Greg_krk Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Witam. Na dobry początek: 1. Scania R500 HL 'Fischinger' 2. Volvo FH z kontenerami 'NYK Logistics' Na dzisiaj tyle, pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Bardzo fajne jak na skalę 87 Ale sam składałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_krk Napisano 4 Maja 2010 Autor Share Napisano 4 Maja 2010 Bardzo fajne jak na skalę 87 Smile Dziękuję. Ale sam składałeś? Very Happy Modele te dostarczane są do odbiorcy w postaci złożonej, jedyne co musisz zrobić to wkleić lusterka i czasami jakieś akcesoria dodatkowe (belki ze światłami, części do naczep do transportu ponadgabarytowego). Ja natomiast i tak każdy taki model rozkładam na czynniki pierwsze (wszystkie części łączą się ze sobą 'na wcisk' lub zatrzaskami), podmalowuję niektóre szczegóły, czasami usuwam jakąś niefortunnie dodaną część (np. obrzydliwego tandetnego kangura w przypadku modelu prezentowanego w tym poście), składam powtórnie, nakładam kalki i model gotowy. Przy okazji model, co by bezproduktywnie nie pisać: 3. Man TGX XXL V8, zestaw złożony według pomysłu własnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Scania zdecydowanie najładniejsza ,gratuluje kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scania620 Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Gratuluję . Skakanka fajna ale Man też niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_krk Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 (edytowane) {proszę o usunięcie} Edytowane 9 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_krk Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Następna sesja, następne modele: 4. MAN TGX XXL z zabudową Lohr do przewozu samochodów osobowych. 5. Mercedes-Benz NG z zabudową do przewozu samochodów osobowych Kassbohrer, inwencja własna. 6. Mercedes-Benz NG jako ciągnik balastowy z naczepą do przewozu ciężkiego sprzętu budowlanego Goldhofer TU4. Dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 swietna kolekcja - scanka i niebieski man bardzo mi przypadly do gustu. Jednak mysle ze modele w tej skali najlepiej sie prezentuja na dioramie. kiedys widzialem diorame Herpy w Hamburgu i musze powiedziec, ze naprawde imponowala szczegolami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_krk Napisano 15 Maja 2010 Autor Share Napisano 15 Maja 2010 Jednak mysle ze modele w tej skali najlepiej sie prezentuja na dioramie. kiedys widzialem diorame Herpy w Hamburgu i musze powiedziec, ze naprawde imponowala szczegolami. To prawda, dioramy czy też cała makieta dodają takim modelom dużo uroku. Fajnym rozwiązaniem jest też naścienna gablotka, ale koniecznie musi być dobrze wykonana (pod tym względem plastikowe wyroby gablotopodobne Herpy mi średnio odpowiadają). Póki co trzymam wszystkie modele w szufladzie, ale myślę nad witryną z plexi, może zainwestuję też w przezroczystą nadstawkę na biurko. Zdjęcia następnych modeli: 7. Steyr ST-A z naczepą do przewozu ciężkiego sprzętu budowlanego, oczywiście inwencja własna. Maleństwo na naczepie to BMW M1, produkt Herpy, niestety jakościowo kwalifikuje się bardziej do zabawek niż do modeli. 8. Mercedes-Benz NG, kontenerowiec z III epoki, również inwencja własna. 9. Mercedes-Benz Actros MP1 z zabudową do przewozu samochodów osobowych, barwy 'Richard Lawson'. 10. Kenworth W900 przystosowany do przewozu kontenerów, model amerykańskiej firmy Athearn. 11. MAN TGA XXL z naczepą Goldhofer do przewozu ładunków ponadgabarytowych. W tym przypadku wiezie jeden z podzespołów europejskiej rakiety Ariane 5. Barwy to 'Reichhart Spedition'. To póki co wszystkie moje ukończone modele, w trakcie waloryzacji jeszcze 8. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 nie no klasa modele! nie uzywal bym plexi na twoim miejscu. plexi mozna bardzo latwo porysowac przy czyszczeniu, albo odbarwic jak sie uzyje niewlasciwych srodkow czyszczacych, z reszta jak uwazasz. z wlasnego doswiadczenia wiem, pomimo ze plexi jest lekkie i nie trzaska sie jak szklo to poza tym nie ma zadnych plusow. definitywnie zrob jakas gablote, bo szkoda takich fajnych modeli trzymac w szufladzie.. pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 nie no klasa modele! nie uzywal bym plexi na twoim miejscu. plexi mozna bardzo latwo porysowac przy czyszczeniu, albo odbarwic jak sie uzyje niewlasciwych srodkow czyszczacych, z reszta jak uwazasz. z wlasnego doswiadczenia wiem, pomimo ze plexi jest lekkie i nie trzaska sie jak szklo to poza tym nie ma zadnych plusow. definitywnie zrob jakas gablote, bo szkoda takich fajnych modeli trzymac w szufladzie.. pozdrawiam, Tomek A Ty jak możesz używaj polskich znaków i pisz z dużej litery, bo to nie gg Modele bardzo fajne jak na taką skalę Aż się prosi, żeby zrobić jakąś duuuużą dioramę lub kilka mniejszych Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Można by zrobić makietę 5m na 5m Z jakimś jeżdżącym w kółko pociągiem. Tak sobie troszkę pomarzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Kolego Abarth127 naprawdę chciałbym żeby w 1:24 był taki wybór modeli i taka jakość wykonania jak w h0.A co do kolekcji to super szczególnie żółty tgx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 nie no klasa modele! nie uzywal bym plexi na twoim miejscu. plexi mozna bardzo latwo porysowac przy czyszczeniu, albo odbarwic jak sie uzyje niewlasciwych srodkow czyszczacych, z reszta jak uwazasz. z wlasnego doswiadczenia wiem, pomimo ze plexi jest lekkie i nie trzaska sie jak szklo to poza tym nie ma zadnych plusow. definitywnie zrob jakas gablote, bo szkoda takich fajnych modeli trzymac w szufladzie.. pozdrawiam, Tomek A Ty jak możesz używaj polskich znaków i pisz z dużej litery, bo to nie gg Modele bardzo fajne jak na taką skalę Aż się prosi, żeby zrobić jakąś duuuużą dioramę lub kilka mniejszych Pozdro Generalnie to dyktand mam juz dosyc, szczegolnie na forach gdzie najwazniejsze powinno byc przeslanie wypowiedzi, wspolna pasja, wymiana doswiadczen na wspolny temat, a nie lekcja z polskiego. Poza tym nie mam polskiego oprogramowania i nie zamierzam go instalowac w swoim komputerze. Moze pomyliles forum modelarskie z filozoficznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 szczegolnie na forach gdzie najwazniejsze powinno byc przeslanie wypowiedzi, wspolna pasja, wymiana doswiadczen na wspolny temat, a nie lekcja z polskiego Nie chcę być jakiś złośliwy czy coś takiego, ale prędzej czy później ktoś zwróci Ci uwagę :P Bo takie zasady tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_krk Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 Koniec kłótni! ;p Oto 4 następne modele. Wszystkie to znów 'inwencja własna' - żaden nie jest odwzorowaniem prawdziwego składu. 12. Scania Hauber, wersja sprzed liftingu. 13. Scania R580 Lowline, pierwszy model tego typu w mojej kolekcji. 14. DAF XF SSC 'Unit45', kontener wykonany od podstaw. 15. Mercedes-Benz NG, tym razem z naczepą typu Jumbo. Kolejny przedstawiciel III epoki. Jeszcze mała dygresja co do Waszych wypowiedzi a konkretnie jakości tych modeli. Według mnie jak na taką małą skalę nie jest źle, natomiast ze względu na to, że większość z nich dostępna jest jako gotowe to koszty niestety porównywalne są z modelami samych ciągników 1/24. Mimo tego nie wszystko jest dopracowane tak jak być powinno (wszak to produkcja masowa) i tak jak napisałem nie ma w mojej kolekcji modelu w którym czegoś nie dałoby się zmienić na lepsze. Każdy jest przeze mnie bardziej lub mniej 'dotknięty'. Póki co tyle, pozdrawiam, jednocześnie dziękując za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi