Skocz do zawartości

Olinowanie okrętu jak z czego?

masternaj

Rekomendowane odpowiedzi

Kończę właśnie yamato 1:350 i będę się brał za olinowanie niedługo, moje pytanie do doświadczonych kolegów jak mocujecie żyłkę? jak naprężacie? jak łączycie ze sobą gdy od jednej liny odchodzi druga? ja kupiłem plecionkę, próbowałem trochę na próbę, pod ciepłem się napręża faktycznie nieźle, ale czy wiązać do masztów czy na sztywno cyjanoakrylem? wiązać żyłkę to ciężko trochę, a łączenia? chodzi mi o osiągnięcie podobnego efektu jak tutaj: http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/ijn/yamato-350-is/is-index.html

jak te łączenia żyłek są zrobione to nie mogę wpaść. Z góry dzięki za sugestie i podpowiedzi.

• 3 weeks later...

ja stosuję wosy ze sztucznej peruki, takiej którą moża kupić w sklepie ze strojami karnawałowymi dla dzieci. Koszt 10 zł, zapas na całe życie. Grubość poniżej 0,1 mm, elastyczna, łatwa w obróbce :-)

ciekawy sposób, nie próbowałem nigdy, malujesz te włosy? jak robisz łączenia włos do włosa? a z innej beczki.. skąd bierzesz koła ratunkowe do swojego modelu? w jakim zestawie waloryzacji są? czy robisz je sam jakoś?

Ja nie sklejam okrętów ale mogę ci polecić żyłkę wędkarską .

chodzi mi o bardziej szczegółowe podpowiedzi, tak jak pisałem używam żyłki nawet plecionki, ale chciałbym uzyskać taki efekt jak na linku który załączyłem, czy naprężacie żyłkę przy zakłądaniu czy potem ją ciepłem traktujecie oby się naciągnęła? czy kleicie na cyjanoakryl czy wiążecie do masztów?z czego zrobić takie fajne łączenia olinowania (może gumki gruntówki z wędkarstwa? ale za duże) itp itd. Już kończę mojego yamato i będę się na dniach zabierał do olinowania, chętnie przyjmę jakieś rady.

ciekawy sposób, nie próbowałem nigdy, malujesz te włosy? jak robisz łączenia włos do włosa? a z innej beczki.. skąd bierzesz koła ratunkowe do swojego modelu? w jakim zestawie waloryzacji są? czy robisz je sam jakoś?

sztuczne włosy, których używam nie wymagają malowania - są zcarne . Klei się dobrze na cyjanoakryl, najlepiej kleić jeden punkt, naciągnąć i umocować gdzieś naciągniętą "linkę" i wtedy dokleić drugi koniec. Innymi słowy bierzesz dużo za długą a docinasz skalpelem ostrym jak klej dobrze chwyci. łączenia linek u mnie to malutki supełek z mini kroplą kleju. Jak pomalujesz na biało będą eleganckie łączniki.

Wjak coś nie wyjdzie i linka jest zbyt luźna to z dużym wyczuciem mżńa ją skurczyć zbliżając zapalone kadzidełko, choć jest to zabawa wysokiego ryzyka.

Koła ratunkowe to blaszki pomalowane dosyć grubo. Eduard robi już gotowe i pomalowane zestawy.