ganjavir Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Witajcie koledzy. Chciałem wam przedstawić obiekt mojego wstydu Model popełniłem wiele lat temu, w czasach gdzie internet był luksusem. Teraz gdy wróciłem do modelarstwa naszła mnie ochota żeby go rozebrać i doprowadzić do porządku. Zwracam się tutaj do kolegów z doświadczeniem podwodniackim z prośbą o rady. Chciałbym porobić otwory przelewowe, wykonać linie podziału blach, zrobić ładną 88-kę no i ten nieszczęsny mostek. Wypadało by też od postaw zrobić relingi bo oryginalne są tragiczne:/ Pierwszą sprawą będzie wyczyszczenie z farby. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie. Jak? W ciągu weekendu czyściłem statecznik do F-16 w cleanluxie dla kolegi przemo71 i średnio zeszło... A moczyłem około 24 godzin. Wiem że mi się za to należy... Cytuj
wojtas Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Czesc.Z cleanluxem nigdy nie pracowalem-uzywam kreta albo sody kaustycznej.Otwory przelewowe najlepiej i najprosciej ciosa sie od srodka,moze jest mozliwosc odklejenia pokladow?Co do drobiazgow raczej nikt nie robi blaszek do tej skali.Ja bym go zostawil w tym vintagowym stylu i zabral sie za uboota w 1:144-sa dodatki a i sam model daje wieksze mozliwosci Cytuj
ganjavir Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Napisano 12 Grudnia 2011 Pokłady same odpadają bo to na jakimś kleju dziwnym było klejone. A tego kreta/sodę w jakimś konkretnym stężeniu? Tzn proporcje jakie mam zrobić żeby mi nie zjadło całości:] Może faktycznie zrobię go tak z pudła z wyciętymi otworami. Ale bez linii podziału nie zniosę. Poza tym szpachla, szpachla... Dopiera teraz widzę ile będzie nad nim pracy. Co do 1:144 to pewnie zacznę jak dojdę do ładu z tym bo marzy mi się flota wszystkich klas. Cytuj
wojtas Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Tego kreta mozna zrobic mocnego i aplikowac pedzlem na model tej wielkosci bo moczenie calego kadluba raczej odpada.Ja uzywam tutejszego odpowiednika kreta-sypie pol opakowania 500 gramowego do 2 litrow-a i tak porzeba pare godzin zeby farba zaczela sie luszczyc. Cytuj
ganjavir Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Napisano 13 Grudnia 2011 Czyli tak w stosunku 1:4. Po nałożeniu warstewki pędzlem trzeba nakładać kolejne żeby było mokre cały czas czy spokojnie czekać? Cytuj
wojtas Napisano 13 Grudnia 2011 Napisano 13 Grudnia 2011 Dosc mocno zwilzyc farbe i jak nie schodzi po jakims czasie to wzmocnic miksture Cytuj
ganjavir Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Napisano 14 Grudnia 2011 To będę coś próbował sodą zdziałać w sobotę bo w tygodniu długo pracuję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi