Skocz do zawartości

PZL-230 Skorpion-gdzie jest teraz?

artoor_k

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko jak w temacie.Gdzie jest obecnie makieta polskiego samolotu PZL-230 Skorpion? Czy istnieje jeszcze? Bo ponoć miała być zezłomowana.Wiem że była w Warszawie ale dokładnej lokalizacji nie znam.

O ile się nie mylę, to właściciel makiety (PZL?) zaproponował nieodpłatne przekazanie jej do muzeum lotnictwa w Krakowie. Został, brzydko mówiąc, olany - muzeum stwierdziło, że nie ma pieniędzy na transport. Potem makieta została wystawiona na allegro za 10000 zł (Link). Nie było ofert kupna, była za to dość mocno negatywna reakcja środowiska, pomimo tego, że właściciel twierdził, że aukcja miała tylko na celu zwrócenie uwagi odpowiednich instytucji na to, że makieta Skorpiona jest do wzięcia.

Po reakcji środowiska właściciel zwrócił się do Muzeum Wojska Polskiego, wszystko już zdawało się być załatwione ale coś poszło nie tak, podobnie zresztą było z fundacją Fort Rogowo. Obecnie makieta prawdopodobnie jest w magazynach WATu, ale nie mam co do tego pewności.

PS: Ktoś z was nie ma przypadkiem planów Skorpiona? Może być rysunek w trzech rzutach.

ArmiA jedyne co Ci mogę zaproponować to pozyskanie modelu kartonowego firmy Fly Model gdzie to był Skorpion z silnikami odrzutowymi i tam powinny być plany. Co do historii z muzeum to znam ją niestety...

Oto i one. Jakby ktoś chciał poczytać co się działo przez kilka lat w projekcie to zamieszczam też tekst:

skanuj0001.jpg

skanuj0002.jpg

skanuj0003.jpg

skanuj0004.jpg

skanuj0005.jpg

skanuj0006.jpg

skanuj0007.jpg

skanuj0008.jpg

skanuj0009.jpg

skanuj0010.jpg

skanuj0011.jpg

skanuj0012.jpg

skanuj0013.jpg

skanuj0014.jpg

skanuj0015.jpg

skanuj0016.jpg

skanuj0017.jpg

skanuj0018.jpg

skanuj0019.jpg

skanuj0020.jpg

skanuj0021.jpg

skanuj0022.jpg

skanuj0023.jpg

skanuj0024.jpg

skanuj0025.jpg

skanuj0026.jpg

skanuj0027.jpg

skanuj0028.jpg

skanuj0029.jpg

skanuj0030.jpg

skanuj0031.jpg

skanuj0032.jpg

Także nasz niedoszły Samolot Bojowy Jutra, przeszedł kilka modernizacji (szkoda, że tylko) w programie komputerowym CAD. Uważam, że zmiany wychodziły mu na dobre, stylistycznie i technologicznie. Pozwoliłem sobie zamieścić skany z moich archiwum z dawno niewydawanego magazynu LOTNICTWO. Jeżeli jest to niezgodne z prawem, proszę moderatorów, adminów o usunięcie mego postu.

Pozdrawiam

Dzięki za te skany Kurcze od wczoraj mam model kartonowy z wydawnictwa Fly Model...szkoda że prezentuje Skorpiona w ostatniej wersji a nie tego co stoi w magazynach Warszawa-Babice...Jak mnie kiedyś coś strzeli to może go skleję kopiując elementy kartonowe na polistyren.Tak na marginesie...model Skorpiona robiła firma Accura z żywicy ale obecnie jest trudnodostępny.

PS:

Skorpionem z ostatniej modyfikacji można polatać w grze Wings over Europe po ściągnięciu odpowiedniego modelu Jakby coś to mogę wrzucić kilka screenów

Very Happy Jakby coś to mogę wrzucić kilka screenów Smile

no i ile mam czekać? .kolega nie gada tyle tylko daje je tutaj.

Mi też się tak wydaje...wogóle cały płatowiec jakiś dziwnie mały.Skorpion nie był olbrzymem ale mimo to powyższa komputerowa wersja wydaje się jakaś "pościskana"...krótka,niska itp

EDIT:

Udało mi się odpalić Skorpiona na niższej wersji gry. Oto screeny z jego udziałem z programu STRIKE FIGHTERS GOLD:

img00001.jpg

img00002.jpg

img00003.jpg

img00004.jpg

img00005.jpg

img00006.jpg

img00007.jpg

img00008.jpg

img00009.jpg

img00011.jpg

Polecam gorąco program bo do ściągnięcia są takie maszynki że łeb odpada Skorpion jest ok ale wrażenie lotu 10 metrów nad ziemią przy 6Mach w F/A-37 Talon (ten z filmu NIEWIDZIALNY) to zostaje na długo

Skorpion miałbyć mały. Makieta od której zaczął się temat miała ok 9,3 metra. Następna wersja komputerowa miała mieć 12 m.

skanuj0027.jpg

Tu mamy porównanie wielkości wersji 12 metrowej. Jest nieduży.

Ale z Twojego screenu ma on inny dziubek Taki krótki. Garb za owiewką wchodzi między gondole silników, w projekcie on kończy się przed.

Jest to gra więc raczej nie będzie super dokładna, tym bardziej, że samolot nigdy nie powstał.

Jest to gra więc raczej nie będzie super dokładna, tym bardziej, że samolot nigdy nie powstał.

Inaczej...jest to dodatkowy samolot stworzony przez hiszpana dla potrzeb tej gry.Gość sporo dokombinował sam a dziób rzeczywiście jakiś nie taki.Zastanawiam się jakie modele należałoby nabyć żeby zrobić sobie Skorpiona w tej ostatniej wersji w skali powiedzmy 1:48 i czy wogóle to wykonalne...

Czy wykonalne to napewno tak Tylko teraz kwestia kosztów, chęci i możliwości. Złożnie go np z 3 samolotów plus własne płyrki itd to spory koszt. Chodź mogą być to modele tańsze np academy. Druga strona to poskładanie go gometrycznie. Rozłożnie linii podziału. Owiewka. W 100% nie uzyska się raczej bryły "komputrowej" ale zbliżone kształty napewno.

Zastanawiam się jakie modele należałoby nabyć żeby zrobić sobie Skorpiona

tak na szybko to by trza jakiego eurofightera,a-10,f-18.

Mój typ:cały tył kadłuba z miga-1.44 , w innym wypadku kadłub z Eurofightera a skrzydła z Phantoma , stateczniki tylne ze stateczników Phantoma+kaczka z Eurofightera,dzióbek z Eurofighteraz razem z kabiną, gondole podwozia głównego z A-10,przednie z czegokolwiek pasującego,silniki z A-10 + dużo szpachli cierpliwości i modlitwa żeby to się ładnie zeszło do kupy Czyli...jest to do zrobienia

a jak się pospieszysz to tu masz rodem tą makietę:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=911197305

polecam też zaglądnąć na tą stronkę i poczytać:

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=33403