pawelchodor Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Witam wszystkich. Właśnie zacząłem składać model Panther Ausf.G Sd.Kfz.171. I niestety jak to w życiu bywa mam mały problem. Zakupiłem blaszki firmy Aber nr 35024. Nie wiem gdzie wkleić trzy blaszki do lufy. Załączam obrazek. Proszę szanownych użytkowników o pomoc. Cytuj
polch Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Z tego co się orientuję to blaszka "a" na samym początku hamulca wylotowego (wewnątrz oczywiście), blaszka "b" na wylocie lufy (ona ma imitować gwint). Obie blaszki uformowane w rurkę/cylinder, a blacha 42 to zabezpieczenie hamulca wylotowego. W/g instrukcji widać że ma być od góry, ale czy w oryginale tak było - głowy nie dam. Popatrz na fotki panter może zobaczysz gdzie ma być śruba przykręcona. Mam gdzieś zdjęcie hamulca pantery - poszukam za chwilę. Niestety z tego zdjęcia nie da się wywnioskować gdzie ma być śruba. Wklejam jako ciekawostkę Cytuj
pawelchodor Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Poszperałem bardziej. I wpadłem na takie oto zdjęcie. I teraz pytanie czy moje rozumowanie jest dobre? Aha a ta imitacja śruby ma być sama czy na tej blaszce. A jeśli na blaszce to czy śruba ma być w kierunku hamulca czy też wanny czołgu gdyż nie jest umieszczona na środku. Dzięki za pomoc. Cytuj
polch Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Twoje rozumowanie jest dobre. Śruba do hamulca, blacha na lufę. PS. To z Twojego zdjęcia to urządzenie wylotowe Tygrysa na moje oko. Znawcą tematu nie jestem, więc głowy nie dam sobie uciąć. Możesz podać linka do zdjęcia? Cytuj
pawelchodor Napisano 4 Lutego 2011 Autor Napisano 4 Lutego 2011 Dzięki za pomoc. A tutaj masz linka do stronki z owym zdjęciem. http://www.ipmslondon.ca/old%20site/ipmslondon.tripod.com/armourreviews/id24.html Cytuj
Tomek_gnr Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 hamulec na zdjeciu jest od pantery a nie od tigera ; ) Cytuj
polch Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 hamulec na zdjeciu jest od pantery a nie od tigera ; ) Ten pordzewiały, czy ten niebieski? Cytuj
polch Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 Czyli rozumiem że to zdjęcie które ja wkleiłem przedstawia inny typ hamulca pantery, co sugerowałby podpis pod nim? Mam też zrobione (nieostre niestety) zdjęcie tygrysowego urządzenia i właśnie dlatego pisałem że to tygrys. Cytuj
Tomek_gnr Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 a to juz musisz pytać znawców panter ; ) Ja po prostu udowadniam że dalsza cześć tego zdjecia z niebieskim hamulcem to wbrew watpliwosciom pantera a nie tygrys. Nie wiem jak to jest z panterami ale tigery mialy tylko dwa rodzaje, wiekszy wczesny i mniejszy pozny. Cytuj
polch Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 Skoro tak piszesz to pewnie wiesz Ja te fotki robiłem we Francji gdzieś, a jak powszechnie wiadomo oni w swoich czołgach mieli cztery biegi do tyłu i jeden do przodu , to i z tymi tabliczkami mogli coś pomylić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi