D A W I D Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Witam. Mam pytanie, wiem że jest dośc nietypowe, ale mimo wszystko je zadam... Otóż otrzymałem model samolotu F- 15 w 80 % sklejonego, i częściowo pomalowanego farbami ModelMaster. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwośc rozklejenia tego samolotu na czynniki pierwsze, oraz czy można jakimś sposobem usunąć starą farbę... Dodam że samolot ma też sporo blaszek poprzyklejanych na Super Gluta... Dzięki za każdą pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Superglue usuniesz debonderem, farbki dot3 albo kretem, jezeli model byl klejony innymi klejami, takim ktore naruszaja strukture plastiku to go nie rozkleisz. PS. uzywamy wyszukiwarki, wszystkie te pytania byly juz tu walkowane kilkakrotnie, szukanie nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Kret ma też tendencje do rozklejania modeli. Tak przynajmniej u mnie było, gdy kretowałem T-34 Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Działa także cleanlux. Rozpuszcza farbę akrylową, powoduje, że olejna (testowane na Humbrolach) odchodzi od modelu płatami i zmiękcza klej cyjanoakrylowy (na częściach pozostaje cięnka warstwa, którą bez problemu można zetrzeć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi