Jump to content

Flakpanzer 1A(?) Tristar 1/35

Gościu
 Share

Recommended Posts

Witam.

Model Tristar, praktycznie bez waloryzacji - jedynie dodana lufa, która osamotniona walała się w szuflandii.

Składanie bardzo gładkie, jednak instrukcja sprawia nieco problemu.Błędy w ponumerowaniu części, oraz brak ogólny okazania wklejenia kilku części, które być powinny( w ramkach są)

Malowanie do 43`, bądź to samo lecz zaciągnięte wapnem.

Będzie także przyczepka i coś pod pojazd, opis z czasem.

Stan prac, model w 70% zbudowany:

ResizeofDSCF5956.jpg

ResizeofDSCF5957.jpg

p.

• 2 months later...

Witaj Rafale! Mam pytanie a zarazem prośbę: mógłbyś napisać czym brudziłeś spód pojazdu?

Robisz bardzo dobre modele, świetnie brudzone, a więc byłbym rad, gdyby w warsztacie, znalazły się również opisy specyfików jakich użyłeś i jak ich używałeś.

Mierzu, dzięki.

Zaznaczam iż ja jakichś specjalnych rytuałów nad modelem nie odprawiam.

W tym modelu użyłem zwykłych farb olejnych, artystycznych ścieranych wacikiem namoczonym w white spirit.

Tego samego rozcieńczalnika używam do pigmentów, które nanoszę pędzlem.

Wzorem dla koloru jest dla mnie pojazd, który porusza się w ciężkim terenie - mieszam pigmenty/ farby olejne do momentu uzyskania tego samego bądź podobnego koloru jaki widnieje na fotografii wzorcowej.

Jak wiesz, pigment jest o tyle niewdzięczny, że ostro ciemnieje podczas namoczenia...więc aplikację przeprowadzam etapowo - do skutku(j.w.)

Co jakiś czas pstrykam fotkę b&w i dopiero wtedy porównuję z tymi z epoki.

p.

• 2 months later...

Znalazłem uff....

Gąski dasz zestawowe

Sprawa rozstrzygnięta - 40% ogniw po prostu się połamało podczas wycinania.Ciąłem obcążkami, nożykiem, nożyczkami - mało tego, gdy wciskałem jedną w drugą także pękały, gdy próbowałem obrabiać także, samo wycinanie nadruszało je i ....kupiłem mu metalowe.

Zmalowałem do czołgu taką postać:

DSCF6956.jpg

DSCF6957.jpg

DSCF6959.jpg

DSCF6960.jpg

A tak zamierzam wykończyć całość.

DSCF6966.jpg

DSCF6965.jpg

p.