Skocz do zawartości

Greg_krk - galeria pojazdów ciężarowych 1/87 (h0)

Greg_krk

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajne jak na skalę 87 Smile

Dziękuję.

Ale sam składałeś? Very Happy

Modele te dostarczane są do odbiorcy w postaci złożonej, jedyne co musisz zrobić to wkleić lusterka i czasami jakieś akcesoria dodatkowe (belki ze światłami, części do naczep do transportu ponadgabarytowego). Ja natomiast i tak każdy taki model rozkładam na czynniki pierwsze (wszystkie części łączą się ze sobą 'na wcisk' lub zatrzaskami), podmalowuję niektóre szczegóły, czasami usuwam jakąś niefortunnie dodaną część (np. obrzydliwego tandetnego kangura w przypadku modelu prezentowanego w tym poście), składam powtórnie, nakładam kalki i model gotowy.

Przy okazji model, co by bezproduktywnie nie pisać:

3. Man TGX XXL V8, zestaw złożony według pomysłu własnego

img1780v.jpg

img1782k.jpg

img1778f.jpg

Następna sesja, następne modele:

4. MAN TGX XXL z zabudową Lohr do przewozu samochodów osobowych.

img7955t.jpg

img7956.jpg

img7954d.jpg

5. Mercedes-Benz NG z zabudową do przewozu samochodów osobowych Kassbohrer, inwencja własna.

img7975k.jpg

img7976.jpg

img7974q.jpg

6. Mercedes-Benz NG jako ciągnik balastowy z naczepą do przewozu ciężkiego sprzętu budowlanego Goldhofer TU4.

img7971z.jpg

img7972.jpg

img7973p.jpg

Dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiam ;)

swietna kolekcja - scanka i niebieski man bardzo mi przypadly do gustu. Jednak mysle ze modele w tej skali najlepiej sie prezentuja na dioramie. kiedys widzialem diorame Herpy w Hamburgu i musze powiedziec, ze naprawde imponowala szczegolami.

Pozdrawiam

Jednak mysle ze modele w tej skali najlepiej sie prezentuja na dioramie. kiedys widzialem diorame Herpy w Hamburgu i musze powiedziec, ze naprawde imponowala szczegolami.

To prawda, dioramy czy też cała makieta dodają takim modelom dużo uroku. Fajnym rozwiązaniem jest też naścienna gablotka, ale koniecznie musi być dobrze wykonana (pod tym względem plastikowe wyroby gablotopodobne Herpy mi średnio odpowiadają). Póki co trzymam wszystkie modele w szufladzie, ale myślę nad witryną z plexi, może zainwestuję też w przezroczystą nadstawkę na biurko.

Zdjęcia następnych modeli:

7. Steyr ST-A z naczepą do przewozu ciężkiego sprzętu budowlanego, oczywiście inwencja własna. Maleństwo na naczepie to BMW M1, produkt Herpy, niestety jakościowo kwalifikuje się bardziej do zabawek niż do modeli.

img7990u.jpg

img7992q.jpg

img7993.jpg

8. Mercedes-Benz NG, kontenerowiec z III epoki, również inwencja własna.

img7988x.jpg

img7989x.jpg

img7987h.jpg

9. Mercedes-Benz Actros MP1 z zabudową do przewozu samochodów osobowych, barwy 'Richard Lawson'.

img7984g.jpg

img7982n.jpg

img7985.jpg

10. Kenworth W900 przystosowany do przewozu kontenerów, model amerykańskiej firmy Athearn.

img8009z.jpg

img8010.jpg

img8008o.jpg

11. MAN TGA XXL z naczepą Goldhofer do przewozu ładunków ponadgabarytowych. W tym przypadku wiezie jeden z podzespołów europejskiej rakiety Ariane 5. Barwy to 'Reichhart Spedition'.

img8007z.jpg

img8002d.jpg

img8003i.jpg

To póki co wszystkie moje ukończone modele, w trakcie waloryzacji jeszcze 8.

