piotr_5e3 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Jako, że pod choinką znalazłem model Tamyi: "Nakajima A6M2N type 2 float plane" w skali 1/48, postanowiłem wystartować w konkursie. Moja diorama będzie przedstawiała wspomniany samolot, oraz żołnierzy oczekujących na sygnał do ataku. Tak więc przepisowy inbox: Opakowanie: Instrukcja: Silniczek: Podstawka: 6 ramek: Ludziki: Kalkomanie: Oraz, w co ciężko mi uwierzyć, w pudełku znajdowały sie 2 farby i klej: Oto źródła z Google: http://en.wikipedia.org/wiki/Nakajima_A6M2-N http://www.daveswarbirds.com/Nippon/aircraft/Rufe.htm I fotki: I szkic: W marcu, po urodzinach dojdzie pewnia kilka figurek. Np: http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=655968 Przepraszam za jakość-zdjęcia z komórki. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Niesamowicie zgrabny i ciekawy samolot.Będę obserwował Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Wszystko fajnie, tylko zmień nazwę tematu na zgodną z regulaminem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Podglądał będę musowo, sam też sobie dłubię A6M2N, njapiękniejszy myśliwiec pływakowy świata. Nie jestem ekspertem od Japońców, ale czy Rufe'y były na pewno użyte w ataku na Pearl Harbor? Pokładowe zerówki z lotniskowców (A6M2 typ 21 na podwoziu kołowowym) owszem, jako myśliwce osłonowe dla torpedowców, ale Rufe'y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Obawiam się, że kolega zaliczył małą wtopę... piotr_5e3 - sam zlinkowałeś artykuł o Rufe z Wikipedii, a chyba go nie przeczytałeś... Role ----------- Interceptor/Fighter-BomberManufacturer ----------- Nakajima Designed by ----------- Shinobu Mitsutake and Atsushi Tajima Introduced ----------- 1942 Primary user ----------- Japan Number built ----------- 327 Developed from ----------- A6M Zero Jak chyba pamiętasz, atak na PH odbył się 7 grudnia 1941, więc chyba nici z dioramki. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Zmieniłem temat. Niezła wtopa... Chodziło mi o oczekiwanie na sygnał wypowiedzenia wojny, a nie atak na PH... Dobra... będzie stał w porcie i czekał na sygnał do wylotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 No to nie musi być Pearl Harbor. Wystarczy poszukać gdzie brały udział te samoloty i wybrać coś atrakcyjnego. Temat nadal nie poprawny. e.) Zakładając relację konkursową, należy zatytułować ją według następującego wzorca: Nazwa obiektu lub nazwa modelu - Producent - Skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Będzie stał w barwach "452nd Air Wing", w bazie na Shumushu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Chodziło mi o oczekiwanie na sygnał wypowiedzenia wojny, a nie atak na PH... Jedno i drugie jest ze sobą ściśle powiązane pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Oto efekty dzisiejszej pracy: Obudowa silnika: Sam silnik: I silnik w obudowie: Figurki (pomalowane głównym kolorem, zaczynam detalować): Kabina (70% ukończenia): Pozdrawiam. PS: Zna ktoś jakiś ciekawy zestaw dodatków (upiększaczy ) portowych, to prosiłbym o linka do artykułu w sklepie internetowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Zna ktoś jakiś ciekawy zestaw dodatków (upiększaczy ) portowych Zdaje się, iż nie masz świadomości, jak wyglądały jednostki IJNAF stacjonujące na wyspach. W wersji łopatą - koszary z bambusu, w cieniu palm. Obok piaszczysta plaża, a przy brzegu przycumowane samoloty pływakowe - Rufe'y, Pete'y etc. Zresztą sam przytoczyłeś powyżej fotkę takiej "jednostki"/"bazy", pewnie gdzieś w archipelagu wysp Salomona, na którym widać mechaników "taplających się" w wodzie dookoła A6M2N. Jak chcesz wiedzieć, które jednostki używały Rufe'ów, poszperaj na j.aircraft.com. Jest tam wykaz wszystkich kokutai etc. z podanymi typami samolotów używanych przez daną jednostkę. Czymżeś tą kabinę malował, bo na Nakajima Interior Green (Bamboo Green) to mi nie wygląda? Mógłbyś chociaż zwaloryzować silnik - kable, laski popychaczy... I zasada modelarstwa - NIE SPIESZYĆ SIĘ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Czymżeś tą kabinę malował, bo na Nakajima Interior Green (Bamboo Green) to mi nie wygląda? Mógłbyś chociaż zwaloryzować silnik - kable, laski popychaczy... I zasada modelarstwa - NIE SPIESZYĆ SIĘ!!! Popieram, a jeśli nie walorka silnika to chociaż pomalować go na czarno/gunmetal i przetrzeć na sucho srebrnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Hmmm... Według instrukcji miał być to niebieski metalizowany... Zobaczę, co da się zrobić OK co do makiety, to nie wiedziałem dokładnie jak to wyglądało, więc dzięki. A jeżeli chodzi o silnik, to jest to gun metal z dodatkami silwera. A jak mam zrobić tę waloryzację? Czyli będzie plaża z palmami, molo, domkami z bambusa... Normalnie sielanka Chyba kupię jeszcze jakiś zestaw narzędzi ręcznych dla mechaników. W zestawie mam 2 silniki. Wie ktoś jak mógł wyglądać uszkodzony silnik? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Według instrukcji miał być to niebieski metalizowany Aotake iro, bo tak się ten kolor nazywa, był lakierem bezbarwnym z lekką domieszką błękitnej lub zielonej farby. Dzięki tej domieszce malarz wiedział, które powierzchnie zostały już polakierowane. Tym kolorem malowano powierzchnie wewnętrzne, ale w przypadku kadłuba to dotyczy wewnętrznej strony wręgi za fotelem pilota i wszystkiego, co było dalej. Sam kolor kabiny - Nakajima Interior Green (tylko zakłady Nakajima produkowały A6M2N). Zanim dobijesz ten model, zapoznaj się dokładnie z walkaround'ami z j.aircraft. Większość galerii dotyczy zerówek, choćby ta poniżej (A6M2 typ 21 - na jego bazie budowano Rufe'y). http://www.j-aircraft.com/walk/dave_pluth/blayd/blayd.htm P.S. Im bliżej końca wojny tym bardziej prawdopodobne, że dany egzemplarz w ogóle nie miał powierzchni wew. zaimpregnowanych aotake iro. Wobec powyższego to co za kabiną można pomalować nawet samym metalizerem aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 thx już przemalowuję. bambusy zrobię z wykałaczek... wie ktoś może, jakie jednostki (pojazdy) mogłyby się pojawić na plaży? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Efekty disiejszej pracy: Silnik: Figurka jednego z pilotów(drugi nie chciał pozować : I najlepsze zdjęcie wnętrza przemalowanej kabiny(silver metalik): Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 I najlepsze zdjęcie wnętrza przemalowanej kabiny(silver metalik): Szkoda, że nie zmyłeś tamtej farby, wcześniej. I nie mów mi, że takiego bydlaka będziesz malował pędzlem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 A czemu nie? Jak ktoś umie, to proszę bardzo, można malować... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Aero nie mam, więc jestem skazany na pędzel Myślę, że jakoś pójdzie Jutro montaż fotela pilota, ostateczne wykańczanie kabiny i przymiarki do połączenia kadłuba. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Wpadłem właśnie na świetny zestaw, który ubogaciłby dioramę:http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1336723 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 A czemu nie? Jak ktoś umie, to proszę bardzo, można malować... Jak ktoś umie to tak, ale patrząc na pomalowane wnętrze mam pewne wątpliwość co do kolegi Piotra, zwłaszcza, że żadnej galerii nie widziałem. Obym się mylił co do Twoich umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 No cóż... wnętrze nie wyszło mi jakieś piękne W malowaniu płaskich dużych powierzchni mam wprawę. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 W marcu, po urodzinach dojdzie pewnia kilka figurek. Np: http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=655968 Zwróć uwagę, że podlinkowane figurki przedstawiają personel Armii, a nie Marynarki. Oczywiście część rzeczy z tego zestawu będziesz mógł spokojnie wykorzystać (np. rower), ale na inne musisz uważać. Jeżeli na swojej dioramie chcesz uwzględnić jakieś budynki to może zerknij na to (wiem, nie ta skala, ale możesz się na tym wzorować robiąc własne od podstaw). No i oczywiście polecam różne filmy czy chociażby grę Medal of Honor - Pacific Assault, jest tam mnóstwo takich wyspowych budynków. Poza tym na pewno przydałoby się coś takiego. A na koniec jeszcze cztery zdjęcia japońskiej bazy wodnosamolotów: Patrząc na obsługę naziemną nie da się ukryć, że musiało tam być gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 I najlepsze zdjęcie wnętrza przemalowanej kabiny(silver metalik) Nie ten kolor . Albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem (vide mój poprzedni post), albo Tamiya namodziła w instrukcji. Jaki kolor oni podają dla kokpitu? Bo raczej nie "silver metalic" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 pisałem, że podają "blue metalic", a pomalowałem srebrnym bo nie mam na składzie aluminiowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi