Krzychu126 Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam panów z głowami w chmurach Tak jak obiecałem prezentuję warsztat mojego pierwszego samolotu w "nowej karierze" modelarza, w podstawówce sklejałem samoloty, potem długo nic aż na 18 kupiłem sobie model ciężarówki i od tej pory siedzę w dziale cywili. Nie myślałem że tak szybko się zabiorę za ten model no ale tak mnie korcił że nie mogłem się powstrzymać, poza tym skończyłem aktualny projekt - Citroena 2cv więc można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa Wracając do modelu, to on: Malowanie będzie takie jak to na dole, czyli "Strars and stripes" z czrnym "grzbietem": Tak więc teraz to co wypociłem do tej pory, nie ma tego duż bo właśnie zacząłem: - Wkleiłem wloty powietrza (chyba) przy kabinie i tylne stateczniki - Skleiłem do kupy pociski (w zestawie były dwa rodzaje, ja wziąłem te większe ) i fotel pilota (elementy nie są obrobione jeszcze) - Pozbyłem się widocznych w miejscu wylotu spalin (chyba) śladów po wypychaczach To tyle z postępu prac, oczywiście model będę robił wedle instrukcji bo nie mam zbyt dużego pojęcia o samolotach więc wszelkie uwagi, propozycje i porady będą mile widziane i myślę że też pozytywnie rozpatrywane Ale się rozpisałem... Na koniec jeszcze dodam że model można zrobić "w czasie lotu" bo w zestawie jest podstawka i w wersji stojącej. Ja wybrałem sobię tę drugą, czyli samolot będzie stał na kołach, klapy przedziału bombowego (tak to się chyba nazywa) będą otwarte i kabina również będzie w pozycji otwartej. To byłoby chyba na tyle, jeśli macie pytania to walcie śmiało Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cimek Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Z tego co pamiętam komora bombowa i klapy do przeróbki. Klapy mają zawiasy na zewnętrznych krawędziach komory, a powinny mieć je w linii symetrii. Jest tak (od przodu) : \ / ----<=====>---- | | A powinno byc mniej więcej tak: \ / ----<======>---- || Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Dzięki panowie Nawet nie zwróciłem uwagi na ten fakt Postaram się zrobić tak jak w twoim modelu RAV. Masz może jakieś dokładne zdjęcia tego jak zrobiłeś te klapy? Byłbym wdzięczny Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam! Ostro walczyłem z paroma elementami, wydaje mi się że efekt jest zadowalający: Teraz jestem w trakcie malowania kokpitu, może później lub jutro wrzucę fotki Cały czas też kombinuję z drzwiami przedziału bombowego i przegrodą. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 17 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam! Tak prezentuje się kokpit: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Wg instrukcji i przelicznika jest to Humbrol 129... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker27 Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam też mam zamiar zabrać się za ten model i w necie znalazłem takie oto foto dotyczące przeróbki komory bombowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Witam po przerwie! I grzbiet i brzuszek mają już swoje kolory: Na to jeszcze kalki i pozostaje dalsza zabawa z komorą bombową Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Na kalki uważaj, z tego co pamiętam jak go sklejałem to chyba dwie kalkomanie blisko komór podwozia głównego nie są dobrze dopasowane. Przymierz je przed położeniem żebyś nie miał niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi