mydlo Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Witam wszystkich! Od jakiegoś czasu coraz częściej zaglądam do tej części forum i coraz bardziej kusi mnie zbudowanie dioramy. Problem polega na tym, że kompletnie nie mam wiedzy na ten temat, nie mam też żadnego pomysłu. Chciałbym, żeby diorama nie była jakoś bardzo skomplikowana jak na początek, ale żebym mógł poznać większość potrzebnych technik, oraz żeby była poprawna historycznie. Czy mogę liczyć na czyjąś pomoc? wymyślając temat powinienem kierować się zdjęciami, a może częściami które chciałbym na niej umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Sam zabieram sie do utworzenia pierwszej dioramy. Osobiscie wydaje mi sie ze najlepiej jest zrobic ja z ramki od zdjecia na przyklad. Na niej zolnierz czy dwoch + bloto, krzaki, kamyki itp. Bedzie na pewno dobrze wygladac taka mala diorama. Najlepiej na poczatek sie sugerowac dioramami innych. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Ramka od zdjęcia, to nie jest najlepszy pomysł. Diorama, lub winietka w czymś takim, "wygląda jak piaskownica" (to ostatnie, to cytat jednego z kolegów oceniających jedną z moich prac w takiej właśnie otoczce). Obramowanie najlepiej wykonać z listew przypodłogowych, np. takich http://www.drew-lux.pl/oferta,18,Listwy-przypodlogowe-sosnowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Ramka od zdjęcia, to nie jest najlepszy pomysł. Diorama, lub winietka w czymś takim, "wygląda jak piaskownica" (to ostatnie, to cytat jednego z kolegów oceniających jedną z moich prac w takiej właśnie otoczce).Obramowanie najlepiej wykonać z listew przypodłogowych, np. takich http://www.drew-lux.pl/oferta,18,Listwy-przypodlogowe-sosnowe.html Zle to powiedzialem. Mowiac ramka na zdjecie mialem na mysli ramke o wymiarach przynajmniej 30x50 z drewnianym obrawowaniem, ktora sie wiesza na scianie... - wlasciwie jest to ramka na obraz niz zdjecie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 (edytowane) To i tak nie najlepszy pomysł. Ramka pod obraz spowoduje iż cała podstawka będzie "w głebi" a nie wyeksponowana. Takie przykłady z własnego podwórka: Pierwsza wersja podstawki: A tu już po zmianie: Sam oceń które lepsze. Niewiele pracy trzeba w to włożyć, a efekt o wiele lepszy, niż ramka pod zdjęcie/obraz. EDIT: Edytowałem zdjęcia, gdyż znalazłem lepiej obrazujące o co mi chodzi. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 A można wiedzieć co byś chciał postawić na dioramie i jaki teren miałaby eksponować? Co do ramki od zdjęcia. Wg mnie jest to prosty sposób i nawet tani jak się poszpera w hipermarketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Akahoshi Racja. Sam mam bardzo niewielkie doswiadcz. w dioramach. Gdzie mozna kupic taka ramke jak zaprezentowales na forografii ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Akahoshi Ramka jak ramka ale to co na niej jest kozackie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 mPL. w pierwszy moim poście w tym temacie napisałem. Samoróbka z listew przypodłogowych. Klejone klejem do drewna, a na koniec pomalowane lakierobejcą w kolorze ciemny buk. Tremac taki "Konik polny" Krzyżówka Dragon'a i Trumpeter'a, z dodatkiem CMK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
November4 Napisano 24 Sierpnia 2010 Share Napisano 24 Sierpnia 2010 Ja podstawki robiłem zbijając ze sobom deski na nich formowałem teren z masy solnej, a następnie nakładałem na to mate którom przyklejałem do desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi