ciamacz Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Cześć, do malowania kamuflaży w stylu tigermeet nie wystarczy użyć plasteliny czy taśmy maskującej. Malowanie pędzelkiem jest mega trudne. Zazwyczaj maluje się najpierw kolorem bazowym, izoluje to, co ma być niezamalowane po czym maluje się "tygrysy" na czarno. Tylko zamaskowanie tego, co ma być niezamalowane graniczy z cudem. Zastanawiam się nad czymś odwrotnym - pomalować model na czarno, ponaklejać na niego "centki" z wyciętej taśmy po czym przemalować cały model właściwym kolorem (np pomarańczowym czy białym jak ktoś woli zimowego). Ostatnio olejnymi i areografem pomalowałem białym kolorem po czarnym i zakryło fajnie. Co o tym sądzicie? Inne co przychodzi mi do głowy to kupienie papieru do kalkomanii, znalezienie w necie wzoru, wydrukowanie i naklejanie centek z kalkomanii. Ale wolałbym to robić farbami. Może macie jakieś inne pomysły? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Odpowiem czysto teoretycznie, bo nie próbowałem robić tygrysa. Sposób wydaje mi się niezły. Ja w tym wypadku na czarny daję cieńką warstwę srebrnego (ale nie metalizer tylko zwykły srebrny np. humbrol 11) Wtedy pomarańcz, czy biały mogę dać znacznie cieniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 9 Maja 2012 Autor Share Napisano 9 Maja 2012 Nie byłoby to za dużo warstw farby? Łatki mogłyby "wystawać" bo byłyby grubsze niż farba bazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Nie byłoby to za dużo warstw farby? Łatki mogłyby "wystawać" bo byłyby grubsze niż farba bazowa. Najlepiej zrób próbę. O grubości farby nie świadczy ilość warstw, tylko jak grubo nałożysz. Dając cieńką srebrną, możesz o wiele cieniej dać pomarańcz, który źle kryje. Choć ja częściej maluję auta farbami błyszczącymi i kładąc pomarańcz czy czerwony na ciemne podkłady mam cały czas brąz. Być może przy matowych srebrny jest niepotrzebny, bo matowe lepiej kryją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi