karambolis8 Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Kolego Kościan96, widać u Ciebie dużo zapału do modelarstwa, ale na początku źle go pożytkujesz. Na forum jest masa informacji w dziale poradnikowym, ale Ty tego nie czytasz, tylko prosisz nas o pomoc jak już coś "zepsujesz". Odłóż na chwilę ten model i poczytaj. Potem przejrzyj sobie parę stron galerii lotniczych, wybierz modele, które najbardziej Ci się podobają i zastanów się nad tym, ile ich autorzy mieli cierpliwości podczas budowy. Poświęć na to dwa wieczory. Zgromadź potrzebne materiały i narzędzia, żebyś nie stosował półśrodków, co będzie potem miało opłakany efekt. Nie odbieraj tego jako złośliwość z mojej strony. Po prostu sam zobaczysz, że satysfakcja po zrobieniu modelu, do którego podejdziesz należycie przygotowany wynagrodzi Ci z nawiązką czas jaki poświęcisz na to przygotowanie. To nie prawda, że zadowolony będziesz dopiero z 10 pracy. Odrzuć bezsensowną chęć jak najszybszego ukończenia modelu i zobaczysz, że każdy kolejny model, licząc następnego, będzie dla Ciebie dużym skokiem jakości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Odrzuć bezsensowną chęć jak najszybszego ukończenia modelu i zobaczysz, że każdy kolejny model, licząc następnego, będzie dla Ciebie dużym skokiem jakości! i to jest istota sprawy.Nie szybkość ma znaczenie,czasem model trzeba odłożyć w czasie na długie miesiące by dobrze wyszło lub by praktykować na tańszych modelach. Polecam tez stary już ale pomocny początkującemu modelarzowi poradnik modelarski Krzysztof Wagner-"Budowa plastykowych modeli samolotów"-do odnalezienia w necie jako pdf lub poradniki Payo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Polecam tez stary już ale pomocny początkującemu modelarzowi poradnik modelarski Krzysztof Wagner-"Budowa plastykowych modeli samolotów"-do odnalezienia w necie jako pdf lub poradniki Payo mam i na nim sie uczyłem dawno temu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 ściągnąłem ten poradnik i przeczytam wieczorem. Na razie podjąłem decyzje żeby zmyć całą farbę z modelu. Zastanawiam się tylko jak to zrobić żeby nie zmyć farby z kokpitu. Jak użyć Cleanluxu ? Rozcieńczyć go z wodą czy po prostu zanurzyć całość w nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Proponuję zmywacz Wamodu. Świetnie usuwa nawet bardzo stara farbę i nie niszczy plastiku. Nie ma więc obaw, że się coś uszkodzi. Ewentualnie model może się trochę porosklejać, ale w tym wypadku mogłbyś doprowadzić miejsca, które wymagają szpachlowania do prefektu. Używałem zmywacza Wamodu już na kilku modelach, ale zawsze miałem na celu rozpocząć budowę od poczatku. Jeżeli chcesz nie naruszyć kokpitu to może zmycie farby uda się przy pomocy wacików i właśnie zmywacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Cleanlux też jest ok, a taniej wyjdzie. Plastiku nie uszkodzi podobnie jak wamod. Jak zanurzysz cały model to i kokpit ci zmyje. Możesz zanurzyć skrzydła (jedno, potem drugie), dziób i kadłub za kokpitem. Okolice kabiniki zmywać watą nasączoną zmywaczem. Wamod raczej nie rozkleja plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi