toudi211 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Witam zamówiłem w sklepie internetowym, pigment jak w tytule. I w związku z tym mam pytanie: jak go używać? Czy nałożyć na pędzelek taki suchy prosto z pudełka i następnie zdmuchnąć na model przy pomocy sprężonego powietrza, a następnie położyć na to bezbarwny? Czy może ten pigment trzeba wcześniej rozmieszać z wodą , benzyną czy czymś innym a następnie nakładać tak jak każdą inną farbę? Kupiłem go by wykonać zabrudzenia wokół układu wydechowego, oraz zabrudzenia na ścianach ruin. Proszę nie odpowiadać ze mam sobie poszukać na forum czy przeglądać warsztaty, gdyż zwykle jest tam napisane że zastosowano taki czy inny pigment, natomiast rzadko jest opisane w jaki sposób. Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Cześć, Pigmenty można stosować na różne sposoby w zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć. Najprostszą metodą jest nałożenie na model pigmentu za pomocą np. pędzelka i wcieranie go na sucho w wybrane miejsce. Jeśli nie będziesz już dotykał modelu w tym miejscu to wystarczy. Niezbyt dobrym pomysłem wydaje mi się zdmuchiwanie pigmentu za pomocą aerografu - proszek rozsypie się wtedy w niekontrolowany sposób i zapewne bedzie on wszędzie tylko nie tam gdzie chciałeś. Do utrwalania pigmentów służą różne specyfiki - najtańszym i najprostszym wg mnie jest "white spirit", który można kupić np. w sklepie dla plastyków, innymi środkami (ale już znacznie droższymi) są specjalne preparaty produkowane przez MIG -a, Pigment fixer lub Thinner for washes. To tak w skrócie oczywiście Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2011 Serdecznie dziękuję za odpowiedz ale czy możesz troszkę rozwinąć?: Do utrwalania pigmentów służą różne specyfiki - najtańszym i najprostszym wg mnie jest "white spirit", jak utrwalić przy jego pomocy? Wetrzeć suchy pigment a następnie spryskać go white spirit ? Nie spłynie on , nie zrobią sie zacieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Cześć, To proste w sumie jest - nasypujesz trochę pigmentu na model i następnie moczysz pędzel w "white spirit" i ostrożnie zakraplasz to miejsce, żeby ci nie spłynęło i nie porobiło zacieków musisz po prostu przytrzymać model na czas schnięcia w poziomie, możesz też użyć np. suszarki do włosów tylko ostrożnie. Wszystko najlepiej wypróbuj na jakimś niepotrzebnym kawałku polistyrenu lub na starym modelu. Do wszystkiego tak naprawdę trzeba dojść samemu i nie ma jedynej słusznej recepty na sukces Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi