gulus Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Na samolotach Oeffag D.III piloci polscy walczyli w walkach w latach 1919 – 1921, w tym w wojnie polsko-bolszewickiej. Po zakończeniu działań wojennych kilka tych samolotów używano w 15 eskadrze myśliwskiej (później zmieniono je numer na 112) do 1926 roku. Pojedyncze egzemplarze znajdowały się również w eskadrach treningowych 2 i 3 pułku lotniczego, ostatecznie wycofano je z użycia pod koniec lat dwudziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Samoloty myśliwskie użytkowane w latach 1918-1924 (samoloty konstrukcji wojennej) Albatros D.II Albatros D.III Albatros D.III OAW Albatros D.V Albatros D.Va Ansaldo A-1 Balilla Fokker D.VII Fokker E.V/D.VIII Martinsyde F-4 Buzzard Nieuport 11C1 Nieuport 16C1 Nieuport 17C1 Nieuport 17 Bis C1 Nieuport 23C1 Nieuport 24C1 Nieuport 24 Bis C1 Pfalz D.XII S.E 5a Sopwith Camel SPAD VII SPAD XIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Samoloty myśliwskie użytkowane w latach 1924-1939 (łącznie z prototypami) SPAD S.51C1 SPAD S.61C1 De Monge M-101C2 Wilbault 70C1 Fiat CR-20 PWS-A PWS-10 PZL P.1 PZL P.6 PZL P.11a PZL P.11c PZL P.11g PZL 38 Wilk PZL 50 Jastrząb Oprócz tych typów w 1939 roku zakupiono maszyny typów: Morane Saulnier MS.406 Hawker Hurricane Mk.I Supermarine Spitfire Mk.I Z powodu wybuchu wojny maszyn tych nie dostarczono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Samoloty myśliwskie użytkowane przez polskie lotnictwo we Francji. Arsenal VG.33C1 Marcel Bloch MB.151C1 Marcel Bloch MB.152C1 Caudron 714C1 Koolhoven FK.58 Koolhoven FK.58A Curtiss H-75C1 Dewoitine D.520C1 Morane Saulnier MS.406C1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Samoloty myśliwskie użytkowane przez polskie lotnictwo w Wielkiej Brytanii Hawker Hurricane Mk.I Hawker Hurricane Mk.IIa Hawker Hurricane Mk.IIb Hawker Hurricane Mk.IIc Supermarine Spitfire Mk.I Supermarine Spitfire Mk.IIa Supermarine Spitfire Mk.IIb Supermarine Spitfire Mk.Vb Supermarine Spitfire LF Mk.Vb Supermarine Spitfire Mk.Vb trop Supermarine Spitfire Mk.Vc Supermarine Spitfire LF Mk.Vc Supermarine Spitfire Mk.Vc trop Supermarine Spitfire Mk.IXc Supermarine Spitfire FR Mk.IXc Supermarine Spitfire Mk.IXe Supermarine Spitfire LF Mk.IXe Supermarine Spitfire Mk.XVI (dwie wersje) Boulton Paul Defiant Mk.I Bristol Beaufighter NF Mk.II Bristol Beaufighter NF Mk.VI North American P-51 Mustang Mk.I North American P-51 Mustang Mk.III North American P-51 Mustang Mk.IV North American P-51 Mustang Mk.IVa De Havilland Mosquito NF Mk.II De Havilland Mosquito FB Mk.VI De Havilland Mosquito NF Mk.XII De Havilland Mosquito NF Mk.XIII De Havilland Mosquito NF Mk.30 Oprócz tych maszyn polscy lotnicy latali bojowo w innych jednostkach na: Hawker Typhoon Mk.I Hawker Tempest Mk.V Curtiss P-40 Kittyhawk Supermarine Spitfire Mk.VIII Supermarine Spitfire Mk.XII Supermarine Spitfire Mk.XIV Republic P-47D (USAAF) Republic P-47M (USAAF) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 Samoloty myśliwskie Ludowego Lotnictwa Polskiego (maszyny konstrukcji wojennej) Jakowlew Jak-1b Jakowlew Jak-3 Jakowlew Jak-7B Jakowlew Jak-9 Jakowlew Jak-9D Jakowlew Jak-9T Jakowlew Jak-9M Jakowlew Jak-9U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Listopada 2010 Autor Share Napisano 12 Listopada 2010 (maszyny konstrukcji wojennej) Nie rozumiem, co masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 Konstrukcji wojennej, znaczy opracowane i/bądź wdrożone do produkcji w okresie II Wojny Światowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Listopada 2010 Autor Share Napisano 12 Listopada 2010 Aha, nie byłem pewien czy to te, które "wymyślono" podczas wojny, czy też wszelkie, które w wojnie uczestniczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Tak Swensony mają o myśliwskich Taki spis jakby nam się udało zdobyć i zrobić o naszych ,prosty czytelny . A tak wyglądają plany Mam świadomość że nie będzie można wielu zamieścić ale jak w pracy magisterskiej w formie przypisów gdzie -wydawnictwo, tytuł, nr, str. Ble Ble Ble. Pozdrawiam Gulusia. Tomasz Bilkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Co ciekawe... na stronie gdzie są Mustangi (3 skan) jest błąd... są zamienione oznaczeniami P-51B i P-51D. Wydawnictwo bardzo interesujące i na pewno będę z niego korzystał przy budowie J-21 i J-22 No Drakena i Viggena też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Zawsze do usług. Irem ma obecnie lepszy materiał do J-35 ,jest to cała monografia i mateiały z IPMS SIG Szweckiego Lotnictwa. Jak powrócą do mnie to podeślę spis i co będzie potrzebne. Do J-21 mam kserówkę monografi , i do J-22 oryginał monografi o nim samym. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Viggena też Kiedy ruszasz z viggenem? Ja mojego mam zamiar zaczac zaraz po tym jak skoncze su-15tm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 ZIO BY NAITT, do listy tych francuskich samolotów dodałbym Dewoitine D500-D510, bo choć był używany w szkoleniach, to w końcu projektowany był na myśliwca. Co do szwedzkich maszyn - gdzie kupić modele w 1/72? Kiedyś pojawiały się Marivoxy, ale chyba już zaniknęły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 O, Viggen jest dosyć daleko na liście. Myślę, że wcześniej będzie J-21. Obstrykałem ten samolot dosyć dokładnie w muzeum Flygvapenmuseum w Linkoping, więc materiały są. Następna w kolejności będzie Pucara (o ile nie poddam się jakiemuś impulsowi ) Tomek, co to za monografia J-21? Szwedzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Następna w kolejności będzie Pucara (o ile nie poddam się jakiemuś impulsowi Smile ) Na miły bóg, nie poddawaj się impulsom!!! A gdzie obfotografowałeś tę/tego Pucarę [ponoć to znaczy twierdza, ale czy ja wiem ...]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 To nie Pucarę obfotografowałem, tylko J-21 Jedna stoi w muzeum RAF w Cosford, więc aż tak daleko nie ma A wiem o jeszcze pięciu w UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 O, Viggen jest dosyć daleko na liście. Myślę, że wcześniej będzie J-21. Obstrykałem ten samolot dosyć dokładnie w muzeum Flygvapenmuseum w Linkoping, więc materiały są. Następna w kolejności będzie Pucara (o ile nie poddam się jakiemuś impulsowi )Tomek, co to za monografia J-21? Szwedzka? Tak to jakaś klubówka Szwedzkiego Królewskiego Koła Miłośników Historii Lotnicta Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Masz moją pełną uwagę w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Pytam tutaj by nie zakładać kolejnego wątku. Czy jacyś polscy piloci latali w bitwie o Anglię na Hurricane'ach mających na spodzie namalowany system szybkiego rozpoznawania swój-obcy (jedno skrzydło białe, drugie czarne, jak na poniżej podanym zdjęciu)? Fotka z neta Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi