laskonogi Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 W związku z wyczerpującym emocjonalnie warsztatem nad 38t dla rozrywki postanowiłem zbudować model szybki i gwarantujący łatwo efekt. Wybór padł na szczytowy twór niemieckiej motoryzacji czyli osławionego volkswagena 82e. Oczywiście jak to zwykle bywa z tego rodzaju konstrukcjami, informacji jak na lekarstwo ... De facto przeszukiwanie internetu daje bardzo niewiele informacji na temat wojskowego wykorzystania pojazdu. Idea jest taka aby stworzyć samochód należący do jednostki propagandowej, no i teraz 2 pytania / zagadki 1 jakie było oznaczenie jednostki propoagandowej na samochodach - znalazłem następujące zdjęcie ale niestety nie potrafię potwierdzić prawdziwości tego oznaczenia może ktoś widział / wie ?? dzięki !!!!! 2 zdjęcie z pytaniem to czy ktoś może mi pomoc rozszyfrować znak dywizji ? oczywiście ze go widziałem ale demencja starcza mnie doprowadza do szału !!! (hm... mam nadzieje ze to znak dywizji a nie ze się ośmieszę ) pytanie dodatkowe czy ktoś może ma jakieś materiały na temat jednostek propagandowych armii niemieckiej - szczególnie dokumentacja zdjęciowa ! ? dzieki i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 no fantastyczny link musze powiedzieć temat oznaczeń na teraz i na przyszłość ogłaszam za zamknięty dzięki !!! a dot tarczy dywizyjnej może ktos rozpoznaje ? dzieki ps zaraz wsawie warsztat z moich wypocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 no piękne zdjęcie tego nie znalazłem ale to oznacza ze to jest pochodna 23 dywizji pancernej http://klub.chip.pl/krzemek/godla.htm nie widziałem na tarczce ale może to i tak bywało co załoga to wersja ;) oznakowania dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 o ty w dziuple ... doskonale zadane pytanie w wyszukiwarce i proszę stronka jak ta lala zaczynam szukać tylko tam jest tak ze 450 rekordów no cóż armia niemiecka miała te 17 mln pod sobą ... szukam ... szukam ... no dobra jedyne zbliżone to http://en.wikipedia.org/wiki/334th_Infantry_Division_%28Germany%29 ale zbliżone bo ja tak uważam choć nie będę tego malował to teraz już mnie ten znak zafrapował chyba urządzę konkurs dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 Poniżej zamieszczam garść zdjęć cześć niewyraźna cześć ciemna na części z lampą lepiej widać kolor ale generalnie mam nadzieje pozwoli wam cos tam dojrzeć model jeszcze nie skończony i służy próbom przećwiczenia technik malarskich, przed przystąpieniem do malowania panzer 38t na początek całość została tryśnięta podkładem potem panzer grau + rozjaśnienie potem filtr niebieski potem filtr ciemna brąz/ orcha potem obicia delikatne jasno szarym + gąbeczka na kołach próby z pigmentami na jednym błotniku miał być notek ... ale dzieci gdzieś porwały no wiec docelowo będzie tam hełm Volswagen ma pochodzić z jednostki propagandowej, daje też zdjęcia figurek które chcę wykorzystać w winietce Wielka prośba o komentarze do malowania to jest 1 raz z vallejo, filtrem i pigmentami wiec jeśli coś możecie doradzić dziękuje no to zdjęcia: tak inbox produkcja no i najwieksza wtopa czyli przednia szyba ... wyszło do d... nie wiem jak to poprawić ale trzeba będzie. Pomimo maskowania wyszło do niczego na ale poprawimy figury Oczywiście jeszcze dużo przede mną kusz, brud, poprawa przedniej szyby, kalki, ale już dalej niż bliżej czekam na uwagi pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 no tak to znaczy ze już nie wiem fajny pomysł z z tymi znakami na błotniku skopiuje ... oko to bardzo ciekawe ale co to jest za znaczek na lewym błotniku to nie wiem .... ktoś ma pomysł dorobię chyba też te kawałki drewna w moim volswagenie sa rogi na zderzakach tak wiec mamy miejsce wiem ze to lotnik i zastanawiałem sie czy nie zrobić z tego jednostki propagandowej luftwaffe tylko na razie nie znalazłem info iż te jednostki w strukturze luft ,... funkcjonowały pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 który, gdzie? pomijajac ze w zasadzie fotogram jest w sumie osc czytelny, jak na kiepską reprodukcję, to wszystko z grubsza jest opisane. nie licząc numeru pod okiem. no dobrze to chyba jest tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 tak 52 jasne WH i wszystko jasne dzieki !! chyba zrobie taka wersje w volswagenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 no dobra poprzedni post proszę admina o usunięcie, wyszedł mi jakiś niekontrolowany bełkot ale wracając do meritum, to podsumowując na zdjęciu jest sdkfz 15 wg opisu 1 dywizji pancernej - skąd to wiemy ? na prawym błotniku znajduje sie znak oka - nie wiem co znaczy ale opis mówi o jednostce propagandowej i symbol Regiment Panzer Staff ? a pod znakiem liczba 52 - nr samochodu ? w kolumnie ? na lewym błotniku mamy białe kółka do łatwiejszego jechania w kolumnie - zwiększanie widoczności dla poprzedzającego oraz na białym kwadratowym polu ..... no właśnie co to jest zdjęcie trochę odbite w tym miejscu txt i nie do końca rozumiem iż piszą o tym WH w txt ja tutaj tego nie widzę dla mnie, szczerze to wygląda jak godło 8 dp http://klub.chip.pl/krzemek/godla.htm Muszę powiedzieć bardzo ciekawe zdjęcie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 nie komentuje przytyków, ale dając tylko wycinek strony z tej ksiązki na początku trochę zaciemniłeś obraz a ja fakt zasugerowałem się niewłaściwymi elementami tak czy inaczej ja lisci dembu tam już nie widzę co nie zmienia faktu ze WH też nie, szukam takiego znaku na innych zdjęciach, bo na tej reprodukcji nie do końca widzę jak te litery są ułożone dzieki za komentarz i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 no tak ale to jest chyba na białym tle chyba ze to zdjęcie tak zniekształca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 tak przy okazji bo czuję ze dysponujesz duża wiedzą w tym zakresie - spotkałeś sie wcześniej z takim okiem ? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi