Woozek Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Witam, jestem tutaj nowy i chciałbym zacząć moją przygodę z modelarstwem i moje pierwsze pytanie brzmi: czy można malować "szprajem" modele? Na razie nie śpieszy mi się wydawać pieniędzy na aerograf z kompresorem, a tak to kupi się podkład kilka puszek i gitarra. Jeśli można to gdzie najlepiej się zaopatrzyć w takie ustrojstwa? Jestem z Wrocławia Pozdrawiam Woozek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 czy można malować "szprajem" modele? Tak Jeśli można to gdzie najlepiej się zaopatrzyć w takie ustrojstwa? Jestem z Wrocławia Albo w sklepie ze "szprajami", albo poszukaj farb specjalnych do modeli, ale te są kilka razy droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woozek Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 No dobrze ale czy detale też da radę zrobić czymś takim czy raczej nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woozek Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Aha i jaką firmę modeli polecacie dla początkującego? Proszę odpowiedzeć na te dwa pytania. Interesują mnie przede wyszystkim samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Do jakiej skali ma kolega zamiar wykorzystywać farby ? Osobiście używam sprejów jako podkładów i koloru bazowego - zamiennik dla aerografu, którego nie posiadam. Wszelkie detale wykonuję oczywiście farbkami. Spreje można kupić w marketach budowlanych (chyba będzie najprościej), możesz także użyć produktów modelarskich firm min. Tamiya (drogie i mała pojemność ale ładnie się nakładają). Pamiętaj żeby malować z odpowiedniej odległości i jeśli wszystko się nie pokryje za pierwszym razem to lepiej później nałożyć kolejne warstwy niż nałożyć jedną i zalać szczegóły. No i oczywiście samymi sprejami modelu nie pomalujesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woozek Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Bardziej podobają mi się te większe skale. Pamiętam, że jeszcze za dzieciaka malowałem jakieś "modele" farbkami ale wychodziło to tak masakrycznie źle( nie do końca pokryte elementy) i pamiętam, że nie wiedzałem co jest źle. Co trzeba zrobić aby pędzlem ładnie pomalować niektóre elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woozek Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Nikt nie zna odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Co trzeba zrobić aby pędzlem ładnie pomalować niektóre elementy? Poczytaj sobie ten temat - Dekalog malowania pędzlem. http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=9427 Początki zawsze są trudne a wymarzonego efektu nigdy od razu nie uzyskasz. Potrzeba praktyki i jeszcze raz praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woozek Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 A jaka marka modeli na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Wszystko na forum jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi