Skocz do zawartości

Gato 1943 AFV Club 1/350

Paranoid

Rekomendowane odpowiedzi

Udało mi się dorwać taki oto modelik, cena 80PLN w Martoli

Całkiem ładny boxart, pudełko malutkie, znacznie zmniejszone w stosunku do pudła "I-58" Late Version.

691c7995f3d4eba1m.jpg

297f41c13ffde3bdm.jpg

Instrukcja w postaci sporej epistoły

2b7b7bbdaf953f7bm.jpg

384d9623b17356e1m.jpg

Przewodnik po modernizacjach, wydaje mi się, że już gdzieś widziałem tą grafikę; chyba w plikach jakiegoś modu do SHIV.

097cb817a504793cm.jpg

Blaszka wydaje się niezła, się zobaczy jak będzie.

6b0377ff5c12b0d4m.jpg

804cfda72efff733m.jpg

Kadłub miodzio:

1e9735e8b951f49em.jpg

7d812a2856396c54m.jpg

da146228dfcae7c8m.jpg

05a2e81265fa485dm.jpg

1b1fe08f31129594m.jpg

Reszta elementów na trzech niezbyt dużych ramkach, podstawka uniwersalna do podmorek z AFV Clubu.

fd752d255381c440m.jpg

94b63a76cf271a6em.jpg

40727de58e06b193m.jpg

e3f98fe81f01d99em.jpg

409716cc19699248m.jpg

Kalki mocno zapakowane ale zawierają bandery i cyfry ( teoretycznie można zrobić dowolną Gacię w tej wersji, praktycznie jest inaczej z racji skromnej ilości artylerii: 1 Bofors, 1Oerlikon, 1 czterocalówka?

Pozostałe zestawy Guppy/1941/1942 różnią się kioskami i detalami kadłuba. Przy 41 i 42 jak dojdą do mnie to też dodam inboxy.

Tu takie pytanko, czy Gacia w takiej wersji była by dobra jako 2-ga 350-ka?

Tak na marginesie.

Czy ktoś może powiedzieć, czy to można przerobić na to

cena 80PLN
Hmmm, trochę sporo

Modelik wygląda całkiem przyjemnie, zastanawia mnie ta półokrągła imitacja kadłuba sztywnego wklejana do środka - czy są otwory w kadłubie zewnętrznym, żeby można zobaczyć ten element "w środku"? Bo inaczej to jest chyba trochę bez sensu

Przecież to to samo...

bzzz-bzzz

cena 80PLN
Hmmm, trochę sporo

Modelik wygląda całkiem przyjemnie, zastanawia mnie ta półokrągła imitacja kadłuba sztywnego wklejana do środka - czy są otwory w kadłubie zewnętrznym, żeby można zobaczyć ten element "w środku"? Bo inaczej to jest chyba trochę bez sensu

Przecież to to samo...

bzzz-bzzz

Czy ja wiem czy drogo, taki "I-27" z Aoshimy to wydatek koło 130 PLN i to bez blaszek fototrawionych, które są bardzo drogie - drugie tyle.

Tutaj, dostajemy model z blaszkami za znacznie niższą cenę, wiem, że tematyka inna ale wielkość podobna.

Kadłuba sztywny można zobaczyć tylko po przebiciu otworów przelewowych

Mnie też dziwi po co dają ten kadłub sztywny, przy "I-58" podobnie.

Dzięki za info, co do "Ghazi", czyli różnic jakichś większych między Gato a Tenchami nie było; bo na pierwszy rzut oka wydają się bardzo podobne ( Przynajmniej dla mnie )

Witam

Wiadomość dla Paranoida - jeśli chodzi o Twoje pytanie o powojenną wersję klasy Gato to wstrzymaj się z przeróbkami bo następny model AFV z tej serii to właśnie wersja powojenna . Dokładnie wyjdzie: nr SE 73512 USN Guppy ib class submarine - Italian Navy Leonardo Da Vinci .

pozdrawiam - andreya

Edytowane przez Gość

Czy ja wiem czy drogo, taki "I-27" z Aoshimy to wydatek koło 130 PLN i to bez blaszek fototrawionych, które są bardzo drogie - drugie tyle.
Dla mnie drogo za takie "maleństwo". Za swojego Gato dałem 75 zetów, a ma prawie 70 cm... i też był bez blaszek .
Dzięki za info' date=' co do "Ghazi", czyli różnic jakichś większych między Gato a Tenchami nie było; bo na pierwszy rzut oka wydają się bardzo podobne ( Przynajmniej dla mnie )[/quote']Gato/Balao/Tench to w zasadzie jeden typ, różnice są głównie wewnętrzne. Wszystkie miały taki sam kształt kadłuba, choć rozmieszczenie, ilość i kształt otworów przelewowych była inna nawet na kolejnych z rzędu jednostkach (z tej samej stoczni) różna (nie znajdziesz dwóch identycznie wyglądających okrętów). Najprościej rzecz ujmując, Balao były de facto Gato, tylko z grubszym poszyciem i innej konstrukcji kioskiem (zlikwidowano kratownicę podtrzymującą osłony peryskopów, więc nie było górnej platformy obserwacyjnej, a cała konstrukcja miała mniej wystających elementów i była niższa). Tench z kolei powstał przez przearanżowanie wnętrza Balao i zamianę 4 silników elektrycznych na 2 (zewnętrzne nie odróżnisz obu typów). Powojenne modyfikacje występowały w różnych odmianach (główne różnice to różne kształty kiosku i dziobu), wszystko zależy od tego, która to modyfikacja GUPPY. W przytoczonym przez Ciebie "Ghazim" mamy przebudowany kiosk, ale nie zmieniony kształt dziobu - a podlinkowałeś model właśnie w takiej konfiguracji. Wydaje mi się, że wystarczyłoby tylko machnąć odpowiednie kalki i będzie ok.

W razie czego pisz, postaram się pomóc, jak będę mógł.

edit

Andreya właśnie chyba uzupełnił moją wypowiedź. A Paranoid podlinkował właśnie ten model.

Właśnie w wydawanym Leonardo Da Vinci zmieniony jest kształt dziobu (góra mocno zaokrąglona) ale dalej ze względu na kiepską fotkę nic nie widać co i jak jest zmienione w kadłubie .

Póżnie załączę posiadane fotki modelu Leonarda Da Vinci

pozdrawim andreya

Właśnie w wydawanym Leonardo Da Vinci zmieniony jest kształt dziobu (góra mocno zaokrąglona) ale dalej ze względu na kiepską fotkę nic nie widać co i jak jest zmienione w kadłubie .

Póżnie załączę posiadane fotki modelu Leonarda Da Vinci

pozdrawim andreya

Tylko że w "Ghazim" dziobu nie zmieniano. Oto przykład:

http://www.navsource.org/archives/08/0847900.jpg

A tu cała strona o USS Diablo (SS479) vel Ghazi (P130) http://www.navsource.org/archives/08/08479.htm

Ja bym więc przerobił oryginalne Gato, zmieniając tylko kiosk.

bzzz-bzzz

Dziękuję Andreya i wielkamucha za informację, czyli czekam na wydanie w Polsce Leonarda ( po kiosk ), a kalki to nie problem, w końcu to tylko dwa napisy.

Zresztą Gaci będę miał wszystkie aktualnie wydane wersje ( 41 i 42 do mnie jadą )

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie różnic pomiędzy typami. Czyli jeśli chcę zrobić jakiś okręt z drugiej wojny to muszę poszperać w różnicach w wyglądzie.

W otwory przelewowe nie będę ingerował bo za słaby jestem w te klocki ale uzbrojenie i kiosk to musowo muszę sprawdzać.

Jeszcze sprawa napisów na kiosku okrętów drugowojennych, instrukcja pokazuje je, ale czy przypadkiem nie były one usuwane po wycbuchu wojny? ( tak jak na japońskich okrętach nawodnych na przykład ) Dobrze mówię?

Witam ponownie

Fotki Leonarda Da Vinci

g2.jpg

g1.jpg

Fotka kiepska ale daje możliwość obejrzenia tej zapowiadanej nowości AFV

Zaokrąglony u góry dziób i nowy kształt kiosku podkreślają różnice w stosunku do wersji wcześniejszych ( wojennych )

To czwarta jednostka tego typy wydana przez AFV co daje nam sporą i ładną kolekcję okrętów klasy Gato ( czy Gato-podobnych)

A mnie się marzy coś takiego:

348a.jpg

348b.jpg

348c.jpg

Inna wersja wyrzutni

348d.jpg

A bywało i tak

348e.jpg

Paranoid a może się skusisz na coś takiego ? Po V-1 pierwsze Regulusy.

IMG_8542a.jpg

pozdrawiam - andreya

Witam ponownie

Myślałem , że na Leonardo Da Vinci zakończy się seria Gato i Gato-podobnych a jednak w maju zapowiadana jest następna jednostka .

guppy.jpg

pozdrawiam andreya