D A W I D Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Witam. Mam pytanie, wiem że jest dośc nietypowe, ale mimo wszystko je zadam... Otóż otrzymałem model samolotu F- 15 w 80 % sklejonego, i częściowo pomalowanego farbami ModelMaster. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwośc rozklejenia tego samolotu na czynniki pierwsze, oraz czy można jakimś sposobem usunąć starą farbę... Dodam że samolot ma też sporo blaszek poprzyklejanych na Super Gluta... Dzięki za każdą pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voseba Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Superglue usuniesz debonderem, farbki dot3 albo kretem, jezeli model byl klejony innymi klejami, takim ktore naruszaja strukture plastiku to go nie rozkleisz. PS. uzywamy wyszukiwarki, wszystkie te pytania byly juz tu walkowane kilkakrotnie, szukanie nie boli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akahoshi Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 Kret ma też tendencje do rozklejania modeli. Tak przynajmniej u mnie było, gdy kretowałem T-34 Zvezdy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łsobota Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 Działa także cleanlux. Rozpuszcza farbę akrylową, powoduje, że olejna (testowane na Humbrolach) odchodzi od modelu płatami i zmiękcza klej cyjanoakrylowy (na częściach pozostaje cięnka warstwa, którą bez problemu można zetrzeć). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts