ganjavir Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Witajcie koledzy. Chciałem wam przedstawić obiekt mojego wstydu Model popełniłem wiele lat temu, w czasach gdzie internet był luksusem. Teraz gdy wróciłem do modelarstwa naszła mnie ochota żeby go rozebrać i doprowadzić do porządku. Zwracam się tutaj do kolegów z doświadczeniem podwodniackim z prośbą o rady. Chciałbym porobić otwory przelewowe, wykonać linie podziału blach, zrobić ładną 88-kę no i ten nieszczęsny mostek. Wypadało by też od postaw zrobić relingi bo oryginalne są tragiczne:/ Pierwszą sprawą będzie wyczyszczenie z farby. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie. Jak? W ciągu weekendu czyściłem statecznik do F-16 w cleanluxie dla kolegi przemo71 i średnio zeszło... A moczyłem około 24 godzin. Wiem że mi się za to należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Czesc.Z cleanluxem nigdy nie pracowalem-uzywam kreta albo sody kaustycznej.Otwory przelewowe najlepiej i najprosciej ciosa sie od srodka,moze jest mozliwosc odklejenia pokladow?Co do drobiazgow raczej nikt nie robi blaszek do tej skali.Ja bym go zostawil w tym vintagowym stylu i zabral sie za uboota w 1:144-sa dodatki a i sam model daje wieksze mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Pokłady same odpadają bo to na jakimś kleju dziwnym było klejone. A tego kreta/sodę w jakimś konkretnym stężeniu? Tzn proporcje jakie mam zrobić żeby mi nie zjadło całości:] Może faktycznie zrobię go tak z pudła z wyciętymi otworami. Ale bez linii podziału nie zniosę. Poza tym szpachla, szpachla... Dopiera teraz widzę ile będzie nad nim pracy. Co do 1:144 to pewnie zacznę jak dojdę do ładu z tym bo marzy mi się flota wszystkich klas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Tego kreta mozna zrobic mocnego i aplikowac pedzlem na model tej wielkosci bo moczenie calego kadluba raczej odpada.Ja uzywam tutejszego odpowiednika kreta-sypie pol opakowania 500 gramowego do 2 litrow-a i tak porzeba pare godzin zeby farba zaczela sie luszczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Czyli tak w stosunku 1:4. Po nałożeniu warstewki pędzlem trzeba nakładać kolejne żeby było mokre cały czas czy spokojnie czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Dosc mocno zwilzyc farbe i jak nie schodzi po jakims czasie to wzmocnic miksture Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 To będę coś próbował sodą zdziałać w sobotę bo w tygodniu długo pracuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi