Jump to content

POMOCY IVECO TURBOSTAR MALOWANIE POMOCY

Nikokot
 Share

Recommended Posts

Witam. Jestem średnio doświadczonym modelarzem. Skleiło sie pare samolotów , ale ciężarówki nigdy. Właśnie przenosze swoje modelarskie zamiłowania na ciężarówki Italieri. Zwracam się z pytaniem w strone doświadczonych modelarzy w tej dziedzinie. Mam zamiar kupić jakas ciezarówke Italieri.

1.Czy na poczatek Iveco TurboStar II nie bedzie za trudne? I czy kolor kabiny na opakowaniu jest fabryczny czy trzeba malować? Jeśli tak to czy musze kupić aerograf czy można "od biedy" pojechać pędzlem. Wydaje mi sie ze to bedzie zle wygladac wiec czy moge zastapic aerograf sprayem? a jak tak to sprej taki normalnie z Tesco czy jakis profesjonalny modelarski.

2. Prosze napisac o co chodzi z tymi podkladami i szpachlowaniem bo sie naczytałem dużo "fór" i nie wiem o co z tym chodzi.

Z góry dziękuję za czas i wiedze w sprawie mojej osoby

Pozdrawiam , Nikokot

Witaj!

Co do trudności modelu to Ci nie pomogę, nigdy nie miałem styczności z tym modelem, ale na forum na pewno ktoś robił więc sobie popatrz. Że tak jeszcze zapytam, w Majster Klepce kupowałeś? Pytam bo miałem ochotę na niego, ale ostatecznie coś innego kupiłem. Co do malowania to spray będzie dobry, ja swój ostatni model nim malowałem i wygląda nawet nieźle.

Nie wiem jakie spraye widziałeś w Tesco ale chodzi o zwyczajne spraye samochodowe, możesz sobie wybrać kolor konkretnego modelu może nawet coś z palety Iveco będą mieli

Podkład daje się żeby sprawdzić jakość powierzchni karoserii i żeby się farba lepiej trzymała.

Szpachluje się żeby pozbyć się szpar pomiędzy elementami oraz żeby wygładzić nierówności czy ślady po wypychaczach.

Jak będziesz miał model to dawaj warsztat

pozdrawiam Przemek

Ja wtrącę swoje pięć groszy Plastik do kabin niby jest w jakiś sensownym kolorze, w wypraskach wydaje się na tyle schludny, że nie trzeba malować. Ale bez malowania to jednak tak średnio to wygląda, naprawdę warto troszkę pomachać pędzlem