GeraltofPoland Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Witam. Ostatnio planuję budowę pierwszej winietki, ale nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Zamierzam zrobić ją w ten sposób, że na podstawie ze styropianu uformuję teren z plasteliny, a następnie posypię grubo przesianym piaskiem (chcę uzyskać efekt kamienistej powierzchni) a na koniec zabarwię piasek pigmentem (aby nie odpadał zamierzam przeciągnąć piasek pigmentem rozmieszanym z wodą\ white spiritem do postaci czegoś w rodzaju farby). Nie wiem jednak, czy w tak zrobionym podłożu da się zrobić odpowiednio wyraźne odciski gąsienic. Czy uważacie, że ten sposób na winietkę jest dobry? Będzie ona w skali 1:72 i będzie miała wymiary ok. 12cmx7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 Dlaczego ostatnio nikt nie odpisuje na moje pytania w tym dziale i ogólnie na forum? Ostatni temat, jaki tu założyłem też przepadł w głębinach forum bez odpowiedzi.Czy moje pytania naprawdę są tak bezsensowne a modele tak denne, że nikt nie ma zamiaru się zainteresować? Może i jestem niecierpliwy, ale to naprawdę irytujące, zwłaszcza, gdy temat ma sporo wyświetleń, a obok widzę pełne odpowiedzi tematy z o wiele mniejszą ich liczbą. Jakby wszyscy się obrazili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Hej.Na 100% kamienistej drodze ciezko jest uzyskac slady pojadow.Jezeli zalezy Ci na sladach czy nie jest lepiej zrobic droge z jakichs piaskow i podsypac miejscami kamyczki? Ja tam zadnym szpecem od dioram nie jestem;sam bym to tak zrobil.Daje to taka zalete ze mozna osobno podbarwic ziemie jak i kamienie. A z tym brakiem odpowiedzi to chyba jest tak ze widac nie wszyscy chca sie dzielic swoja wiedza bo na brak fachowcow w tej dziedzinie nie mozna narzekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Piasek lepiej pomaluj aerografem, zamiast mazać pigmentami. Utrwalanie powierzchni z piasku robi się też Unigruntem. Był taki temat z Challengerem jak zrobić pierwszy model. Tam było trochę informacji. Nie pamiętam jak ten user się nazywa, ale on fajnie opisuje co i jak w swoich tematach. EDIT: Znalazłem Ci: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=27969&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 EDIT: Znalazłem Ci: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=27969&start=15 metoda ciekawa, ale niestety nie posiadam aerka. Przed chwilą zrobiłem mały test: pigment Vallejo wymieszany z wodą po wyschnięciu jest całkiem "ziemisty" i w miarę trzyma się podłoża (w moim przypadku kartki) więc myślę, że moja metoda mogłaby się nawet sprawdzić. Jakieś ślady raczej też dałoby się w tym odcisnąć. wojtas ziemia nie ma być całkiem kamienista, tylko bardziej jakby kamienisto- piaszczysta, coś jak na tym zdjęciu: gdyż moja winietka też będzie umieszczona na Sycylii. Poczekam jeszcze na wypowiedzi jakiegoś speca od dioram, oczywiście jeśli będą się chcieli podzielić swoją tajemną wiedzą . Tutaj jest metoda robienia podłoża, jakiej chcę użyć: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/vie ... hp?t=38869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 Nadal czekam i proszę o rady i sugestie. To mój pierwszy tego typu projekt, więc naprawdę mi na tym zależy. Poprawiony link: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=38869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi