artoor_k Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Pytanko jak w temacie.Gdzie jest obecnie makieta polskiego samolotu PZL-230 Skorpion? Czy istnieje jeszcze? Bo ponoć miała być zezłomowana.Wiem że była w Warszawie ale dokładnej lokalizacji nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Kurdę, zezłomowana? Jak można nawet o tym myśleć?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 Staram się nie myśleć.Piszę co znalazłem w necie.A chciałbym jeszcze go zobaczyć na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Bo ponoć miała być zezłomowana. Niemożliwe, ona była z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Kilka lat temu była na sprzedaż na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 O ile się nie mylę, to właściciel makiety (PZL?) zaproponował nieodpłatne przekazanie jej do muzeum lotnictwa w Krakowie. Został, brzydko mówiąc, olany - muzeum stwierdziło, że nie ma pieniędzy na transport. Potem makieta została wystawiona na allegro za 10000 zł (Link). Nie było ofert kupna, była za to dość mocno negatywna reakcja środowiska, pomimo tego, że właściciel twierdził, że aukcja miała tylko na celu zwrócenie uwagi odpowiednich instytucji na to, że makieta Skorpiona jest do wzięcia. Po reakcji środowiska właściciel zwrócił się do Muzeum Wojska Polskiego, wszystko już zdawało się być załatwione ale coś poszło nie tak, podobnie zresztą było z fundacją Fort Rogowo. Obecnie makieta prawdopodobnie jest w magazynach WATu, ale nie mam co do tego pewności. PS: Ktoś z was nie ma przypadkiem planów Skorpiona? Może być rysunek w trzech rzutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 ArmiA jedyne co Ci mogę zaproponować to pozyskanie modelu kartonowego firmy Fly Model gdzie to był Skorpion z silnikami odrzutowymi i tam powinny być plany. Co do historii z muzeum to znam ją niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 http://airfoto.pl/?module=Photos&action=Single&id_ph=76396&size=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Warszawa Babice? Trza się przejechać PS: Ludzie jaki to cudny samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Mam gdzieś artykuły w magazynie "LOTNICTWO" wydawanych na początku lat '90. Poszukam rano i jak znajdę rzuty, zdjęcia itd to zeskanuję i tu wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Oto i one. Jakby ktoś chciał poczytać co się działo przez kilka lat w projekcie to zamieszczam też tekst: Także nasz niedoszły Samolot Bojowy Jutra, przeszedł kilka modernizacji (szkoda, że tylko) w programie komputerowym CAD. Uważam, że zmiany wychodziły mu na dobre, stylistycznie i technologicznie. Pozwoliłem sobie zamieścić skany z moich archiwum z dawno niewydawanego magazynu LOTNICTWO. Jeżeli jest to niezgodne z prawem, proszę moderatorów, adminów o usunięcie mego postu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Dzięki za te skany Kurcze od wczoraj mam model kartonowy z wydawnictwa Fly Model...szkoda że prezentuje Skorpiona w ostatniej wersji a nie tego co stoi w magazynach Warszawa-Babice...Jak mnie kiedyś coś strzeli to może go skleję kopiując elementy kartonowe na polistyren.Tak na marginesie...model Skorpiona robiła firma Accura z żywicy ale obecnie jest trudnodostępny. PS: Skorpionem z ostatniej modyfikacji można polatać w grze Wings over Europe po ściągnięciu odpowiedniego modelu Jakby coś to mogę wrzucić kilka screenów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Żywiczny w 1/72 pojawił się ostatnio na allegro - chyba wznowienie lub stare zapasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Very Happy Jakby coś to mogę wrzucić kilka screenów Smile no i ile mam czekać? .kolega nie gada tyle tylko daje je tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Kurcze pochwaliłem się ...:( Nie mogę płytki znaleźć. Mam tylko taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Dziób ma jakiś krótki artoor_k czy mi się tak zdaję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Mi też się tak wydaje...wogóle cały płatowiec jakiś dziwnie mały.Skorpion nie był olbrzymem ale mimo to powyższa komputerowa wersja wydaje się jakaś "pościskana"...krótka,niska itp EDIT: Udało mi się odpalić Skorpiona na niższej wersji gry. Oto screeny z jego udziałem z programu STRIKE FIGHTERS GOLD: Polecam gorąco program bo do ściągnięcia są takie maszynki że łeb odpada Skorpion jest ok ale wrażenie lotu 10 metrów nad ziemią przy 6Mach w F/A-37 Talon (ten z filmu NIEWIDZIALNY) to zostaje na długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Skorpion miałbyć mały. Makieta od której zaczął się temat miała ok 9,3 metra. Następna wersja komputerowa miała mieć 12 m. Tu mamy porównanie wielkości wersji 12 metrowej. Jest nieduży. Ale z Twojego screenu ma on inny dziubek Taki krótki. Garb za owiewką wchodzi między gondole silników, w projekcie on kończy się przed. Jest to gra więc raczej nie będzie super dokładna, tym bardziej, że samolot nigdy nie powstał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Jest to gra więc raczej nie będzie super dokładna, tym bardziej, że samolot nigdy nie powstał. Inaczej...jest to dodatkowy samolot stworzony przez hiszpana dla potrzeb tej gry.Gość sporo dokombinował sam a dziób rzeczywiście jakiś nie taki.Zastanawiam się jakie modele należałoby nabyć żeby zrobić sobie Skorpiona w tej ostatniej wersji w skali powiedzmy 1:48 i czy wogóle to wykonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Czy wykonalne to napewno tak Tylko teraz kwestia kosztów, chęci i możliwości. Złożnie go np z 3 samolotów plus własne płyrki itd to spory koszt. Chodź mogą być to modele tańsze np academy. Druga strona to poskładanie go gometrycznie. Rozłożnie linii podziału. Owiewka. W 100% nie uzyska się raczej bryły "komputrowej" ale zbliżone kształty napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Zastanawiam się jakie modele należałoby nabyć żeby zrobić sobie Skorpiona tak na szybko to by trza jakiego eurofightera,a-10,f-18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Mój typ:cały tył kadłuba z miga-1.44 , w innym wypadku kadłub z Eurofightera a skrzydła z Phantoma , stateczniki tylne ze stateczników Phantoma+kaczka z Eurofightera,dzióbek z Eurofighteraz razem z kabiną, gondole podwozia głównego z A-10,przednie z czegokolwiek pasującego,silniki z A-10 + dużo szpachli cierpliwości i modlitwa żeby to się ładnie zeszło do kupy Czyli...jest to do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Poki co muszę pokończyć moje zaległości a trochę ich jest...ale możliwe żę się wezmę za taką budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 a jak się pospieszysz to tu masz rodem tą makietę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=911197305 polecam też zaglądnąć na tą stronkę i poczytać: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=33403 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi