Skocz do zawartości

M2A1 Half Track Dragon 1:35

Rudi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prace nad moim pierwszym w życiu modelem wystawionym w jakimkolwiek konkursie dobiegły do końca ( chociaż tak na prawdę to jeszcze nie powiedziałem przy nim ostatniego słowa, bo jeszcze można z niego wyciągnąć więcej, ale to już na spokojnie poza konkursem).Czas wykonania jak na moje możliwości to chyba mój nowy rekord

Wysokiej jakości model Dragona nie sprawiający żadnych problemów przy budowie wykonałem praktycznie prosto z pudła. Poza tym co znajdowało się w zestawie dodałem w zasadzie tylko:

- plecaki zawieszone na tylnej burcie z zestawu Tamiyi

- zrolowaną płachtę na lewym błotniku z zestawu Tamiyi

- karabin i pistolet Dragona

- za podstawkę posłużył mi zwykły kawałek brzozowego klocka

Jeśli chodzi o malowanie to kilka rzeczy wykonałem po raz pierwszy i nie wszystko wyszło tak jak bym chciał.Z tych pierwszych razów to przede wszystkim technika ze zdzieraniem kamuflażu na lakier do włosów i błotko z pigmentów

Model malowany Humbrolami. Brudzony olejami Talensa i startymi suchymi pastelami

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania.

ssa46744.jpg

ssa46745.jpg

ssa46746.jpg

ssa46748.jpg

ssa46753.jpg

ssa46757.jpg

ssa46768.jpg

ssa46708.jpg

ssa46724.jpg

ssa46727.jpg

ssa46729.jpg

ssa46736.jpg

ssa46737.jpg

ssa46742.jpg

ssa46714.jpg

Witam

Twój Halftrack wygląda bardzo efektownie, a wykończeniówka jaką mu zaserwowałeś jest jedną z ciekawszych zaprezentowanych w tym konkursie. Szczególnie rdzawe zacieki, otarcia oksydy na Browningach oraz wyciągarka przypadły mi do gustu.

Jedyne co bym zmienił, to zmatowił nieco zielony brezent/koc na błotniku, bo strasznie się błyszczy,Nieco mocniej przykurzył opony oraz przemalował okładziny Colta 1911, którego położyłeś we wnętrzu pojazdu. Wygląda na to (i powinno tak być), że to model z drewnianymi okładzinami.

Gratuluję pięknego Halftracka !

Pozdrawiam

Kornik

Szczególnie rdzawe zacieki, otarcia oksydy na Browningach oraz wyciągarka przypadły mi do gustu.

Takie zacieki robione olejami dla plastyków robiłem po raz pierwszy i efekt jest całkiem niezły, ale będę jeszcze musiał nad tym popracować przy kolejnych modelach. Z tymi otarciami oksydy to chyba jednak trochę jak na mój gust przesadziłem. Wyciągarka robiona w ostatniej chwili i poszedłem tu na żywioł z braku czasu.

Jedyne co bym zmienił, to zmatowił nieco zielony brezent/koc na błotniku, bo strasznie się błyszczy,

Zdecydowanie tak. Niestety nie zdążyłem już tego zrobić przed galerią, ale na pewno to poprawie.

Nieco mocniej przykurzył opony oraz przemalował okładziny Colta 1911, którego położyłeś we wnętrzu pojazdu. Wygląda na to (i powinno tak być), że to model z drewnianymi okładzinami.

Na koltach się nie znam więc dzięki za podpowiedź, do której nie omieszkam się zastosować.