maus Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 Witam Mam pytanko moze głupie ale zadam JAką preferujecie kolejność nakładania warstw na model ( podkład a na nią kamo to podstawa) by zabezpieczyć poprzendei warstwy przed kolejnymi czynnościami np wash, suchy pędzel kalki Proszę o pomoc Quote
Timi Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 wymycie modelu-podkład - malowanie - błysk - kalki - błysk - wash - mat - suchy pędzel, zdarcia i inne pierdoły - ostatni werniks U mnie to mniej więcej tak wygląda, aczkolwiek washa czasem robię na półmat Quote
maus Posted July 29, 2011 Author Posted July 29, 2011 błysk -to lakier połysk ma sie rozumieć ? Quote
Timi Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 Tak, bezbarwny. Tylko pamiętaj jak robisz olejnego washa to bezbarwny nie może być olejna farbą. Podobnie jak akrylowy wash to nie powinien być farbą akrylową (na 100% nie wiem bo nie robię akrylowego washa) Quote
maus Posted July 30, 2011 Author Posted July 30, 2011 a jakie lakiery polecasz do olejnego wascha ?? Quote
Kubus92 Posted July 30, 2011 Posted July 30, 2011 mi najlepiej sprawują się lakiery od vallejo. Quote
miś Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 To ja mam pytano, związane z tematem, kiedy zrobić wash? To będzie moja pierwsza próba, więc boję się aby nie popsuć modelu. Będę kładł podkład, biała farba i lakier. Chce aby mój model (samolot) był bardzo delikatnie zabrudzony, czy prawidłowo zrobię kładąc go przed lakierem ? Quote
maus Posted July 31, 2011 Author Posted July 31, 2011 Lepiej po lakierowaniu bo lakier ma właśnie zapobiec zniszczeniu poprzednich warstw farby i kalek. Quote
Recommended Posts