cortez 77 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Witam serdecznie, w trakcie wykonania modelu spotkałem się z problemem i w związku z tym mam pytanie, czym koledzy sklejają ze sobą np. elementy żywiczne ? oraz metalowe elementy fototrawione np Eduarda, mam na myśli metal z metalem, metal z plastikiem, metal z żywicą, oraz mam kolejne pytanie do osób zaawansowanych w gięciu bardzo małych elementów fototrawionych o własne patenty na kształtowanie cholerstwa, jeśli takie macie to proszę o radę, czy konieczne jest zakupienie specjalistycznego i dosyć kosztownego narzędzia (giętarki oraz szeregu nakładek do wykonywania poszczególnych elementów) czy macie państwo inne bardziej proste rozwiązanie problemu . . . Jeśli moje pytanie umieściłem w niewłaściwym dziale, serdecznie proszę admina o przesunięcie, ponadto zaznaczam, że szukałem na forum odpowiedzi na powyższe pytania, więc bardzo proszę o rzeczowe rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Żywicę i blachy klei się CA i klejami dwuskładnikowymi. Czasem blaszki też lutuję. Co do gięcia, to wystarcza mi w zupełności odpowiednia pęseta (mam 2 różne, w zależności od elementu), a do dłuższych elementów żyletka i linijka. Długie rurki z blaszek zagniesz wypalając blaszkę nad palnikiem, żeby zmiękła, a potem nawijając je na pręty o coraz mniejszej średnicy. Mogą to być rurki od długopisu, różnego rodzaju patyczki i odpady z profili plastikowych. Z czasem nazbierasz odpowiednie średnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Ja się podepne pod pytanie. Słyszałem o metodzie robienia kleju z ramek(wyprasek) może ktoś tę metodę przybliżyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 16 Maja 2012 Share Napisano 16 Maja 2012 Kamil , błagam NIE !!!!!!!! TB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Maja 2012 Share Napisano 16 Maja 2012 W dobie przeróżnych wynalazków modelarskich w tym i mnogości rodzaju kleju ,zabawa w ramki i nitro Kup Super Glue nawet ten najtańszy z Pudzianem a co do wyginania na początek wystarczy metalowa linijka,suwmiarka ,pęseta i skalpel do wyginania fototrawek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 A to i ja sie podepnę pod pytanie.Słyszałem o metodzie robienia kleju z kości, skór i kurzych łapek. może ktoś tę metodę przybliżyć? Osobiście preferuję wersję wegetariańską z patyków, skórek od pomarańczy i garści malin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi