Skocz do zawartości

Pantera Typ G Wczesna Wersja Tamiya 1/35

Seba 09

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym bokiem to wymyśliłem że albo odetnę część poniżej uchwytów na pancerz osłaniający koła i tak pójdą osłony nie będzie widać albo wytnę w tej blaszce miejsce na te uchwyty może nie będzie źle.

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hmm, a jak by tak nie dawać tych osłon? Znając tamkę są tam winylowe gąski, ale jak by gdzieś (madeira) do łapać jakieś fajne gąski no to bez tych osłon może fajniej wyglądać. Ja bym proponował zastanowić się nad takim rozwiązaniem bo i troszkę roboty mniej, a i ładne gąski będą poprawiały wygląd.

Pozdro

No od madeiry magic tracki idą i wielkie dzięki mu za to a z tymi osłonami to może i dobry pomysł ja nie robię konkretnego modelu pantery i fakt gąski fajnie będzie pokazać tylko nie wiem jak mi wyjdą koła i podwozie a tymi osłonami można co nieco zakryć ale chyba spiłuję te bolce i nie dam osłon jeszcze muszę pomyśleć ale dzięki za radę.

No od madeiry magic tracki idą i wielkie dzięki mu za to a z tymi osłonami to może i dobry pomysł ja nie robię konkretnego modelu pantery i fakt gąski fajnie będzie pokazać tylko nie wiem jak mi wyjdą koła i podwozie a tymi osłonami można co nieco zakryć ale chyba spiłuję te bolce i nie dam osłon jeszcze muszę pomyśleć ale dzięki za radę.

Stan prac postanowione osłon nie będzie przykleiłem zimmerit na bokach i na rogach wypełniłem ubytki i wyszlifowałem z tym zimmeritem to się wpakowałem sporo roboty ale jakoś to potem będzie wyglądać na razie poza domem i prace na modelem stoją.W sobotę wybieram się do łodzi do sklepu po pędzelki farby itp. I tu mam pytanie jakie farby lepsze do malowania pędzlem i jak poda ktoś które to która firma najlepsza tak żeby początkujący się z nimi męczyć nie musiał i czy dobry będzie biały podkład tamiya czy jest jakiś lepszy?

Pamiętaj, kup sobie jakiś szeroki płaski pędzel rozmiar >=6 i mały okrągły, rozmiar 0 lub 00. Oczywiście pędzelki pomiędzy też będą potrzebne ale te to chyba podstawa. Jeśli chodzi o farby no to naprawdę fajne są tamki i valleyo, przy czym te drugie wymagają podkładu bo same się słabo trzymią. Jako podkład dobre są farby Humbrola, z podkładem tamki nie miałem do czynienia więc się nie wypowiadam.

W ogóle to takie rzeczowe opisy farb masz w dziale Chemia:

viewtopic.php?t=5518

tutaj farby opisują ludzie którzy mają większe doświadczenie od mnie.

A jakie malowanie chcesz wykonać???

Do malowania gąsienic polecam kupić metalizer model mastera nazwa to chyba stainles steel, czy jakoś tak

Malujesz gąski na czarno, przecierasz metalizerem i już fajnie wygląda, do tego możesz nałożyć jakieś pigmenty i git.

Pozdro

Dzięki Bartek pędzle to wiem malowanko planuję takie jak jest na pudełku czyli numer taktyczny 135 jest nawet fajne ma ostre przejścia kolorów co jest łatwe do namalowania pędzlem no i innych kalek nie posiadam są jeszcze jakieś dwa malowania nr. 511 i 417 jakoś tak jedno to jakieś zimowe a drugie ma te same kolory co moje tylko inny rozstaw plam.A to z gąskami to słyszałem z tym metalizerem.W sobotę jadę do Łodzi po farby a w tygodniu szkoła dużo nie pomaluję ale może coś się uda zrobić.A jednak proszę o odpowiedz jaki podkład najlepszy bo chcę model pomalować podkładem i wtedy zobaczę co trzeba poprawić a tak mogę zniszczyć malowanko.

Na tym filmiku to lepiej mu wyszedł Scherman pomalowany pędzlem niż aerografem.Będę malował farbkami tamiya bo nie widać śladów po pędzlach i nie będę musiał szukać zamienników do tego modelu najwyżej później jak będę w domu to podam numery farb bo może podali jakieś źle albo inne będą pasowały lepiej nie wiem ale nie chcę potem modelu do kreta.

Jeżeli tamiya robi dobre farby to tym lepiej.Już w domu jutro jadę do Łodzi do sklepu po farby pędzle itp. Jak komuś wpadnie coś niezbędnego do kupienia to proszę podać no bo wiem że pędzle,farby,taśmę maskującą,ten metalizer ale co jeszcze kupię jeszcze chyba sobie klej cement tamiya bo mam revella ale on długo wiąże.A farby podane od producenta do pomalowania modelu to : XF-61,XF-64,XF-60 no i wiem że muszę mieć czarny do bandaży na kołach czyli XF-1.A i co będzie mi potrzebne do brudzenia ,do robienia rdzy na rurach wydechowych,to już od razu jutro kupię za wszystkie odpowiedzi dzięki.Jakby co to czekam na odpowiedzi do jutra rana ,czyli do około 10 rano ,potem jadę do Łodzi.PS. gąski jeszcze nie przyszły.

Cześć,

Jeśli chodzi o farby Tamiya to są różne opinie jeśli chodzi o ich przydatność do malowania pędzlem, do aerografu to są to jedne z najlepszych farb na świecie ale powiem szczerze, że nie słyszałem żeby ktoś nimi malował pędzlem cały model - a na pewno nie na ich oryginalnym rozcieńczalniku (może się mylę). Moim zdaniem do pędzla lepsze są Vallejo ale za to wymagają podkładu a to kolejny wydatek. Zresztą malowanie pędzlem to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało, oczywiście nie mówię że się nie da ale trzeba mieć spore umiejętności. Życzę powodzenia w walce z pędzlowaniem

Najlepsze podkłady robi Tamiya i Citadel "Chaos black" jeśli chodzi o spraye, masz dużo blaszek więc musi być taki co trzyma się dobrze metalu, Surfacer Gunze też jest fajny ale bardziej do plastiku, metalu słabo się trzyma.

Pozdrawiam

Byłem w sklepie niestety brakło paru farb będą w przyszłym tygodniu dzięki czemu jeżeli będzie coś co jeszcze będę musiał kupić to mam nadzieję że mi powiecie na razie wstawiam zdjęcie tego co kupiłem i obecnego stanu modelu na razie będzie przerwa gdyż ferie się skończyły i zaczyna się szkoła. Lufa na modelu założona na sucho.

25012011521.jpg

29012011527.jpg

[url=http://www.picasa2html.com]http://www.picasa2html.com

Trochę pokleiłem ale nie podobał mi się zimmerit na osłonie karabinu maszynowego z przodu więc zrobiłem sam swój proszę o ocenę czy tak lepiej choć trochę,bo z tamtym to się nie bardzo dało coś zrobić wykonałem go czymś co się zwie UHU patafix przeznaczone jest to do przyklejania obrazków do ścian itp. zostało mi to z kiedyś kupić można w papierniczym/plastycznym.

30012011541.jpg

Ps.Zrobiłem na tym zimmericie paski w drugą stronę wygląda według mnie lepiej niż ten poprzedni.

Patafix nie stwardnieje i będzie ci się odkształcał co chwila.

Najlepiej ze szpachli dwuskładnikowej czegoś podobnego np. green stuff. Poszukaj na forum, chyba jest gdzie tutorial (może dwa) i kilka modeli w ten sposób wykonanych.

• 2 weeks later...

Przepraszam że tak długo ale nie było mnie w domu.Sprawy mają się tak gąski od madeiry nie przyszły nie wiem czemu może poczta posiała ,w szkole nawał roboty nie mam czasu nic zrobić model skończę ale nie wiem kiedy następny model jak będę zaczynał to chyba w wakacje bo będę miał czas na zrobienie go a ten skończę nie wiem może w Kwietniu w Maju ale obiecuję że ujrzycie go w malowaniu i skończonego.

Pozdrowienia Sebastian

Witam, kupując następny model pomyśl o dragonie, masz tam gąski i zależnie od pojazdy fajną biżuterię do nauki. Powodzenia przy kończeniu modelu i nauce w szkole ( szkoła nie zając nie ucieknie ;)

OK madeira nic się nie stało i tak bym nie miał czasu ich skleić no niby szkoła nie zając ale przyznaję się że jestem "kujon" znaczy nie kuję całymi dniami chodzę do lepszego gimnazjum no i tam trochę więcej nauki ale na hobby też będę miał czas obiecuję ale teraz mam 2 miesiące nauki a potem święta potem 3 klasy mają egzaminy i już nauki nie ma więc będę miał dużo czasu a o dragonie to już pomyślałem jak ten skończę to jakiegoś dragonka kupię bo będę miał taki trochę wstęp do blaszek no i gąski więc na razie będę robił nie wiele.Do usłyszenia.

• 2 weeks later...

Miałem trochę czasu a przyszły w gąski więc postanowiłem coś z nimi porobić i wyszło to co wyszło , jutro też mam czas i chciałbym zrobić drugą stronę gąsienic ale nie wiem czy te wyglądają przyzwoicie więc daję je do skomentowania i czy tak samo mogę zrobić 2 stronę.

22022011547.jpg

22022011549.jpg

Koła pomalowane wstępnie i będą poprawiane.