Skocz do zawartości

Kabina i rama i co dalej ? Opel Blitz Italeri 1:35

Przemo1CK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

2 dni temu rozpocząłem pracę nad standardowym i wręcz flagowym modelem Italeri... Oczywiście chodzi o ich Opla Blitza.

Model ten w pełni stosuje jako poligon doświadczalny przed pojazdami, które buduję właśnie na lutowy konkurs w Bytomiu.

W pudełku miałem kompletne: kabinę, koła i ramę, więc do tego momentu dotarłem. Nie mam paki, w warsztacie wygrzebałem niemal całą radio-budą również z Italeri. Brakuje tylko elementu - podłogi (wykonam z polistyrenowej płytki). Do tego na dachu zmontuję stelarz, na którym umieszczę różne bambetle.

Co do modelu widocznego na fotkach poniżej:

Malowany pactrami "po nowemu", całkowicie zmieniłem "brudzenie". Elementy kolru zielonego, czyli osłona na grill i zwinięte plandeki wykonałem z masy dwuskładnikowej : Tamiya Epoxy Putty.

Oznaczenie pojazdu na błotniku (kalka Bison decals) to jednostka łączności Luftwaffe, do tego dojdą rejestracje WL.....

Proszę jeszcze o propozycję podstawki, ma być zima i trochę błota, ale ogólnie pomysłu nie mam - proszę o pomoc

th_DSC01524.jpgth_DSC01525.jpgth_DSC01526.jpg

Pozdrawiam

Przemo

Każda sugestia się liczy, to model testowy - przygotowanie do konkursowego. Co do brudzenia na pewno zrezygnuję z obić na masce i tych regularnych zacieków. Postaram się poprawić foty przy następnej aktualizacji.

Właśnie te regularne równe zacieki na drzwiach na przykład dają najlepszy efekt. Dobrze to wygląda. Ten wermacht olive jakiś taki za jasny ale możliwe, że to zdjęcia przekłamują.

Przemek, do stanu zacieków, walorka błotem już zbyt drastyczna jest...coś do czegoś będziesz musiał pigmentem podciągnąć.

Prawe nadkole, ten "zwitek" niebardzo.

Charakterystykę pojazdu dla: wół roboczy: przenieś jednak na tył - przód dla technik malarskich zostaw.Na pewno kalkomanii daj popalić - za nowa, a opony panzer grejem zacznij malować.

El. z masy, rozumiem niepomalowane? Na stan obecny fajne na grillu, ale surowe ?

I finalne pytanie...retoryczne, brudzenie zacząłeś aerkiem? Zamierzasz na tym zakończyć? Podciągnąć olejem na finał? Nie zakładasz pigmentów?

p.

• 4 weeks later...

Witam imiennika

Mam pytanko do Ciebie jako eksperta od Blitzow

Chcialbym zakupic takiego oto Blitza http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/tam/kit_tam_89782.shtml

pewnie go juz widziales czy jest to italak w tamkowym pudle czy jak?

a co do podstawki to moze jakies frycow wyciagajacych go ze sniegu lub blota?

pozdrawiam.

Przemek