Pozdrawiam!

nie no klasa modele!

nie uzywal bym plexi na twoim miejscu. plexi mozna bardzo latwo porysowac przy czyszczeniu, albo odbarwic jak sie uzyje niewlasciwych srodkow czyszczacych, z reszta jak uwazasz. z wlasnego doswiadczenia wiem, pomimo ze plexi jest lekkie i nie trzaska sie jak szklo to poza tym nie ma zadnych plusow. definitywnie zrob jakas gablote, bo szkoda takich fajnych modeli trzymac w szufladzie..

pozdrawiam, Tomek

nie no klasa modele!

nie uzywal bym plexi na twoim miejscu. plexi mozna bardzo latwo porysowac przy czyszczeniu, albo odbarwic jak sie uzyje niewlasciwych srodkow czyszczacych, z reszta jak uwazasz. z wlasnego doswiadczenia wiem, pomimo ze plexi jest lekkie i nie trzaska sie jak szklo to poza tym nie ma zadnych plusow. definitywnie zrob jakas gablote, bo szkoda takich fajnych modeli trzymac w szufladzie..

pozdrawiam, Tomek

A Ty jak możesz używaj polskich znaków i pisz z dużej litery, bo to nie gg

Modele bardzo fajne jak na taką skalę Aż się prosi, żeby zrobić jakąś duuuużą dioramę lub kilka mniejszych

Pozdro

Kolego Abarth127 naprawdę chciałbym żeby w 1:24 był taki wybór modeli i taka jakość wykonania jak w h0.A co do kolekcji to super szczególnie żółty tgx

nie no klasa modele!

pozdrawiam, Tomek

A Ty jak możesz używaj polskich znaków i pisz z dużej litery, bo to nie gg

Modele bardzo fajne jak na taką skalę Aż się prosi, żeby zrobić jakąś duuuużą dioramę lub kilka mniejszych

Pozdro

Generalnie to dyktand mam juz dosyc, szczegolnie na forach gdzie najwazniejsze powinno byc przeslanie wypowiedzi, wspolna pasja, wymiana doswiadczen na wspolny temat, a nie lekcja z polskiego. Poza tym nie mam polskiego oprogramowania i nie zamierzam go instalowac w swoim komputerze. Moze pomyliles forum modelarskie z filozoficznym...

szczegolnie na forach gdzie najwazniejsze powinno byc przeslanie wypowiedzi, wspolna pasja, wymiana doswiadczen na wspolny temat, a nie lekcja z polskiego

Nie chcę być jakiś złośliwy czy coś takiego, ale prędzej czy później ktoś zwróci Ci uwagę :P Bo takie zasady tego forum

Koniec kłótni! ;p Oto 4 następne modele. Wszystkie to znów 'inwencja własna' - żaden nie jest odwzorowaniem prawdziwego składu.

12. Scania Hauber, wersja sprzed liftingu.

img9403a.jpg

img9405q.jpg

img9404h.jpg

13. Scania R580 Lowline, pierwszy model tego typu w mojej kolekcji.

img9413w.jpg

img9414e.jpg

img9412g.jpg

14. DAF XF SSC 'Unit45', kontener wykonany od podstaw.

img9415o.jpg

img9416q.jpg

img9417y.jpg

15. Mercedes-Benz NG, tym razem z naczepą typu Jumbo. Kolejny przedstawiciel III epoki.

img9409n.jpg

img9411li.jpg

img9406b.jpg

Jeszcze mała dygresja co do Waszych wypowiedzi a konkretnie jakości tych modeli. Według mnie jak na taką małą skalę nie jest źle, natomiast ze względu na to, że większość z nich dostępna jest jako gotowe to koszty niestety porównywalne są z modelami samych ciągników 1/24. Mimo tego nie wszystko jest dopracowane tak jak być powinno (wszak to produkcja masowa) i tak jak napisałem nie ma w mojej kolekcji modelu w którym czegoś nie dałoby się zmienić na lepsze. Każdy jest przeze mnie bardziej lub mniej 'dotknięty'. Póki co tyle, pozdrawiam, jednocześnie dziękując za zainteresowanie.