Jump to content

pierwsza diorama - pomoc

mydlo
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu coraz częściej zaglądam do tej części forum i coraz bardziej kusi mnie zbudowanie dioramy. Problem polega na tym, że kompletnie nie mam wiedzy na ten temat, nie mam też żadnego pomysłu. Chciałbym, żeby diorama nie była jakoś bardzo skomplikowana jak na początek, ale żebym mógł poznać większość potrzebnych technik, oraz żeby była poprawna historycznie.

Czy mogę liczyć na czyjąś pomoc?

wymyślając temat powinienem kierować się zdjęciami, a może częściami które chciałbym na niej umieścić?

Sam zabieram sie do utworzenia pierwszej dioramy. Osobiscie wydaje mi sie ze najlepiej jest zrobic ja z ramki od zdjecia na przyklad. Na niej zolnierz czy dwoch + bloto, krzaki, kamyki itp. Bedzie na pewno dobrze wygladac taka mala diorama. Najlepiej na poczatek sie sugerowac dioramami innych. Pozdro.

Ramka od zdjęcia, to nie jest najlepszy pomysł. Diorama, lub winietka w czymś takim, "wygląda jak piaskownica" (to ostatnie, to cytat jednego z kolegów oceniających jedną z moich prac w takiej właśnie otoczce).

Obramowanie najlepiej wykonać z listew przypodłogowych, np. takich http://www.drew-lux.pl/oferta,18,Listwy-przypodlogowe-sosnowe.html

Ramka od zdjęcia, to nie jest najlepszy pomysł. Diorama, lub winietka w czymś takim, "wygląda jak piaskownica" (to ostatnie, to cytat jednego z kolegów oceniających jedną z moich prac w takiej właśnie otoczce).

Obramowanie najlepiej wykonać z listew przypodłogowych, np. takich http://www.drew-lux.pl/oferta,18,Listwy-przypodlogowe-sosnowe.html

Zle to powiedzialem. Mowiac ramka na zdjecie mialem na mysli ramke o wymiarach przynajmniej 30x50 z drewnianym obrawowaniem, ktora sie wiesza na scianie... - wlasciwie jest to ramka na obraz niz zdjecie

pozdrawiam

To i tak nie najlepszy pomysł. Ramka pod obraz spowoduje iż cała podstawka będzie "w głebi" a nie wyeksponowana.

Takie przykłady z własnego podwórka:

Pierwsza wersja podstawki:

th__MG_1634.jpg

A tu już po zmianie:

th_IMG_6285.jpg

Sam oceń które lepsze. Niewiele pracy trzeba w to włożyć, a efekt o wiele lepszy, niż ramka pod zdjęcie/obraz.

EDIT: Edytowałem zdjęcia, gdyż znalazłem lepiej obrazujące o co mi chodzi.

Edited by Guest

mPL. w pierwszy moim poście w tym temacie napisałem. Samoróbka z listew przypodłogowych. Klejone klejem do drewna, a na koniec pomalowane lakierobejcą w kolorze ciemny buk.

Tremac taki "Konik polny" Krzyżówka Dragon'a i Trumpeter'a, z dodatkiem CMK...

• 6 months later...