Skocz do zawartości

Tygrys I, Tamiya 1:35, 502 Batalion Czołgów Ciężkich

Cesarz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zamierzam wykonać Tygrysa z 502 Batalionu Czołgów Ciężkich z okresu walk w Rosji w 1943 r. Wybrałem pojazd nr 213 dowodzony przez porucznika Otto Cariusa, był to wczesny model Tygrysa malowany jednolicie kolorem ciemnożółtym. Posiadam takie zdjęcia tego pojazdu:

dsc0002fq.jpg

dsc0004pj.jpg

dsc0005an.jpg

Na zdjęciach widać wczesne koła napędowe, brak pierwszych zewnętrznych kół jezdnych, wyrzutniki granatów dymnych na wieży oraz wyrzutnie min typu S na pancerzu, reszta standardowo.

Wątpliwości:

- nie widać czy czołg posiada filtry typu Feifel

- zapasowe ogniwa gąsienicy na wieży, wydaje się że ten konkretny Tygrys ich nie miał ale zdjęcia są zbyt niewyraźne więc pewności nie ma (być może na zdjęciach są po prostu zdjęte?)

- osłona wizjera wraz z peryskopem ładowniczego (wydaje mi się, że ten czołg jest wczesnym modelem bez osłony ale kto by to wiedział)

Tyle zrobiłem do tej pory, dziś blaszki:

dsc0001vd.jpg

dsc0002tx.jpg

dsc0003tg.jpg

dsc0005ld.jpg

Lufa kadłubowego km-u to Aber, szekle RB Model.

Na koniec pytanie - czy nie ma ktoś z Was koledzy na zbyciu plastikowych osłon wydechu do tego modelu? Chętnie odkupię.

Pozdrawiam

odnośnie osłon to posłałem pw

pewnie juz zerknales na moj warsztat i wiesz jakie usprawnienia mozna zrobic w tamce ; ) fajnie ze zaczales tu tez warsztat bo juz mialem zaczynac pisac na pwm ;p tak patrzac na zdjecia to wydaje mi sie ze filtrow nie mial, napewno wystawałyby za obrys z tyłu, co do peryskopu ladowniczego to wyglada na to ze tez go tam nie ma ale pewnosci nie ma bo za slabe zdjecia, anyway te dwa czarne punkty na pierwszym zdjeciu to chyba zawiasy wlazu, jesli bylby tam peryskop to powinien byc po srodku tych czarnych punktow. jakie masz blachy do niego? ;P

tak jak Ci napisali na pwm, mocowanie szekli z przodu i z tyłu maja zly kształt, z tyłu to mozna latwo poprawic odcinajac dziubek ale z przodu juz gorzej, czemu nie uzyles standardowej wanny do tego modelu?

odnośnie osłon to posłałem pw

pewnie juz zerknales na moj warsztat i wiesz jakie usprawnienia mozna zrobic w tamce ; ) fajnie ze zaczales tu tez warsztat bo juz mialem zaczynac pisac na pwm ;p tak patrzac na zdjecia to wydaje mi sie ze filtrow nie mial, napewno wystawałyby za obrys z tyłu, co do peryskopu ladowniczego to wyglada na to ze tez go tam nie ma ale pewnosci nie ma bo za slabe zdjecia, anyway te dwa czarne punkty na pierwszym zdjeciu to chyba zawiasy wlazu, jesli bylby tam peryskop to powinien byc po srodku tych czarnych punktow. jakie masz blachy do niego? ;P

tak jak Ci napisali na pwm, mocowanie szekli z przodu i z tyłu maja zly kształt, z tyłu to mozna latwo poprawic odcinajac dziubek ale z przodu juz gorzej, czemu nie uzyles standardowej wanny do tego modelu?

Dzięki Tomku, odpisałem co i jak na pw

Blachy mam od Voyager'a, jeszcze nigdy nie składałem nic z tej firmy więc obawy są

Tobie z blachami super poszło, ja wykorzystam może jakieś 40% tego co proponuje Voyager bo za cienki jestem na to wszystko. Mam jeszcze w zanadrzu blaszkę Abera więc jakby coś poszło nie tak to wykorzystam niektóre części

Z tą wanną to rzeczywiście buba wyszła

Jak widać buduję ten model z pozostałości po różnych wersjach Tygrysów z Tamiyi i po prostu tylko taka wanna mi została, w zasadzie to myślałem, że Tamiya daje taką samą wannę do wszystkich swoich modeli i gdyby nie koledzy z forum to dalej bym myślał, że wszystko ok, teraz już nic z tym nie zrobię, pozostanie natomiast wiedza na następnego Tygrysa bo na pewno użyję zestawu Tamiyi.

Pozdrawiam

kurde, szkoda tych mocowan szekli bo to dosyc lipny blad, moze jednak sprobujesz wkleic tam jakis uformowany kawalek plastiku i uzupelnic szpachla?

spawy bedziesz dorabial? bo jest tam tego troche.

co do blach voyagera to sa bardzo dobre, lepsze niz aber takze mozna smialo działac ; )

przewierc hol z tyłu i te dziury ktore sa kolo blotnikow z przodu;) nie wiem czy tych dzyndzelkow nie trzebaby przesunac bod uchwyty na plycie silnikowej tak jak u mnie, bardzo prawdopodobne.

wlasnie jestem swiezo po przeczytaniu ksiazki Cariusa, moze ten fakt i ten warsztat zmobilizuje mnie zeby pojsc do przodu z moim z 502

• 1 month later...

Cześć,

Na razie Tygrys czeka na lepsze czasy, trochę zniechęca mnie ilość przeróbek i dodatków, które są potrzebne żeby model wyglądał jak Tygrys Tak więc cierpliwości...

P.S.Poza tym wciągnęło mnie malowanie figur, naprawdę fajna zabawa i przynosi mi na razie więcej radości niż klejenie blaszek i dorabianie brakujących spawów

Pozdrawiam, Mariusz