artur1 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 WITAM. : Po dziesięciu latach przerwy w modelarstwie mam problemik z wyborem farby akrylowej . Kiedyś jeszcze malowałem farbami pactry . Dziś ta farba jest w niższej cenie co skłania mnie do jej zakupu - ale czy dobrze robię ? Drugi problemik to farby olejne ale te artystyczne ,i tu patrząc znowu na cenę wpadły mi w oko farby olejne Phoenix. Czy ktoś używa tych farb i czy jest z nich zadowolony proszę o odpowoedź. Moje ulubione modele to pojazdy pancerne II WŚ Malowanie modelu zamieżam wykonać aerografem. Pozdrawiam Artur 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Biały Pactry jest beznadziejny. Po kilku warstwach kupiłem Gunze (Mr Hobby) - o niebo lepsze. Natomiast Khaki rozcieńczony fabrycznym rozcieńczalnikiem mile mnie zaskoczył. Pactry są rzeczywiście tańsze i chyba łatwiej dostępne. Jedyne co mnie denerwuje, to że dosyć szybko "zglucają" się na iglicy. Poza tym rozwarstwiają się i trzeba je bardzo dobrze mieszać. Słoiczki są takie sobie - często przykleja się tekturka z pokrywki, dlatego warto pamiętać o dokładnym wytarciu szyjki buteleczki. Ogólnie mam mieszane uczucia. Z drugiej strony jakiegoś dużego doświadczenia nie mam, więc pewnie nie wszyscy się ze mną zgodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Bartek racja w 100% ,ale i tak lepsze od vallejo ,za tę cene/4zł/ nie ma nic lepszego ale mimo tego polecam Gunze szczególnie serii C ,smierdziuchy niesamowite ale do aero rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Używałem na razie z serii H. Rozcieńczone Mr Thinner śmierdziały naprawdę strasznie. Jeśli C śmierdzą jeszcze bardziej, to nie zaryzykuję malowania w mieszkaniu (Ale taki wątek już był kiedyś poruszany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Ja maluje w mieszkaniu w bloku ,smierdzi okrutnie ale tak na prawde jak często się to robi ,żeby było uciążliwe,wystarczy dobrze wywietrzyc i po sprawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi