Gość Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Cześć. Kilka lat temu, podczas wycieczki objazdowej po Francji, odwiedziłem muzeum Peugeota w mieście Sochaux. W mieście tym jest jedna z fabryk Peugeota, a leży ono (miasto) około 100km od granicy z Niemcami i Szwajcarią (Freiburg, Bazylea). Muzeum jest podzielone na okresy produkcji oraz na ekspozycje tematyczne, co i ja czynię, segregując zdjęcia oraz dodając słowo komentarza. Niektóre fotki zrobione zostały przez parawan, bo część pojazdów była odgrodzona - prawdopodobnie muzeum przygotowywało jakieś nowe ekspozycje. Niestety fotki nie są specjalnie dobrej jakości, ale wtedy posiadałem dość słaby aparat oraz niezbyt wiele umiejętności. W dodatku, w niektórych miejscach, samochody były poustawiane bardzo ciasno między sobą lub innymi elementami, co utrudniało kadrowanie. Również światło do zdjęć było słabe, choć do oglądania eksponatów, było ciekawe. W każdym razie, zapraszam do oglądania. 1. Wejście do muzeum. Nie wiem, czy wiecie, ale marka Peugeot zaczynała swoją historię od produkcji młynków (głównie) i innych sprzętów gospodarstwa domowego. 2. Lata 1905-1918. Tu już zaczyna się produkcja automobili. 3. Lata 1919-1935. Tu już powstają samochody. 4. Lata 1936-1949. Na szczególną uwagę z tego okresu zasługują modele 401 Eclipse (z 1935r) oraz 402 Eclipse (z 1937r). To pierwsze modele z twardym, chowanym dachem, zmieniającym auto w kabriolet. Są to pierwowzory współczesnych samochodów CC (Coupe Cabrio): 5. Lata 1961-1975. 6. Samochody rajdowe, wyścigowe i bolidy. 7. Concept-car'y: Żal tylko, że niektóre z nich nie weszły do produkcji seryjnej. 8. "Mniejkołowce". Peugeot to również rowery, skutery, motocykle - od zawsze. 9. Dla VIPów. Od zawsze przygotowują również samochody dla ważnych osobistości. Papamobile: Dla jakiegoś ważnego prezentera, żeby mógł pracować już w drodze do pracy, w korach: Opancerzony dla jednostek specjalnych: Takie zostały zbudowane dla Sarkoziego: 10. TAXI 3. Są również auta, które wystąpiły w filmie TAXI 3. Wbrew temu, co widać na filmie, nie jest to jeden samochód, ale 3 różne. 11. Warsztat. Jest również odtworzony stary, międzywojenny warsztat samochodowy. 12. W miniaturze. Któż nie chciałby mieć takich zbiorów? 13. Ciekawostki. Dawniejsze emblematy: Peugeot zajmował się również produkcją silników samolotowych: W czasie, gdy zwiedzałem to muzeum, na jego parking zaczęły zjeżdżać samochody uczestników rajdu pojazdów historycznych: Mam nadzieję, że ta ilość zdjęć Was nie znudziła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_polo Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Świetna relacja, mam sentyment do peugotów - kiedyś daawno daawno temu mój tata miał peugota 504.. Pamiętam że po stłuczeniu reflektora musiał założyć lampy od fiata 125p, bo te orginalne po prostu nie były dostępne.. Najbardziej przypadł mi do gustu srebrny concept car na bazie peugota 405 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Super wycieczka, dzięki za relacje, fajne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAY_R Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Super wycieczka Ci się trafiła. Nie mogę się napatrzeć na sportowe. Może kiedyś też się przejadę tam. Fajnie by było. Dzięki za relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi