Skocz do zawartości

Panzerjager Bren 731 (e) mit 37mm PaK 35/36 L/45 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie! Przeglądając strony dotyczącej II wojny światowej znalazłem między innymi zdjęcie takiego oto pojazdu:

1210284.jpg

Postanowiłem sobie taki na jego podobieństwo wykonać. Wykonałem go z zestawu Airfixu ( niby skala 1:72, ale chyba a właściwie na pewno 1:76) i armatę z zestawu firmy ICM.

Universal Carrier Airfixa to beznadziejna zabawka. Gąski ( nawet to nie są gąski) odlane wraz z wózkami jezdnymi i kołami, do tego minmalne zdetalowanie. Gdy zacząłem go robić to jeszcze nie było niewątpliwie znakomitych zestawów IBG.

Malowanie fikcyjne.

W Carrierze wymieniłem tylne błotniki na wykonane z blaszki, dodałem kratkę na otworze wentylacyjnym, dodałem MG-34 na przodzie pojazdu, również kanistry z tyłu i skrzynię. Ponadto dorobiłem zaczep do koła zapasowegoi inne detale z przodu.

Zdjęcia wykonałem za radą Grzesioja w świetle dziennym, bez jakiś tam namiotów bezcieniowych. Mam nadzieję, że teraz są lepsze.

All16.jpg

All14.jpg

All11.jpg

All9.jpg

All7.jpg

All3.jpg

All5.jpg

All2.jpg

Napisano

Dokładnie tak. Powinien być z przodu. Niestety było za późno, aby to zmienić.

Napisano

Podoba mi się malowanie, choć nie rozumiem za bardzo tych białych plam na gąsienicach. Faktycznie widać, że to airfix :/ Może zmajstrujesz taki pojazd na bazie nowego wytworu IBG? Pomysł bardzo fajny.

Napisano

Na pewno zmajstruję. Białe plamy to po prostu zabrudzenia z jasnych pigmentów.

Wózki, które zostały źle wklejone są dla mnie kolejną nauczką, że nie należy się spieszyć.