Skocz do zawartości

Polska broń pancerna okresu międzywojennego

|||CZ@RNY|||

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio wpadł mi w ręce model ciężarówki mack ac "bulldog"

c261c8de55dd.jpg

7f06bb7f4908.jpg

81cc6daf7fd1.jpg

oraz ford tfc

bc9e51863e0d.jpg

885bbfa4d0bf.jpg

cea4064a50ed.jpg

b21a846eb06a.jpg

Chciałbym zrobić je w polskich barwach więc kieruje do was pytanie w sprawie bulldoga: jaki mam dać mu kolor ???. Przeszukałem sporą liczbę stron i nie znalazłem tego pojazdu w spisie WP. Zastanawiałem się nad zielonym lub "japończyku" którą wersje mam wybrać a może jeszcze jakieś inne "ubranie"??

Edytowane przez Gość

Hmm. Trudno powiedzieć, ale kiedyś widziałem taką jedną stronę to poszukam i jak znajdę to dam znać.

-Ej, sierżant!

-Co?

-Jedzie 5 czołgów wroga!

-I co z tego?

-Mamy czterdzieści.

Nadszedł czas na małą aktualizacje

Ford zamaskowany schnie

cab9eeb2c9e5.jpg

o modelu powiem tyle, składa się do w porządku dopóki nie dojdzie się do podwozia gdyż spasowanie tychże części jest lekko mówiąc tragiczne. Części są albo za krótkie, albo nie dokończone.

Miał on też niemiłe spotkanie z moim siostrzeńcem ale jakoś udało mi się pozbierać go do kupy, nie mogłem odnaleźć pewnych części więc musiałem je zaszpachlować, lecz i tu mimo szlifowania wygląda to jakby było zrobione z błota.

ee34a6757f49.jpg

A oto lufa,

536d7e88ffee.jpg

niby zwykła lufa, lecz wystarczy spojrzeć na nią z góry

ca5c5b058f6e.jpg

i już można zobaczyć jej "prostotę"

Witam w zasadzie to masz spore pole do popisu, początkowo w naszym wojsku było takie jakie wojsko pozyskało, więc w zależności od czasu i miejsca bedzie zależało jak to cudo pomalujesz, w naszych spisach też nie widziałem tego pojazu, ale nie oznacza to że go tam nie było, możesz odnieść się do regulaminów malowania może to coś Tobie pomoże, będe kibicował temu dziełu

• 2 weeks later...

No to czas odświeżyć temat.

A wiec miał być bzyk ale moje umiejętności/jakość kalek nie pozwoliła na to:

bc17d56e0dd6.jpg

Może , nie w sumie nie może lecz na pewno brzydko wygląda powierzchnia wozu w takim przybliżeniu, a wzięło się to z tego, iż próbowałem robić rdzawe przebicia malując go na rdzawo a następnie kolor właściwy i zbieranie wacikiem nadmiaru farby. A wyszło z tego tyle, że kolor rdzy się wytarł lub "utonął" gdzieś pod farbą. No cóż nie będę przedłużał wiec przystąpmy do prezentacji:

68b895d6e229.jpg

7486659d0115.jpg

b0026005885c.jpg

01fe94450988.jpg

0e4e1be1dd0d.jpg

64005bb1afd8.jpg

a771f10e691b.jpg

853142e2861e.jpg

nie widać za bardzo bo nie mogłem złapać ostrości w przybliżeniu ale na swoją obronę dodam ,że dorobiłem z nitki kabel od lampy

Aha zabrałem się też za robienie 2 modelu i podstawki znaczy się jest jeszcze nie do końca uszczelnione pod wylewkę

Słuchajcie patrząc na wiele zdjęć (czarno-białych) ciężarówek w WP kolor wydawał mi się jednobarwny i tak też zacząłem malować mack'a na zielono (tak jak ten Renault) 1fd5c07e3eeb.jpg

lecz przeglądając stronę nie pamiętam nazwy później podam link natrafiłem na zdjęcie z uroczystej zamiany koni na ciężarówki na którym były PF 621 z takim oto malowaniem

0d4853005fec.jpg

Możecie mnie uświadomić jakie kolory wchodziły w skład tego malowania? Najlepiej jakieś kolorowe zdjęcia. Tym bardziej, że pod spodem znajduje się dopisek "Bardzo dobrze rozpoznawalne polskie maskowanie pojazdów." Więc trochę mi głupio, że nie wiem Lecz nie wydaje mi się aby było to maskowanie takie jak w pancerce

75c6587c8cf9.jpg

Zdaje się na was.

Jeśli chodzi o numerację farb to ja moje tks i tkw malowałem tak (farby Humbrol):

93 Matt Desert Yellow

155 Matt Olive Drab

186 Matt Brown

Jeśli chodzi o tego Mack' a To stawiałbym na jednolite malowanie jakimś oliwkowozielonym lub khaki... Kamuflaż japoński wg mnie odpada. Nie te lata...