tomeka6 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Z kladzeniem bezbarwnego na kalki trzeba uwazac, poniewaz wiekszosc samochodowych lakierow bezbarwnych dziala "agresywnie" na kalki (efekt luszczenia), a poza tym chcac kalki zabezpieczyc to zdecydowanie polecam prysnac delikatna warstwe "decal filmu" firmy Microsol tylko w obrebie kalki, wtedy nic tej kalki nie ruszy nawet za sto lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Jeśli chodzi o kalki to ja najpierw psikam bezbarwnym, potem kładę kalki i na kalki dalej jadę bezbarwnym. Używam lakierów samochodowych (emalia w sprayu) i nie zżerają mi kalek Do nakładania kalek używam zwykłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adexx Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Na tym forum jestem nowy ale (maluję różne modele od kilku lat) i muszę dołączyć się do dyskusji. Wiem że temat jest dość przedawniony ale co do błędów w malowaniu: Zacieki powstają gdy: 1. Puszka jest zbyt blisko malowanego modelu, 2. Lakier pryskany jest ciągłym strumieniem zamiast szybkich sprawnych pryśnięć, <--- te 2 błędy popełniłem w moim 1 malowaniu 3. Temperatura powietrza jest zbyt niska jak i samo powietrze jest zbyt wilgotne 4. Za krótko odczekałeś pomiędzy warstwami i niezbyt dobrze odtłuściłeś model. Co do Kalek: Żeby kalka idealnie leżała na modelu to jest :nie było efektu połysku, przed samym jej nałożeniem radzę dać 1-3 warstw połyskującego lakieru na dany element. Jesli jest to kabina wal lakier na całość by warstwy były równe. Na gładkiej błyszczącej powierzchni kalki wyglądają świetnie i oczywiście używać trzeba 2 środków zmiękczających, micro set przed nałożeniem klaki, po natomiast micro sol. Ale to podstawa. I teraz ważne !! by nie było efektu połysku na blachę kładziesz warstwę matowego lakieru. !!! Co zabija połysk wtopionej w model kalki. Potem juz jak wolisz, Satyna lub połysk. Co do lakierów to dobre rozwiązanie to spray lecz ja osobiście preferuje lakiery akrylowe. i Albo na małe elementy pędzlem albo aerografem. Tego się trzymam przy malowaniu i kładzeniu kalek. Sam od jutra zaczynam składać ten model bądź podobny jaki znajdę w sklepie. Zaznacze że to będzie mój 1 model ciężarówki lecz same modelowanie zajmuje już mi parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi