był lakierem bezbarwnym z lekką domieszką błękitnej lub zielonej farby. Dzięki tej domieszce malarz wiedział, które powierzchnie zostały już polakierowane. Tym kolorem malowano powierzchnie wewnętrzne, ale w przypadku kadłuba to dotyczy wewnętrznej strony wręgi za fotelem pilota i wszystkiego, co było dalej. Sam kolor kabiny - Nakajima Interior Green (tylko zakłady Nakajima produkowały A6M2N). Zanim dobijesz ten model, zapoznaj się dokładnie z walkaround'ami z j.aircraft. Większość galerii dotyczy zerówek, choćby ta poniżej (A6M2 typ 21 - na jego bazie budowano Rufe'y).

http://www.j-aircraft.com/walk/dave_pluth/blayd/blayd.htm

P.S. Im bliżej końca wojny tym bardziej prawdopodobne, że dany egzemplarz w ogóle nie miał powierzchni wew. zaimpregnowanych aotake iro. Wobec powyższego to co za kabiną można pomalować nawet samym metalizerem aluminium.

I najlepsze zdjęcie wnętrza przemalowanej kabiny(silver metalik):

Szkoda, że nie zmyłeś tamtej farby, wcześniej.

I nie mów mi, że takiego bydlaka będziesz malował pędzlem na zewnątrz.

Aero nie mam, więc jestem skazany na pędzel

Myślę, że jakoś pójdzie

Jutro montaż fotela pilota, ostateczne wykańczanie kabiny i przymiarki do połączenia kadłuba.

Piotrek

A czemu nie? Jak ktoś umie, to proszę bardzo, można malować...

Jak ktoś umie to tak, ale patrząc na pomalowane wnętrze mam pewne wątpliwość co do kolegi Piotra, zwłaszcza, że żadnej galerii nie widziałem. Obym się mylił co do Twoich umiejętności.

W marcu, po urodzinach dojdzie pewnia kilka figurek. Np: http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=655968

Zwróć uwagę, że podlinkowane figurki przedstawiają personel Armii, a nie Marynarki. Oczywiście część rzeczy z tego zestawu będziesz mógł spokojnie wykorzystać (np. rower), ale na inne musisz uważać.

Jeżeli na swojej dioramie chcesz uwzględnić jakieś budynki to może zerknij na to (wiem, nie ta skala, ale możesz się na tym wzorować robiąc własne od podstaw). No i oczywiście polecam różne filmy czy chociażby grę Medal of Honor - Pacific Assault, jest tam mnóstwo takich wyspowych budynków. Poza tym na pewno przydałoby się coś takiego.

A na koniec jeszcze cztery zdjęcia japońskiej bazy wodnosamolotów:

rufe1.jpg

rufe2.jpg

rufe3.jpg

rufe4.jpg

Patrząc na obsługę naziemną nie da się ukryć, że musiało tam być gorąco

I najlepsze zdjęcie wnętrza przemalowanej kabiny(silver metalik)

Nie ten kolor . Albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem (vide mój poprzedni post), albo Tamiya namodziła w instrukcji. Jaki kolor oni podają dla kokpitu? Bo raczej nie "silver metalic" ...