Kościan Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam drogich forumowiczów Zakupiłem model f4u od tamiy'ji i kiedy przeglądałem instrukcje było napisane ( chodzi o kolory ) XF-3:2+XF-5:1 myśle że trzeba zmieszać jakoś farbi ale nie wiem jak i nie wiem o co chodzi z tym skrótem Troche zamieszałem ale jak możecie mi pomóc to z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Z tego co pamiętam stoi tam "XF-3:1 + XF-5:1". Chodzi o zmieszanie farbek XF-3 oraz XF-5 w proporcjach 1:1. W sumie nie najtrudniejsza zagadka logiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 No ok ale z tym 3:1 + 5:1 to chodzi o to aby XF-3 zmieszać w 1:1 z XF-2 i XF-5 + XF-1 a potem te 2 otrzymane kolorki ( z 5:1 + 3:2 ) zmieszać ? bo na przykład koloru XF-3:2 w instrukcji nie ma .... Dodam że jestem początkującym modelarzem ( mam na koncie 3 modele mastercraftu... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Co k....? XF-3 to kod farbki. W tym przypadku chyba żółty. XF-5 to zielony. Musisz zmieszać żółty z zielonym w proporcjach 1:1, czyli po równo. Np na 10ml żółtego, 10ml zielonego. Czego tu można nie rozumieć? Raczkowanie w kwestiach modelarskich nie upoważnia do raczkowania z logicznym myśleniu. No chyba że jak czegoś nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 nie no ok wielkie dzeki Lucas już czaje myślałem że 3:1 to dwie farbki np XF-3 XF-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 To dobrze, że już rozumiesz. Sorry za lekki wybuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 ok nie ma sprawy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi