bahamut24 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Witam, Chciałbym przedstawić mój pierwszy sklejony samolot ( 3 model). W sumie jest to "królik doświadczalny" bo na nim testowałem sidoluxa, i przetestuje washa [ jeśli kupię farby olejne ( chciałem Van Gogha ale u mnie w Bydgoszczy w 3 sklepach nie mieli ) a na allegro 15 zł tubka , zastanawiałem się też nad gotowym washem MIGa]. Model kupiłem ze względu na kalkomanię i uposażenie bojowe . Głównie będę się skupiać na modelach z okresu II wojenki światowej ( te bardziej wyposażone w uzbrojenie) ale nie wykluczone, że współczesne też zbuduje . Co do modelu , dobrze mi się go sklejało i malowało pędzlem ( farby revell/humbrol) . Malowanie 26th . Fighter Squadron , 51st. Fighter Group, USAAF, Kunming , China 1945. Na bank zwaliłem oszklenie - malowałem za dużym pędzlem i zamglone z jednej strony. Kalki nakładałem po robocie ok 23 i dałem ciała przez co jeden bok jest goły ( na skrzydłach przykleiłem gwiazdy różnych wielkości przez co po bokach były by w dwóch rozmiarach - uznałem , że głupio będzie wyglądać ) , Gdzie nie gdzie nie wyrównałem łączenia połówek kadłuba. Paszcza też trochę krzywo przyklejona ale z daleka nie widać Ogólnie jestem zadowolony i postaram się jak najszybciej zrobić wash i wstawić następne zdjęcia. Krytykę przyjmuję na klatę a porady wykorzystam przy budowie następnego modelu Następnym modelem będzie revellowski Spitfire Mk V a po nim : F6F- 3/5 Hellcat - Academy JU87G-1 STUKA Tank Buster - Academy Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Kiedyś pracowałem z ciekawym "osobnikiem" który to miał ciekawy sposób na prace. Mianowicie mówił, że lepiej trzy dni myśleć i jeden pracować niż jeden dzień pracować a przez trzy dni poprawiać. Gdybyś się nie spieszył wszedł by całkiem przyzwoity model...jak na pierwsze kroki w tym hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Pozytyw za starania Nie jest źle, ale pośpiech to największy wróg, wiem wiem łatwo się mówi, mi też zawsze pod koniec puszczają nerwy Jak sam wspomniałeś- oszklenie porażka, spróbuj delikatnie zdrapać wykałaczką nadmiar farby. Na skrzydłach widać miejsca łączenia, szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla- każdy blacharz Ci to powie. Potraktuj go matem bo w nocy pewnie sam świeci, światłem własnym Aż się prosi o wasch, nie daj się prosić I pamiętaj, każdy następny będzie już tylko lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Października 2010 Autor Share Napisano 1 Października 2010 Wash będzie ale najpierw muszę go zamówić później zrobię mat i wstawię znów fotki . Fajnie , że ktoś odpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi