Warka Bear Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Z wielka przyjemnoscia publikuje nowosc rynkowa, ktora prawdopodobnie malo kto widzial i mial w dloniach... Przedwczoraj nabylem dla „domowego fiskusa i ministra finansow“ elektro – garnek do gotowania ryzu i dostalem zielone swiatlo na zakup nowego, wysnionego okretu. Wczoraj rano wymienilem telefonicznie kilka krotkich zdan z ulubionym dostawca z Chemniz (czyt: Kemnic) + przelew Paypal i pooooszlo! Dzis o 8:32 gwaltowny dzwonek do drzwi wyrwal naszego, mocno leciwego Polskiego Owczarka Nizinnego – Jumbo Jeta - (pancio byl jeszcze polprzytomny) - z glebokiego snu. DHL dostarczyl paczke! Przesylka w porownaniu z wczesniej zamowionym (widocznym na pozniejszycj fotkach) „******** “ Revella, byla skromna i malutka. Pracownik DHL zmiescil sie bez problemu na klatce schodowej. Po rozcieciu paru zewnetrznych zabezpieczajacych warstw kartonu, ukazal sie moim rozpalonym i niecierpliwym oczetom niebianski widok: La corazzata Regia Nave „Roma“ Rzecz zrozumiala, najpierw sam przestudiowalem zawartosc skromnego "pudeleczka", nim siegnalem po "idioten kamera" zony marki Canon "cos tam", aby wykonac zdjecia dla Was. Pudelko malych rozmiarow okazalo sie szczelnie wypelnione az po brzegi. Plaby byly zerwane, moj dostawca sprawdzil doklanie zawartosc. Po otwarciu ukazal sie taki widok: Kazda ramka jest opakowana z wielka pieczolowitoscia, a czesci szczegolnie kruche i delikatne owiniete pianka poliuretanowa: W sumie zestaw zawiera az 23 ramki + 3 czesci kadluba + PE + lancuch kotwiczny + paskudna podstawka Jest juz b. pozno, czas spac. C.d.n. jeszcze dzisiaj. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Fajne to to Czekam na ciąg dalszy i jeszcze tak z ciekawości ile za niego dałeś? Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Ciag dalszy. Dwudzielny kadlub. Producent daje mozliwosc wykonania modelu do lini wodnej, lub z czescia podwodna. Ja wybiore ta druga opcje. Czesc nawodna. Srodokrecie odlane jest w calosci wraz z burtami. Z mojego punktu widzenia nie jest to szczesliwy pomysl. Sklejenie kadluba w calosc bedzie wymagalo wiele uwagi i ostroznosci. Do tego chetnie maluje czesci przed sklejeniem, a w tym wypadku bez oklejania pokladu sie nie obejdzie. Bedzie to niezla dlubanina, bo wystaje kupa drobnych detali. Poklad dziobowy. Po przymiarce musze stwierdzic, ze pasuje idealnie tak do burt, jak i do srodokrecia. Praktycznie nie ma szczeliny. Lekkie szpachlowanie ulatwi fakt, ze poklad w tym miejscu jest gladki. Paskudna podstawka od razu wyladowala w koszu na smieci, bo model nijak do niej nie pasuje. Prace przy okrecie trzeba bedzie rozpoczac od wykonania wlasnej. Czas pokazac drobnice. Ramki wygladaja b. czysto, bez nadlewow, a wglebienia po wypychaczach znajduja sie od wewnetrznej strony czesci. Wyglada na to, ze obejdzie sie bez szpachlowania. Ramki A, B, C, D, E wystepuja pojedynczo: Ramke F dostarczono 2 razy. G1 i G2 po 4 razy, H tez 4 razy i J 2 razy. Lotnictwo pokladowe: Pudlo zawiera blaszke i lancuszek kotwiczny. PE na zdjeciu jest matowa, poniewaz zabezpieczono ja ubustronnie folia. Arkusik kalkomanii jest malenki. W wiekszosci przeznaczono go do samolotow i niewielka czesc dla samego pancernika. Instrukcja jest przejzysta, wydrukowano ja na 20-stu stronach: Schemat malowania. Trumpeter pokazuje czesc podwodna w brazie. Jednak chyba to jest niewlasciwy kolor. "Littorio" i "Vittorio Veneto" a tkze inne wloskie okrety byly malowane na zielono. Mozna porownac z modelami "Romy" znajdujacymi sie we wloskich muzeach.Taki kolor jest tez w zestawie Life Color dla wloskkiej floty wojennej z II Wojny swiatowej. Szkoda, ze schemat jest tylko w 3-ech rzutach, ale to nie problem, poniewaz w sieci mozna znalezc kompletne malowanie plam. Jeszcze w tym miesiacu ma byc dostepny zestaw PE wraz z dzialami. Na koniec Corazzata "Roma" w towarzystwie 2-ch innych maluszkow. W srodku "Ya mam to" Tamki. @Kami: Model wraz z przesylka kosztowal 72 €urony. Mozna kupic go za 62 €, ale dostawca okresla termin na wrzesien. Nie chcialem tak dlugo czekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Sierpnia 2011 Super Moderator Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Świetny model jako okręt - ciekaw jestem jak z odwzorowaniem realiów - czy postarali sie przyzwoicie czy też poniosła ich po raz kolejny fantazja (mowa o konstruktorach z Trumpetera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Piękny model nabyłeś Czekamy zatem na warsztat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Marku, masz jeszcze wolne miejsca w domu, czy wszędzie piękne okręty (i nie tylko) leżą? A tak serio, piękny okręt, żeby nie dziesiątki innych modeli, to pokusiłbym się o Romę (chociaż wolałbym w skali 1/200, to i w 1/350 jest co podziwiać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Świetny model jako okręt - ciekaw jestem jak z odwzorowaniem realiów - czy postarali sie przyzwoicie czy też poniosła ich po raz kolejny fantazja (mowa o konstruktorach z Trumpetera) Jak narazie ciezko cos powiedziec na ten temat, Marcin. Czekam na materialy, ktore organizuja mi wloscy znajomi, bo w sieci jest malo zdjec tego pancernika. Marku, masz jeszcze wolne miejsca w domu, czy wszędzie piękne okręty (i nie tylko) leżą? A tak serio, piękny okręt, żeby nie dziesiątki innych modeli, to pokusiłbym się o Romę (chociaż wolałbym w skali 1/200, to i w 1/350 jest co podziwiać). Mam jeszcze dosyc miejsca! Jak widac na ostanich 2-ch zdjeciach, nie tylko leza. USS "Chevalier" DD-451 zaczyna nabierac wygladu, Gulusku. A´propos RN "Roma" w 1:200, to wydaje ja wloski Hachette. Jednak 140 zeszytow po 6,90 € to bolesny wydatek. Model polezy sobie troche w pudelku, bo wlasnie wloska firma Regia Marina M.A.S. Models wypuscila blachy do 1:700. Moze za jakis czas wydadza zestaw do 1:350. Szczerze powiedziawszy to az mnie korci, zeby sie za niego zabrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Warka Bear, świetny model sobie sprawiłeś. Kiedy relacja ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 <ślini się> jachcętomiećjachcętomiećjachcętomieć... Kurde no... Mam już swój studencki budżet na ten rok rozplanowany, i nie ma w nim niestety miejsca na żadne modele. Kurde, no! Świetna sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi