pawelchodor Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Witam wszystkich. Właśnie zacząłem składać model Panther Ausf.G Sd.Kfz.171. I niestety jak to w życiu bywa mam mały problem. Zakupiłem blaszki firmy Aber nr 35024. Nie wiem gdzie wkleić trzy blaszki do lufy. Załączam obrazek. Proszę szanownych użytkowników o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polch Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Z tego co się orientuję to blaszka "a" na samym początku hamulca wylotowego (wewnątrz oczywiście), blaszka "b" na wylocie lufy (ona ma imitować gwint). Obie blaszki uformowane w rurkę/cylinder, a blacha 42 to zabezpieczenie hamulca wylotowego. W/g instrukcji widać że ma być od góry, ale czy w oryginale tak było - głowy nie dam. Popatrz na fotki panter może zobaczysz gdzie ma być śruba przykręcona. Mam gdzieś zdjęcie hamulca pantery - poszukam za chwilę. Niestety z tego zdjęcia nie da się wywnioskować gdzie ma być śruba. Wklejam jako ciekawostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelchodor Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Poszperałem bardziej. I wpadłem na takie oto zdjęcie. I teraz pytanie czy moje rozumowanie jest dobre? Aha a ta imitacja śruby ma być sama czy na tej blaszce. A jeśli na blaszce to czy śruba ma być w kierunku hamulca czy też wanny czołgu gdyż nie jest umieszczona na środku. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polch Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Twoje rozumowanie jest dobre. Śruba do hamulca, blacha na lufę. PS. To z Twojego zdjęcia to urządzenie wylotowe Tygrysa na moje oko. Znawcą tematu nie jestem, więc głowy nie dam sobie uciąć. Możesz podać linka do zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelchodor Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 Dzięki za pomoc. A tutaj masz linka do stronki z owym zdjęciem. http://www.ipmslondon.ca/old%20site/ipmslondon.tripod.com/armourreviews/id24.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 hamulec na zdjeciu jest od pantery a nie od tigera ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polch Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 hamulec na zdjeciu jest od pantery a nie od tigera ; ) Ten pordzewiały, czy ten niebieski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 ten niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polch Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Czyli rozumiem że to zdjęcie które ja wkleiłem przedstawia inny typ hamulca pantery, co sugerowałby podpis pod nim? Mam też zrobione (nieostre niestety) zdjęcie tygrysowego urządzenia i właśnie dlatego pisałem że to tygrys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 a to juz musisz pytać znawców panter ; ) Ja po prostu udowadniam że dalsza cześć tego zdjecia z niebieskim hamulcem to wbrew watpliwosciom pantera a nie tygrys. Nie wiem jak to jest z panterami ale tigery mialy tylko dwa rodzaje, wiekszy wczesny i mniejszy pozny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polch Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Skoro tak piszesz to pewnie wiesz Ja te fotki robiłem we Francji gdzieś, a jak powszechnie wiadomo oni w swoich czołgach mieli cztery biegi do tyłu i jeden do przodu , to i z tymi tabliczkami mogli coś pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi