Skocz do zawartości

[B] KV-1 [Trumpeter, Friulmodel][1:35]

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chwilke miałem wolną, zacząłem budowę nowego modelu.

Zainspirowany tą fotką ale wzorować się na niej nie będę:

Gródek Jagielloński, czerwiec 1941 rok

beztytuuyt.jpg

Koleżanka cyknęła na szybko pare fotek:

p1020226.jpg

p1020227.jpg

p1020228dq.jpg

p1020229qm.jpg

Do przeszpachlowania została przednia płyta i łączenie wieży z tyłu.

Jestem zadowolony jak na trupka bardzo fajny model.

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam Panów, tylna płyta poprawiona wczoraj nałożyłem szpachle dzisiaj jak będzie wieczorem trochę czasu to wyszlifuję.

elrogalo pokaż mi gdzie widzisz te jamki skurczowe bo kurde jestem ślepy.

Dzisiaj mam 3 egzaminy trzymajcie za mnie kciuki

Już jeden z głowy

Zaraz jadę na następne zaliczenia

elrogalo dzięki tak przyglądałem się na modelu nie widać a na fotkach strasznie. Wieczorkiem się nim zajme.

Żałuję, że nie wziąłem szpachli samochodowej jest o wiele lepsza niż tamiyowska. Nie wiem dlaczego ale gdy wysycha zanika i trzeba nadkładać jeszcze raz.

elrogalo dzięki tak przyglądałem się na modelu nie widać a na fotkach strasznie.

Mój też miał, dlatego zwróciłem uwagę. Przyjrzyj się jeszcze błotnikom, też jest na nich pewnie od góry wklęśnięcie - negatyw tego kątownika, który jest pod spodem.

Zobaczymy co wyciągniesz z tego modelu. Będę Ci patrzył na ręcę!

Aha, i KW, a nie KV

jeszcze jedno pytanie , wkleiłeś tylną szybkę lampki przed sklejeniem tych osłon które skutecznie ją zasłaniają ?

Nie

Mój też miał, dlatego zwróciłem uwagę. Przyjrzyj się jeszcze błotnikom, też jest na nich pewnie od góry wklęśnięcie - negatyw tego kątownika, który jest pod spodem.

Zobaczymy co wyciągniesz z tego modelu. Będę Ci patrzył na ręcę!

I bardzo dobrze patrz

Aha, i KW, a nie KV Mr. Green

A wszędzie widze KV to i sam tak piszę.

Ciąg dalszy muszę jeszcze spawy dorobić i będzie git

37029891.jpg

17303916.jpg

91853808.jpg

89897104.jpg

Tezzrr - wystarczyło wujka Google zapytać:

ms29kv1scr.jpg

Co prawda nowszy model KW, z innym typem uchwytów lin, ale jak widzisz długość jest mniej więcej taka sama.

bartek18 wczesne liny miały na końcach (przy uchwytach) osłony, nie pamiętam z czego. Sprawdzę w domu i dopiszę.

Żródło zdjęcia

Dumo KV to z angielska. Pan, który użyczył imienia tym czołgom to Kliment Woroszyłow, przed wojną ludowy komisarz obrony ZSRR, gdyby to kogoś interesowało. Ot taki mój mały świr na punkcie poprawnego, wg mnie, nazywania tego czołgu po polsku.

I tak zupełnie na marginesie - pewien "lewicowy polityk starszego pokolenia" powiedział kiedyś o "V" - "W polskim alfabecie nie ma takiej litery". Doczytajcie sobie kto i w jakich okolicznościach

Odnośnie samego modelu - jest coraz lepiej. Uchwytów na skrzynkach i tej paskudnej plastikowej linki na pokrywie silnika nie zmienisz?

Uchwytów kurcze nie zmienie nie mam zamiaru do niego blaszek kupować, a co do linki jeszcze się zastanowie bo za dobrze nie wygląda.

Spoko od tej pory będę pisać KW, ale już tematu zmienić nie mogę

elrogalo gdybyś mógł podrzuć mi fotki jak wyglądają zaczepy liny holowniczej chodzi mi szczególnie o tą osłone.

elrogalo gdybyś mógł podrzuć mi fotki jak wyglądają zaczepy liny holowniczej chodzi mi szczególnie o tą osłone

Niestety, nie mam w domu skanera. To wszystko co na szybko udało mi się pstryknąć z książki:

imgp0694t.jpg

imgp0693fk.jpg

i powiększenia:

imgp0694a.jpg

imgp0693.jpg

Źródło: KW vol. I/II, Wydawnictwo Militaria nr 289.

W książce nie znalazłem wyjaśnienia co to jest, ale też nie mam czasu wczytać się dokładnie. Wygląda na jakąś płócienną (gumową? nasmołowaną?) owijkę. W każdym bądź razie nie jest to raczej metal. Widuje się toto raczej na wczesnych KW, późniejsze (po 41) już tego nie mają.

Spoko od tej pory będę pisać KW, ale już tematu zmienić nie mogę

Wcale tego od Ciebie nie wymagam. Po prostu lubię się od czasu do czasu powymądrzać

Poza tym mam wrażenie, że sporo ludzi przejmuje bez zastanowienia anglosaskie oznaczenia sowieckiego sprzętu, a jak się już coś lepi, to warto wiedzieć co i jak.

Dzięki za foty po prostu mazne je na czarno jak typowa guma i powinno być dobrze.

Powoli biorę się za dorabianie spawów, sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Świetnie te spawy wyglądają, no może troszkę zbyt wystają ponad płaszczyznę, może po wspomnianym przez ciebie namoczeniu w nitro zmaleją. W jaki sposób je wykonałeś

Rozciągnięta ramka przyklejona na super glue a następnie nacinana rozgrzanym skalpelem szybka robota i źle nie wygląda [chyba].

Tomek_gnr podrzucił mi ten pomysł

Czy Jesteś pewien że ta wersja kadłubowy karabin maszynowy zamontowany miała ?

pzdr

mrcin

Miała